Support to marginalized groups | Giving Balkans

Филантропијата во вестите

Секој 8-ми март, на Меѓународниот ден на жената, ја славиме борбата за правата на жените и еднаквоста во светот. Овој меѓународен празник ја промовира економската, политичката и социјалната еднаквост на жените и мажите, а од 1975 година е дел од официјалниот календар на...

Read More

Токму пред една недела одбележавме уште еден Меѓународен ден на жената. Иако родовата рамноправност и еманципацијата на жените се теми за кои многу организации и поединци се справуваат со целата година, секоја година, 8 март, претставува одлична прилика да се помогне...

Read More

Парите ќе ја поддржат работата на неколку организации кои обезбедуваат грижа и промовираат вклучување на лицата со попреченост.

Read More

Јакните беа доделени во дневниот центар за деца на улица - Шуто Оризари и Шелтер за бездомници-Визбегово.

Read More

Како начин на обележување на Светскиот ден на храната (16 октомври), Црвениот крст во Штип организираше неколку активности за собирање на храна и креираше специјални купони што граѓаните ги купија за да им помогнат на организацијата да купи повеќе храна за социјално загрозените граѓани....

Read More

 

Ова го одбележува Светскиот ден за борба против гладот (16-ти октомври), вработените во ОКТА одлучија да се откажат од своите секојдневни купони за храна, а наместо тоа, ги собраа овие пари за Црвен крст Македонија. Организацијата ќе ја...

Read More

Филомена од Задар неодамна објави во една група на Фејсбук дека сака да го подари својот автомобил на семејство кое има потреба од еден. На крајот, нејзината Opel Corsa отиде во семејството на самохрана мајка со четири деца од Сплит.

Read More

Светскиот ден на бегалците се одбележува на 20 јуни. По тој повод, на 14 јуни, во Белград се одржа невообичаена презентација на театарската претстава "Пепелашка". Бегалци од засолништето во Кикинда ја спремија и одиграа оваа претстава, комплетно на српски јазик.

Read More

Минатата недела, Центарот за младинска интеграција отвори кафуле во Белград, Србија (улица Господ Јованова 46), кое ќе ги поддржи тинејџерите од дневниот центарот. Тие ќе им обезбедат обука за бармени и келнери и можност за вработување.

Read More