Како начин на обележување на Светскиот ден на храната (16 октомври), Црвениот крст во Штип организираше неколку активности за собирање на храна и креираше специјални купони што граѓаните ги купија за да им помогнат на организацијата да купи повеќе храна за социјално загрозените граѓани. Конечниот резултат дојде до импресивни 927 килограми храна, која ќе биде дистрибуирана до 90 семејства.

Светскиот ден на храната се одбележува ширум светот на годишнината од основањето на Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации. Многу организации го користат овој ден за да ја подигнат свеста за постојните проблеми на гладните луѓе или оние кои немаат пристап до редовни оброци. Организацијата за храна и земјоделство проценува дека 805 милиони луѓе живеат во хроничен глад во светот, 60% од жените и скоро 5.000.000 деца на возраст под пет години умираат од хронично растројство.

Слична иницијатива беше лансирана и во Македонија, претходно овој месец, при што синџирот на супермаркети Тинекс ќе ги користи сопствените ресурси за да обезбеди храна за најранливите семејства низ целата земја.

Активностите на Црвениот крст Штип беа од посебен локален карактер, со цел обезбедување на семејствата кои живеат во Штип и околината. Тие создадоа специјални купони, кои граѓаните би можеле да ги купат и така и помагнат на организацијата да купи храна. Беа собрани вкупно 536 евра (33.000 МКД), што помогна да се купи најголем дел од храната. Сепак, големите донации од пиварницата во Скопје и Кит-Го, исто така, направија голема разлика.

"Детален извештај од теренските активности бележи вкупно 927 килограми храна, од кои повеќето беа купени со 33.000 денари што ги вложија граѓаните. Синџирот на супермаркетот Kit-Go и Пивара Скопје донираа дел од својот асортиман, збогатувајќи ја содржината на пакетите наменети за семејствата кои живеат со социјален ризик ", вели Викторија Милановска, секретарка на Црвен Крст Штип.

Милановска исто така изјави дека содржината на пакетите за нега на семејствата е прилагодена според бројот на членови, како и специфичните потреби, како што е додавањето на топла зимска облека.

Информациите за семејствата беа обезбедени од страна на локалниот Центар за социјална работа.