Serbia | Giving Balkans

Филантропијата во вестите

Продолжуваат актите на добро во борбата против КОВИД-19, а компаниите, организациите и граѓаните низ целиот регион продолжуваат да ги поддржуваат здравствените работници и пациентите на различни начини.

Денес ви подготвивме четири приказни за добрите дела во борбата...

Read More

Која е улогата на непрофитниот сектор во ублажувањето на негативните ефекти од коронавирусот и какви активности имаат спроведено граѓанските организации во Србија низ целата пандемија?

Read More

Филантропијата не може да се мери исклучиво финансиски. Секое добро дело, без разлика дали е големо или мало, заслужува внимание и пофалби - ова е нешто што ние во Catalyst Balkans добро го познаваме. 

Read More

Семејството на неодамна починатата новинарка Марина Ковачев донираше средства во Здравствениот дом во Бечеј за набавка на медицинска опрема, а планира и други донации за локалната заедница.

Read More

Дарувањето големи количини на пари поединечно е ретко во нашиот регион. Но, мајка чие дете беше подложено на операција пред 15 години во Институтот за здравствена заштита на мајката и детето во Србија , со години штедела пари и донираше 1700 евра (200.000 динари) на...

Read More

И покрај тоа што натпреварот на Светското првенство беше завршен за српската репрезентација, нивното учество се исплатеше - Моцарт се одлучи да донира 8.500 EUR (1.000.000 RSD) за добротворни цели. Сето тоа во рамките на кампањата "Милиони причини за гол".

Read More

Светскиот ден на бегалците се одбележува на 20 јуни. По тој повод, на 14 јуни, во Белград се одржа невообичаена презентација на театарската претстава "Пепелашка". Бегалци од засолништето во Кикинда ја спремија и одиграа оваа претстава, комплетно на српски јазик.

Read More

Компаниите во Србија се повеќе и повеќе се одлучуваат да ги насочат своите добротворни инвестиции во локалните заедници каде што работат. Според извештајот на Каталист за состојбата на филантропијата во Србија во 2017 година, 21,4% од хуманитарните проекти се...

Read More

Zoran Ilić je čovek

Зоран Илиќ е постар човек кој неодамна тргнал на пат низ Србија за да ја прошета својата татковина пеш откако поминал цел живот како автостопер. Причината поради која треба да знаете за него, не е само поради оваа необична авантура, туку поради неговата скапоцена мудрост и...

Read More

Минатата недела, Центарот за младинска интеграција отвори кафуле во Белград, Србија (улица Господ Јованова 46), кое ќе ги поддржи тинејџерите од дневниот центарот. Тие ќе им обезбедат обука за бармени и келнери и можност за вработување.

Read More