Дали знаевте дека една третина од храната што се произведува годишно се фрла? Ако зборуваме за количини, тоа е околу 1,3 милијарди тони годишно. Кога би заштедиле само една третина од таа сума, тоа би било доволно да нахраниме повеќе од 870 милиони гладни луѓе во светот, се податоците што ги дознавме за време на кампањата Зачувај храна, спаси го човештвото.

Фрлањето храна од една страна додека голем број луѓе умираат од глад секој ден, од друга страна е глобален проблем. Генералното собрание на Обединетите нации, на иницијатива на Европската федерација на банки за храна, го прогласи 29 септември за Меѓународен ден за подигање на свеста за храната.

Овој датум за прв пат се прослави во 2020 година. Веруваме дека неговото одбележување ќе заживее во светски рамки бидејќи тоа е тема за која треба да се размислува и проблем што треба да се решава не само еднаш годишно, туку секој ден.

Кога зборуваме за Европа, истите податоци покажуваат дека Европската Унија годишно фрла 173 килограми храна по глава на жител. ЕУ има дадено многу препораки поврзани со циркуларната економија и Насоки за донирање храна.

Во Франција пред три години беше донесен првиот закон за забрана на фрлање храна. Од 2019 година, кога стапи на сила, овој закон им наредува на супермаркетите, големите дистрибутери на храна и производителите да не ја фрлаат храната за јадење.

Франција, која годишно фрла околу 7,1 милиони тони храна, со тоа стана првата земја која легално го реши проблемот со фрлањето храна. Поголемиот дел од храната што не се продава или е пред истекување е донирана на хуманитарни организации или народни кујни.

Состојба на Балканот: колку храна се фрла, а колку се донира?

Каква е состојбата кога станува збор за нашиот регион? Според податоците на Српскиот филантропски форум, во Србија дневно се фрлаат по 2 милиони килограми храна. Од друга страна, речиси половина милион луѓе во ризик гладуваат поради апсолутна сиромаштија.

Отежителна околност за фирмите и производителите кои донираат храна е тоа што на донации на храна во Србија се плаќа ДДВ, па поевтино им е да ја фрлат отколку да донираат.

За да влијае на овие бројки, Српскиот филантропски форум, заедно со Коалицијата за дарување, започна кампања „Зачувај храна, спаси го човештвото“. Кампањата беше посветена на донирање храна. Затоа, четвртиот Национален ден на дарување беше посветен и на донирање храна. Над 35 компании и илјадници граѓани кои ги здружија силите ја поддржаа кампањата и донираа 13.625.078 динари.

Во однос на вкупниот износ на донации во храна, нашите податоци покажуваат дека евидентираната донирана сума е 380.756 евра.

Нешто подобра е состојбата во Хрватска, каде годишно се фрлаат 400 илјади тони храна. Нашите податоци говорат и дека лани е донирана храна во вредност од 376.851 евра.

Друг начин на кој компаниите во Хрватска се охрабруваат да донираат храна е признанието „Најдобар донатор“, основано во 2018 година, за да се препознаат и истакнат најзначајните донатори на храна меѓу хрватските компании.

Досегашни добитници на годишната награда беа Конзум и Дукат, меѓу големите и Сана деликатеси кај малите и средни претпријатија. Доделувањето на наградите за претходната година е планирано за есента 2022 година.

Во Босна и Херцеговина, животната средина не е погодна за донирање храна. Според Филантропскиот форум на БиХ, секој ден се уништуваат 767.123 оброци што може да се донираат. Повеќе им се исплати на компаниите да ја уништат храната што би можеле да ја донираат наместо да плаќаат 17% ДДВ на донацијата. За да се промени тоа и да се создадат постимулативни услови за донирање храна, неодамна во БиХ започна кампањата „Никој не е гладен. Никој не е сам“.

Пречка за донирање во Црна Гора е и плаќањето ДДВ за донации во храна. Според податоците на Обединетите нации, кои ги пренесе Црногорската банка за храна, оваа земја е и неславен рекордер во регионот кога станува збор за фрлање храна - едно лице годишно фрла дури 83 килограми храна. Кога сме кај донации, нивната вредност лани била 52.120 евра.

Во Албанија годишно се фрлаат меѓу 18.000 и 37.000 тони храна, се вели во документот Преглед на националните програми за спречување на отпадот во Европа - Албанија, објавен минатата година од ЕЕА (Европска агенција за животна средина). Албанската банка за храна секојдневно работи на решавање на овој проблем, како за подигање на свеста, така и за едукација.

Кога сме кај донации на храна во Албанија, минатата година забележавме 17 донаторски акции во оваа земја.

Податоците за Косово велат дека секој ден по едно лице се фрла меѓу 2 и 20% на сервирање храна, а нема регулативи кои би помогнале да се реши овој проблем. Сепак, не е занемарлива сумата што е наменета за донации на храна во Косово - нашите податоци покажуваат дека во 2021 година изнесувала 20.112,23 евра.

Податоците за Северна Македонија велат дека отпадот од храна по глава на жител е 83 килограми годишно. За разлика од нив, има информации дека 30 народни кујни во оваа земја немаат доволно капацитет да ги поддржат сите на кои им се потребни. Од друга страна, ако ги погледнеме донациите на храна, според нашето истражување, тие во годината зад нас изнесуваат 101.977 евра.

Позитивни примери од регионот: неодамнешни и актуелни кампањи, акции и иницијативи посветени на донирање храна

Но, покрај загрижувачките податоци, постојат и добри практики и акции на донирање храна со кои организации, компании и поединци им помагаат на најзагрозените во регионот. За нив пишуваме подолу.

Доколку сакате да дознаете повеќе за донации на храна во Западен Балкан и други теми, регистрирајте се во нашата апликација Giving Balkans.

Кампањата „Никој не е гладен. Никој не е сам“

Според достапните статистички податоци во Босна и Херцеговина, секое петто лице живее под прагот на сиромаштија. Еден показател за тежината на ситуацијата е постоењето на повеќе од 60 народни кујни, од кои едната е наменета за бебиња и храни повеќе од 16.800 луѓе.

Од друга страна, во БиХ секоја година се фрлаат и уништуваат повеќе од 400.000 тони храна. Затоа кампањата „Никој не е гладен. Никој не е сам“. неодамна беше лансирана.

Иницијативата „Никој не е гладен. Никој не е сам“. е дел од програмата „Правна рамка за филантропија“ што ја спроведува Фондацијата Мозаик, заедно со партнерските организации (Фондацијата Хастор, Здружението Помози.ба, Мрежа за градење мир, Фондацијата Траг и Каталист Балканс), со финансиска поддршка од УСАИД.

Дознајте повеќе за „Никој не е гладен. Никој не е сам“. кампања и како да ја поддржите на линкот.

Помози.ба со своите поддржувачи обезбедува храна за најзагрозените

Здружението Помози.ба секојдневно на различни начини им помага на најзагрозените низ БиХ. Еден од видовите на помош што ја даваат се оброците за оние кои не можат да си ги дозволат - во рамки на акцијата „Оброк за сите“ во кујните во Сараево, Травник и Бихаќка, секојдневно прават по 1.000 квалитетни оброци за социјално загрозените.

Можете да ја поддржите оваа акција во секое време со повик на 17001 со онлајн донација или донирајќи на една од сметките на здружението.

Поддршка за хуманитарната мисија на здружението Помози.ба доаѓа од сите страни. Последни примери се босанскиот кошаркар Јусуф Нуркиќ кој ја поддржа кампањата „Рамазан 2022“ со донација од 100 килограми брашно и компанијата „Акова“ која за истата акција донираше повеќе од шест тони преработувачи на пилешко и месо во вредност од околу 40.000 км.

За време на Рамазан, здружението Помози.ба донираше 8.703 пакети со храна, чија вредност е во просек 80 KM или вкупно 696.240,00 KM. Дополнително, во Херцеговина беа донирани 20 илјади лепчиња во вредност од 20.000,00 км.

Донација за Општата болница во Сараево

Откако јавно беше објавена информацијата дека Општата болница во Сараево останува без храна за пациентите, Лакталис БиХ одлучи да донира месечна залиха млеко Dukat, President намаз од сирење и Icim путер.

Фондацијата Хемофарм донираше еден тон храна за народните кујни во Шабац и Вршац

По повод одбележувањето на својот 29-ти роденден, Фондацијата Хемофарм донираше еден тон конзервирана храна во народните кујни во Шабац и Вршац, градовите каде што се наоѓаат погоните на компанијата во Србија. Во рамки на акцијата „Луѓе на луѓе“, вработените во Хемофарм и нејзината фондација собраа храна за 1.400 корисници на народните кујни во овие два града.

Оваа донација на храна е само една од низата активности кои ги реализиравме во изминатиот период, а и нашите вработени овојпат покажаа голема солидарност. Фондацијата Хемофарм е секогаш онаму каде што е најпотребна помош, поддржувајќи ги институциите и општеството, изјави во оваа прилика Сузана Ѓорѓевиќ, директор на Фондацијата Хемофарм.

Трката на добрината - да се обезбеди храна за оние кои не можат сами

Чадорната хуманитарна акција на овогодинешниот Белградски маратон кој се одржа на 15 мај, наречена Трка на добрината, имаше за цел да ја подигне свеста за важноста на донирањето храна, а собраните средства ќе бидат наменети за купување пакети со храна за најзагрозените граѓани.

Српскиот филантропски форум ја организираше кампањата во соработка со Банката за храна од Белград за собирање средства за обезбедување на залихи кои ги задоволуваат потребите на едно четиричлено семејство за еден месец. На овој начин ќе им се помогне на 400 крајни корисници на услугите на Здружението за спорт и рекреација на лица со посебни потреби од Крагуевац.

Белградскиот маратон заврши, но сепак можете да ја поддржите кампањата со он-лајн донација на платформата Donacije.rs или со донирање храна во Банката за храна Белград.

Како Кауфланд донира храна во Хрватска

Долги години, Кауфланд спроведува програми за донации во Хрватска за да го намали отпадот од храна и да им помогне на најранливите низ цела Хрватска. Во тоа им помагаат мрежите на хрватскиот Црвен крст и Хрватски Каритас, преку кои се донираат овошје, зеленчук, леб и пецива за лицата кои имаат потреба и намирници пред истекот на рокот.

Само во 2021 година Кауфланд донираше 159.149 парчиња пекарски производи и 257.441 кг овошје и зеленчук.

Секоја година се стремиме да направиме повеќе за да придонесеме за локалните заедници преку нашите програми за донации и да ги направиме сите свесни за важноста од намалување на отпадот и отпадот од храна. Затоа и оваа година ја продолжуваме нашата кампања. Како општествено одговорна меѓународна компанија, мораме да направиме се што можеме за да го намалиме нашето влијание врз животната средина. Намалувањето на отпадот од храна е една од клучните точки на кои интензивно работиме, објасни Марија Франиќ, раководител на корпоративни комуникации.

Оваа година компанијата го организираше својот познат општествено одговорен проект - Кауфланд школа за овошје и зеленчук, во кој ги поканија сите јавни основни училишта во Хрватска да направат „здрав готвач“ со рецепти што содржат овошје и/или зеленчук и да го дополнат со цртежи од учениците. Училиштето кое ќе победи на натпреварот ќе обезбедува неделна донација од свежо овошје и зеленчук за своите ученици.

Повеќе информации за овој проект, кој се спроведува во Хрватска од 2017 година, може да најдете на линкот.

Хуманитарен проект „Двоен леб“

Младиот тим од претприемачи и научници од Хрватска го осмисли проектот „Двојен леб“.

Двоен леб е обичен, природен леб без адитиви. За секој продаден „Двоен леб“, ние од Кроштула се обврзуваме да донираме по еден на здруженија кои се занимаваат пред се со исхрана на лица со пониска финансиска состојба, објасни Домагој Кордиќ, раководител за развој и маркетинг на „Двоен леб“ на синџирот пекари „Кроштула. .

Тој додава дека не е само хуманитарна компонента да се произведува каков било леб, па затоа се донира, туку се потрудивме да направиме леб со врвен квалитет, здрав. Во него нема адитиви, а се прави со природен квасец, кој е основа на целокупното производство на леб во Кроштула.

Проектот се реализира во соработка со Каритас низ Хрватска и градските здруженија на Црвениот крст, а Кроштула најави дека планираат да ја прошират мрежата за соработка.

Отворени донации за социјалната самопослужување во Лепоглава

Во Лепоглава неодамна беше отворен социјален супермаркет, а веќе почнаа да пристигнуваат и првите донации. ОУ „Анте Старчевиќ“ Лепоглава (родители, ученици, вработени) собра донации за оваа социјална самопослужба, а меѓу првите донации беше онаа на Образовниот дом „Пахинско Иванец“. Донирани се вкупно 227 парчиња, 14 l и 57 kg прехранбени производи, како и 192 парчиња хигиенски средства.

Донации во Албанија и Косово по повод Рамазан

Синџирот ресторани „Хепи“, кој е дел од Петрол Компани, обезбеди ифтар (рамазанска вечера) за 72 корисници и вработени во Домот за стари лица во Приштина. Директорот на овој Дом Разе Аличкај се заблагодари на компанијата Петрол за поддршката што ја даваат секој Рамазан.

Неодамна во Приштина беше организирана акција по повод Рамазан, каде Фондацијата Фирдеус спроведе акција за самохрани родители и децата без родителска грижа кои се економски ранливи. Фондацијата им обезбеди на децата набавка на играчки и облека, додека на родителите им обезбедија потрошен материјал и потрошен материјал за еден месец.

Донација на храна за социјално загрозените во Приштина

Во приштинската џамија „Проф. д-р Бедри Камбери на крајот на април подели 570 пакети со храна за социјално и економски загрозените. Од нив, 420 пакети се обезбедени благодарение на донација од Сиднеј (Исламски центар Шеик Албани), а Останатите 150 ги донираше албанската дијаспора од Швајцарија.

Пакетите се делат на оние на кои им се најпотребни преку центрите за социјална работа, здруженијата на слепи и глуви, Даунов синдром на Косово, Хандикос и други.

Веруваме дека овие приказни Ве поттикнаа да размислите на оваа тема и да придонесете за донирање храна и борба против нејзиното уништување и депонирање. Освен што уништувањето на храната е социјален проблем, тој е и еколошки бидејќи овој процес е еден од најодговорните за загадувањето на воздухот - со дури 8% учество во вкупните емисии на стакленички гасови.

За веднаш да придонесете за повисока цел, донирајте во една од активните акции. Покрај тоа, со личен пример, можете да придонесете со намалување на отпадот од храна во вашето домаќинство. Ако не знаете од каде да започнете, најдете инспирација во една од многуте корисни публикации што ги подготви Центарот за подобрување на животната средина или на нивниот канал на YouTube, „Мојата кујна без отпад“.