Низ светот, Јуни се одбележува како месец на гордоста во спомен на шестдневниот бунт во Стоунвол во 1969 година, на кој му претходеа години репресија и малтретирање на ЛГБТИК + заедницата во Њујорк.

Оттогаш, ситуацијата за членовите на ЛГБТИК+ групата ширум светот е подобрена, но сè уште има голема количина на предрасуди, дискриминација, омраза и нееднаквост на Балканот.

Затоа, месецот на гордоста во овој дел од светот не е само можност за ЛГБТИК+ заедниците да се здружат и да ја прослават слободата да бидат тоа што се, туку и можност да се борат за нивниот подобар социјален статус, човекови права, застапување и видливост.

Оваа тема е далеку од популарна во регионот во однос на филантропијата и донациите за поддршка на ЛГБТИК+ групите. На пример, нашите податоци за филантропијата во Србија за 2021 година покажуваат дека во 2021 година само 0,01% од вкупната донирана сума била наменета за поддршка на ЛГБТИК+ заедницата, додека за другите земји од Западен Балкан во моментов немаме податоци за евидентирани донации.

На презентацијата на нашиот годишен извештај за состојбата на филантропијата во Србија во 2021 година, учесниците се согласија дека поддршката за ЛГБТИК+ групите е една од темите за која би било добро да има поголем ангажман на заедницата и изразија надеж дека можеме да ја очекуваме во иднината.

Додека се чека тоа да се случи, издвоивме неколку приказни за поддршка на ЛГБТИК+ заедницата и неколку акции за одбележување на месецот на гордоста низ целиот регион. Некои од нив можете да ги поддржите и - како донатори или активисти, а подолу можете да дознаете како.

Направете ЛГБТ+ луѓето да се чувствуваат како дома

ИКЕА е една од ретките компании што ја поддржува ЛГБТИК+ заедницата. Сигурно сте ја забележале нивната кампања Направете ЛГБТ+ луѓето да се чувствуваат како дома.

Покрај едукативните пораки на веб-страницата, социјалните мрежи на компанијата и материјалот што можете да го преземете, користите и печатите, ИКЕА создаде чанти STORSTOMMA во бои на виножитото. Можете да купувате на веб-локацијата или на продажното место и да ја покажете вашата поддршка бидејќи 100% од приходите од продажба оди директно на непрофитните ЛГБТИК + партнери на компанијата.

Coca-Cola ја поддржува ЛГБТИК + заедницата

Coca-Cola е уште една компанија која ја поддржува ЛГБТИК + заедницата. Оваа компанија ќе биде главен партнер на EuroPride 2022, кој ќе се одржи во Белград од 12 до 18 септември.

EuroPride е најголемиот европски настан кој ја обединува ЛГБТИК + заедницата и се одржува секоја година во друг град во Европа.

Coca-Cola е многу горда што ја продолжува својата посветеност да се бори за правата на ЛГБТИК + заедницата со поддршка на организацијата на EuroPride 2022 во Белград. Coca-Cola, исто така, ќе продолжи да шири пораки за љубов и правда преку партнерства со локални организации ширум светот. Компанијата останува посветена на различноста и создавање свест за еднаквост, прифаќање и почит, како што тоа го правеше во претходните децении, соопшти компанијата во оваа прилика.

Поддршката за EuroPride 2022 во Белград има стратешка и симболична вредност бидејќи оваа година се одбележуваат 30 години од првиот EuroPride, соопштија од компанијата.

Белград ќе биде првиот град во Југоисточна Европа кој ќе биде домаќин на овој настан и првиот град надвор од Европската Унија.

EuroPride во Белград ќе биде историски настан. На тој ден цела Европа ќе гледа кон Србија, која има можност да направи историски исчекор во борбата за правата на ЛГБТИК + заедницата во целиот регион. Тоа ќе биде можност целиот Западен Балкан да го трасира својот пат кон еднаквост и Европа да покаже солидарност и да ја поддржи таа борба, порачаа организаторите на EuroPride во Белград.

Солидарен вторник во Белград

Здружението To Be Clear, во партнерство со барот XL, неодамна организираше акција Solidarity Tuesday за поддршка на собирање средства за транс момче. Барот XL донирал 30% од продадените пијалоци, а за сите директни донации во локалот имало посебни каси.

Со поддршка на јавни личности, XL и To be Clear често организираат Solidarity Tuesday за да соберат средства и да поддржат различни акции и цели.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Da se zna! (@dasezna.lgbt)

Донација на Kiehl's From 1851 на Пинк мегафон

Друга приказна за поддршката на бизнис секторот на ЛГБТИК + заедницата доаѓа од Хрватска. Брендот Kiehl's Since 1861 неодамна донираше 25.000,00 куни за Pink Megaphone, платформа создадена во 2010 година како безбедно место во рамките на ЛГБТИК + заедницата, развиена од Загребската гордост асоцијација. Пинк мегафон има за цел да ја подигне свеста за злосторствата од омраза и да поттикне пријавување на злосторства од омраза против ЛГБТИК+ лицата, без разлика дали пријавата е направена од жртва, сведок или лице кое има информации. Преку Pink Megaphone, можно е да се пријават злосторства од омраза и дискриминација врз основа на сексуална ориентација и/или родов идентитет во безбедна и пријателска средина. За сите информации достапни се образованите луѓе од здружението Загреб Прајд, а апликацијата може да се поднесе од 0 до 24 часот, секој ден во неделата.

Kiehl's From 1851, силно верува дека луѓето се раѓаат слободни и еднакви по достоинство и права. Овие верувања ќе ги промовираме преку нашата работа во локалните заедници, фокусирајќи ги нашите филантропски напори на потребите и грижите на нашите граѓани, истакна бренд менаџерот Ивана Пиљиќ по повод оваа донација.

Доколку сакате да го поддржите Zagreb Pride, дознајте како можете да го направите тоа на линкот. Ве очекуваат и подароци за конкретни суми на донации!

Парада на гордоста на БХ

Парадата на гордоста на БХ оваа година е планирана за 25 јуни во Сараево. Можете да ја поддржите со приклучување на прошетката но и со донирање за организациски трошоци на сметката на:

• 5673632700006248

• Младински центар КВАРТ Приједор

• Со посебна напомена: „Донација за Парадата на гордоста на БиХ“.

Овогодинешната Парада на гордоста во Сараево се вика Семеен собир. Затоа во нашата кампања учествуваат родители на ЛГБТ лица. За прв пат во Босна и Херцеговина родителите излегуваат и велат дека го сакаат своето дете без разлика на се, вели Лејла Хуремовиќ од Организацискиот одбор на Парадата на гордоста.

За детали за настанот, посетете ја врската и следете ја сметката на Твитер @Bhpovorkaponosa.

Парада на гордоста во Приштина

Во рамки на одбележувањето на Неделата на гордоста во Косово, на 9 јуни во Приштина се одржа шестата Парада на гордоста.

Учесниците повикаа на мир, толеранција, инклузија и прифаќање на ЛГБТИК + луѓето во јавниот и приватниот живот.

Во видеото погледнете дел од атмосферите од овогодинешната Парада на гордоста во Приштина.

Парада на гордоста во Тирана

Неодамна се одржа уште една парада на гордоста, на 21 мај во Тирана, 11-ти пат по ред, под пораката Ние сме семејство. По две години кога Прајд се одржуваше во дигитална форма поради пандемијата со Ковид-19, ова беше можност за граѓаните и активистите на улиците на Тирана.

Како што можете да видите, поддршката за ЛГБТИК + заедницата не е популарна тема, но примерите за кои пишувавме, како и некои други форми на поддршка, секако се знак дека има одреден напредок. Како и да е, мораме да се согласиме дека е потребна многу поголема посветеност и напредок за да се зборува за значајна солидарност и поддршка за ЛГБТИК+ луѓето.

Ако знаете за некоја акција што сме ја пропуштиле, пишете ни за да можеме да пишуваме за неа, бидејќи кога темите се толку ретко застапени, важно е да зборувате за нив што е можно погласно и да ги слушнете колку што е можно подалеку.

Не заборавајте да го следите и поддржите EuroPride 2022, кој не очекува овој септември во Белград.