Бројот на бегалци и присилно раселени луѓе ширум светот поради конфликтите во Украина, Јемен, Авганистан и други жаришта ширум светот во моментов е повеќе од 100 милиони, покажуваат податоците на УНХЦР.

Според неодамнешниот извештај на Центарот за мониторинг на внатрешно раселување, оваа бројка претставува повеќе од 1 процент од светската популација, вели УНХЦР Србија.

По повод Меѓународниот ден на бегалците, кој се одбележува ширум светот на 20 јуни, пишуваме за акциите на солидарност што ги покажуваме со бегалците, мигрантите и луѓето од подрачјата погодени од војна.

Поддршката за бегалците од Западен Балкан беше актуелна од 2015 до 2018 година, кога голем број бегалци од Блискиот Исток поминаа низ земјите од регионот и останаа во прифатните центри. Непрофитните, хуманитарните и меѓународните организации беа најактивни во помагањето. Во однос на филантропската поддршка за оваа тема, нашите податоци покажуваат дека процентот на донираната сума не бил особено голем, односно бил околу 1% - нешто помал или поголем во зависност од државата.

Кризата во Украина повторно ја активира темата за поддршка на бегалците, мигрантите и луѓето во подрачјата погодени од војната, па низ регионот беа организирани бројни акции за поддршка на населението во Украина. За некои од нив веќе пишувавме. По повод Меѓународниот ден на бегалците, во продолжение следуваат уште неколку акции.

Двајца велосипедисти возат 540 километри за деца од Украина

Игор Томан и Ивица Ленард ќе поминат 540 километри со велосипед за да купат спортска опрема за децата на украинските семејства во Осиек.

Причината за оваа акција наречена Педала за солидарност е 50-тиот роденден на Игор. Возењето започна на 17 јуни во 17 часот од Загреб, а заврши на 19 јуни во Трогир. Се работи за вкупно 540 километри што велосипедско-филантропското дуо ќе ги донира за да собере 15.000 куни за набавка на спортска опрема за децата од украинските семејства во Осиек.

Кампањата ја организираат Фондацијата Слагалица и ДКолектив - организација за социјален развој. Според организаторите, целта е да им се даде поддршка на децата од украинските семејства кои го нашле своето сегашно место под сонцето во Осиек како учесници во бесплатните активности организирани од ДКолектив. Желбата е да се соберат средства за набавка на велосипеди, скутери, ролки за децата што поквалитетно да го поминуваат слободното време во градот на Драва. Тие ќе го запознаат Осиек како велосипедски град кој негува спортска култура но и култура на солидарност и меѓусебно почитување, без разлика на различните припадности кои не дефинираат.

Донација од ИКЕА за Центарот за азил во Врање

Некои од првите бегалци од Украина кои најдоа безбедност во Србија се сместени во неодамна реновираниот Центар за азил во Врање.

ИКЕА покажа солидарност и поддршка со донирање на нови кревети, плакари, маси и столови кои ги обезбеди на овој Центар за азил, со намера бегалците во Врање да се чувствуваат што е можно попријатно.

Акција за собирање хуманитарна помош за граѓаните на Украина

Фондот Б92, Српскиот филантропски форум и Стопанската комора на Србија неодамна најавија дека ќе продолжат со акцијата за собирање помош за граѓаните на Украина.

Досега е реализирана донација од МК Груп во храна од 50.000 евра, седум тони роба од Нестле Адриатик С и донација од компанијата Кока Кола во вода. Дополнително, компанијата Бамби донираше бисквит, а групата Еликсир донираше 100.000 евра за што е набавена храна.

Фондот Б92 наведува дека Japan Tobacco International донираше 27.000 евра за храна и средства за хигиена, AVON и DM drogerie markt хигиенски производи.

Продолжува акцијата за собирање помош за Украина. Српскиот филантропски форум, Фондот Б92 и Стопанската комора на Србија наведуваат дека најпотребни се конзервирана храна, готови оброци, тестенини и сите стоки поврзани со децата, од храна за бебиња до пелени и средства за хигиена. Дознајте како можете да се вклучите и да ја поддржите акцијата на линкот.

Акција за предвремено родени бебиња

Тимот на „Крокодил фестивал“ неодамна организираше акција за собирање помош за Перинаталниот центар во Харков. Оваа помош, во форма на храна за бебиња, пелени и медицинска опрема, била лично однесена во градот разурнат од војна.

Зошто оваа акција наиде на изненадувачки отпор и негативни реакции, прочитајте во колумната на Веран Матиќ.

Две жени од Хрватска патуваат до украинската граница за да им помогнат на бегалците

Индивидуалното добротворство, особено во кризи, може да значи многу. Таква е приказната за Ведрана Бег и Душка Фишер од Хрватска, кои по веста за украинската криза решиле да им помогнат на децата, жените и постарите да најдат засолниште во Хрватска.

Душка и Ведрана се поврзаа со хрватско-украинското културно друштво. Оттогаш, тие неколку пати неделно возат до украинската граница за да обезбедат превоз за бегалците и да им помогнат да најдат привремено сместување во Хрватска додека не одлучат каде понатаму.

Украинците кои избегаа организираа превоз од Лавов до границата, а хрватските возачи ги превезуваат во Хрватска, каде веќе е договорено сместување.

За јутарњи.хр велат дека никој не може и не мора да ги спасува сите, но дека спасувањето на едно дете и давање безбеден покрив над главата е исто така она за што во моментов живеат.

Зденко куќата ја подари на семејство од Украина

Друг пример за индивидуална добротворност доаѓа од Хрватска, каде Зденко Шаниќ ја подари целата своја куќа во Имотска Краина на седумчлено украинско семејство од Киев. Во исто време се населил во својата стара куќа.

Во хуманитарната акција „Хрватските лекари за Украина“ беа собрани 645.000 кн

За само две недели, хрватските лекари, како дел од хуманитарната акција „Хрватски лекари за Украина“ што ја започна Хрватската лекарска комора, донираа 345.000 кн за помош на украинските колеги и граѓани. Со одлука на извршниот одбор, покрај оваа сума собрана од членовите, комората донираше дополнителни 300.000 кн за помош на украинските лекари.

Примарната цел за која ќе се користат собраните средства е набавка, транспорт и дистрибуција на медицински материјали (лекови, медицински производи, медицинска опрема и сл.) до Украина и давање медицинска помош на бегалците, се наведува во оваа прилика. д-р. Сц. Крешимир Луетиќ, претседател на Хрватската лекарска комора.

Тие понудија сместување за бегалците од Украина

Здружението за туризам, угостителство и изнајмување соби од Меѓугорје им понуди помош на организациите кои помагаат во хуманитарната криза предизвикана од рускиот напад врз Украина.

На овој начин сакаме да покажеме дека нашата работа не е само да примаме туристи туку и да им помагаме на луѓето кога се во неволја, изјави претседателот на здружението за туризам, хотелиерство и изнајмувачи на соби на Меѓугорје Давор Љубиќ.

Хуманитарен број за помош на бегалците од Украина

Црвениот крст Читлук пушти во употреба хуманитарен број 17058 преку кој секој што сака може да донира две конвертибилни марки и со тоа да ги поддржи бегалците од Украина кои се наоѓаат во парохијата Меѓугорје.

UNIQA БиХ донираше 20.000 евра за помош на народот на Украина

UNIQA Insurance BiH се приклучи на проектот UNIQA Helping Hands, започнат од UNIQA Group, за да собере средства за поддршка на населението во Украина.

UNIQA Osiguranje БиХ донираше 20.000 евра за помош на сите оние кои се загрозени или принудени да ги напуштат своите домови поради војната.

Според компанијата, парите ќе бидат наменети за помош на бегалците во Украина и локалното население преку набавка на лекови, храна и средства за хигиена и обезбедување безбедно сместување и психолошка помош.

Донации од Telemach BH и United Group

Telemach BH неодамна испрати донација до здружението Pomozi.ba за набавка на лекови за Украинците и поддршка за бегалците од Украина лоцирани во Босна и Херцеговина, и обезбеди бесплатни разговори до сите фиксни и мобилни мрежи во Украина од фиксната мрежа Telemach BH на во секое време.

Обединетата групација, чиј дел е Телемах БХ, донираше еден милион евра помош за Украина, со намера да им помогне на најпогодените од војната, бегалците, семејствата кои не можеа да избегаат од војната и децата во институции како сиропиталишта и болници.

Како можеш да си помогнеш?

Овие приказни, како и бројните претходни примери, покажуваат дека во време на криза не ни недостига солидарност и даваме поддршка таму каде што е потребна на различни начини.

Ако сакате да им помогнете на бегалците од Украина или на населението во земја разурната од војна, можете да го сторите тоа на еден од следниве начини:

• Можете да донирате во Центарот за заштита и помош на барателите на азил, Адриа и УНИЦЕФ во Србија;

• Можете да ги поддржувате Хрватскиот Црвен крст, Каритас и УНИЦЕФ Хрватска;

• Во Црна Гора, можете да обезбедите поддршка со донирање на Црвениот крст или со испраќање СМС на хуманитарен број 15888;

• Во Босна и Херцеговина, можете да донирате за Каритас или да се јавите на хуманитарниот број 17006, инициран од здружението Pomozi.ba;

• Можете да се јавите на хуманитарниот број 143 400 во Северна Македонија.

Ако знаете за акција или кампања за поддршка што сме ја пропуштиле, ве молиме испратете ни е-пошта и со задоволство ќе ја додадеме на вашата листа.

Ако сакате секоја недела во вашето сандаче да пристигнуваат приказни за филантропија, солидарност и примери на добра практика кога станува збор за добротворни цели, пријавете се за нашиот билтен.