Community development | Giving Balkans

Филантропијата во вестите

Водење бизнис следејќи ги принципите на општествена одговорност и овозможува на компанијата да биде одржлива, односно можност да се развива на долг рок преку придонес во општеството, заклучи Милица Мишковиќ, програмски директор на Форумот за одговорен бизнис, во...

Read More

Различни актери во филантропската заедница честопати се собираат во заеднички добротворни акции за да одговорат на потребата во нивната заедница или да донесат различни позитивни промени во неа.

Read More

Меѓународниот ден на добрите дела (#GoodDeedsDay) се слави ширум светот секој 3ти април од 2007 година за да ги охрабри поединците да прават добри дела и да донесат позитивни промени во нивните заедници.

Read More

Ако се запрашаме што можат да направат банките за да им помогнат на заедницата, логично е дека нашата прва претпоставка би била парични донации за организации кои им помагаат на социјално загрозените луѓе.

Read More

Дали знаете дека во Србија во 2018 година, речиси 15% од сите донации регистрирани во базата на податоци Giving Balkans се од поединци? Ние ги сакаме бројките бидејќи тие се едноставен и транспарентен начин за презентирање на состојбата на филантропијата во регионот....

Read More

Компаниите во Србија се повеќе и повеќе се одлучуваат да ги насочат своите добротворни инвестиции во локалните заедници каде што работат. Според извештајот на Каталист за состојбата на филантропијата во Србија во 2017 година, 21,4% од хуманитарните проекти се...

Read More

Настанот на Хрватска волонтира се одржа низ цела земја по 8-ми пат. Организиран од хрватскиот Центар за развој на волонтерството, кој беше домаќин на повеќе од 150 организации од повеќе од 70 градови, 307 волонтерски активности и повеќе од 4 илјади волонтери. Мотото на...

Read More

"Помогнете им да растат" е иницијатива на 6 Албанки од дијаспората, кои постојано испраќаат играчки и книги во детски градинки во Албанија и Косово

Read More

На крајот од минатата година, анонимен донатор "Pine" од таканаречениот Pineapple Fund објави на својата веб-страница повик за организации, на кој беа обезбедени вкупно 86 милиони долари (што е еквивалентно на 5.000 биткоини). Лицето зад оваа фондација, која сака да остане анонимно, се...

Read More

Odvažne i hrabre, to ste vi!

"Таа е силна и храбра!" е новата кампања на Бинго и партнерот за поддршка на женските организации во Босна и Херцеговина, која се затвора на Денот на жената.

Read More