Секој 21ви март ширум светот се одбележува Светскиот ден на Даунов синдром.

Овој датум е воспоставен во 2011 година, а неговата симболика лежи во тоа што луѓето со Даунов синдром на 21-виот пар имаат три наместо два хромозома.

Името Даун доаѓа од англискиот лекар Лангдон Даун, кој прв го опишал синдромот на своето дете во 1866 година, иако до 1959 година не било познато дека причината за овој синдром е трисомија.

Светскиот ден на Даунов синдром се одбележува за да се подигне свеста за Даунов синдром, да се обезбеди поддршка на луѓето кои живеат со него, да се зголеми нивниот квалитет на живот и вклученост во општеството.

По повод овој ден издвоивме неколку акции за поддршка на лицата со Даунов синдром, а во повеќето од нив можете да се вклучите.

Следете го сончогледот - втора година од кампањата Дијамант

Со кампањата „Следи го сончогледот“ втора година по ред, Дијамант сака да ја подигне свеста за положбата на лицата со Даунов синдром во општеството, да овозможи нивниот глас и работа да се слушне и види и да одвои средства за помош на Здружението на Луѓе со Даунов синдром.

Во оваа прилика, компанијата подготви 1,7 милиони шишиња дијамантско масло, кое содржи етикета нацртана од лица со Даунов синдром. Со купување на шише со оваа етикета, донирате 1 динар за да им помогнете на овие луѓе.

И минатата година акцијата беше многу успешна, а во рамките на неа компанијата Дијамант донираше еден милион динари на Здружението на лица со Даунов синдром.

Поддршката на Дијамант не застанува тука. По повод 21 март, Светскиот ден на Даунов синдром, во повеќе училишта во Србија се одржаа едукативни работилници на кои педагозите им кажаа на децата повеќе за Даунов синдром и можностите што ги имаат луѓето кои живеат со него. Децата напишаа и честитки и направија подароци за овој меѓународен ден.

Компанијата направи и видео во кое учествуваа лицата со Даунов синдром и ги покани сите што сакаа да ја покажат својата поддршка на Светскиот ден на Даунов синдром така што ќе напишат честитка и ќе ја испратат во инбокс или во директна порка на профилите на Дијамант на социјалните мрежи или преку е-пошта marketing@dijamant.rs.

Студентите и граѓаните испраќаат пораки за поддршка

Клубот на студенти по дефектологија на Медицинскиот факултет во Нови Сад ги покани граѓаните да снимаат кратки видеа за поддршка преку социјалните мрежи, во кои зборуваат за предлози за зголемување на независноста на овие лица, за рушење на предрасудите и за работи што можеме да ги научиме од луѓе со Даунов синдром.

Најдете повеќе информации на фејсбук-страницата на акцијата на овој Студентски клуб. Можеби некоја од пораките на нашите сограѓани ќе ве мотивира за поддршката што треба да ја покажеме не само на 21 март туку и секој втор ден.

Бидете дел од глобалната иницијатива

Да претпоставиме дека сакате вашата порака за поддршка да се слушне на глобално ниво и активно да работите за да се залагате за вклучување на лицата со Даунов синдром. Во тој случај, можете да се регистрирате на врската за да добивате пораки, едукативни материјали и сите витални информации од Меѓународните асоцијации за Даунов синдром за да ви помогнат да бидете глас на поддршка со вашата заедница.

Друг начин да покажете поддршка, можеби наједноставниот, но секако не помалку важен, е да носите долги шарени различни чорапи, да ги фотографирате и да ја објавите сликата на вашите социјални мрежи со хаштагот #LotsOfSocks.

Оваа акција веројатно сте ја забележале на социјалните мрежи во претходните години. Ако се прашувате зошто шарени чорапи, одговорот е дека тие се земени како симбол затоа што по форма се слични на хромозомите и го симболизираат прифаќањето на различноста. Исто така, постои тврдење дека луѓето со Даунов синдром не можат да ги спојат.

Донација за училиштето во Косовска Митровица

По повод одбележувањето на Светскиот ден на Даунов синдром, во Косовска Митровица се одржа акција за учениците од училиштето за основно и средно образование „Косовски божури“.

Хуманитарната акција беше организирана во гимназијата во Митровица, а од собраните пари беа набавени интерактивни игри за поддршка на учењето на учениците кои го посетуваат училиштето „Косовски божури“.

Овде сме првпат, но секако не е последен. Ќе продолжиме со слични акции. Сакаме да им објасниме на нашите студенти дека сите сме исти. Сите ние сме пред се луѓе. Треба да се сакаме и почитуваме, изјави Бојана Вуловиќ, педагог од гимназијата во Митровица.

Акцијата на фудбалскиот клуб Динамо

Фудбалскиот клуб Динамо, во соработка со Центарот за креативна обука на лица со попреченост и Здружението Даунов синдром, организираше едукативно-интерактивна кулинарска работилница за здрава исхрана за деца и млади поддржана од овие здруженија.

Според Динамо, клубот сака да обезбеди поширока слика и да им помогне на децата во секојдневниот живот и истовремено да ја подигне свеста дека секој спортист мора да се придржува до здрава исхрана.

Хуманитарно шоу

Хрватскиот народен театар од Мостар во соработка со Студентскиот сојуз на Универзитетот во Мостар ќе организира претстава од хуманитарен карактер во која целиот приход од влезниците ќе биде дониран на здружението за Даунов синдром Мостар. Станува збор за наградуваната претстава „Исус, сине човечки“, работена според истоименото дело на Халил Џубран во режија на Роберт Пехар, а ќе биде изведена во вторник, 22 март во 20 часот.

По повод одбележувањето на Денот на Даунов синдром 21 март, Студентскиот сојуз се одлучи за хуманитарна акција. Во соработка со Хрватскиот народен театар Мостар ќе се одржи претставата „Исус, син човечки“, со средства од здружението за Даунов синдром Мостар. Акцијата има за цел да помогне во работата на здружението што ги обединува децата и возрасните со Даунов синдром. Нашата желба и стремеж е да покажеме колку се совршени, само на малку поинаков начин, изјави Марија Дуганџиќ, координатор за хуманитарни акции на Студентскиот сојуз на Универзитетот во Мостар.

Цената на билетот е 10 КМ, а за ученици, студенти, пензионери и невработени 5 КМ. Студентите на Универзитетот во Мостар можат да ги искористат бесплатните ваучери кои можат да се подигнат во просториите на Студентскиот сојуз. Резервација на билети е можно со порака или на телефон 063/019 019.

Бања Лука го доби првото кафуле за работна обука на млади лица со интелектуална попреченост

Бања Лука го доби првото кафе за работна обука на млади лица со интелектуална попреченост. Во просториите на Домот на млади е отворено кафулето „Мала Ѕвезда“ во рамки на проектот „Работна обука на млади лица со интелектуална попреченост“, кој го спроведува Сервисниот центар „Дајте ни шанса - Ѕвездички“.

Сакаме овие деца да не се одвојуваат од своите врсници, туку напротив да бидат тука, да стекнуваат работни навики, вештини, работни способности, да се дружат и да ги прошират своите хоризонти, објасни претседателката на Сервисниот центар Жељка Перишиќ Никовиќ.

Таа објасни дека ова липање нема да има класично заснован трудово-правен однос. Засега секој работен ден ќе имаат специфичен ангажман, а со работните асистенти ќе стекнуваат специфични вештини.

Марица Премасунац, мајка на млад човек со Даунов синдром, вели дека отворањето на ова кафуле е од суштинско значење за овие деца, кои поголемиот дел од времето го поминуваат дома и немаат доволно активности, па секоја активност им е исклучително важна.

Потсетуваме дека во Белград има кафуле во кое работат лицата со попреченост, наречено Sounds of the heart. Ја води организацијата Детско срце. Покрај посетата на кафето на организацијата, можете да помогнете и со купување на дел од ракотворбите изработени од корисниците на Детско срце.

Поддршката е важна секој ден, не само на одреден глобален и меѓународен датум. Неопходно е да го покажеме тоа во секоја прилика и како можеме.

Ова може да биде кафе во Белград или Бања Лука, купување ракотворби направени од лица со Даунов синдром, приклучување кон Дијамантската акција, волонтирање или донирање за едно од здруженијата кои се борат за правата на луѓето со Даунов синдром низ Западен Балкан и обиди да им овозможат подобар живот.

Веруваме дека некои од акциите за кои пишувавме ќе ве мотивираат да ја покажете вашата поддршка.

Доколку сакате да дознаете повеќе за донациите за лицата со Даунов синдром во Западен Балкан, регистрирајте се во нашата апликација Giving Balkans и добијте увид во податоците за придобивките за оваа и за многу други цели од 2015 година до денес.