Токму пред една недела одбележавме уште еден Меѓународен ден на жената. Иако родовата рамноправност и еманципацијата на жените се теми за кои многу организации и поединци се справуваат со целата година, секоја година, 8 март, претставува одлична прилика да се помогне во ширењето на свеста за овие прашања.

Особено минатата година, видовме неколку големи иницијативи кои требаше да го подобрат социјалниот статус на жените и да ги истакнат нивните придонеси кон општеството. Две од нив вклучуваа многу успешни кампањи Fierce Women во Хрватска и книгата #ŽeneBiH во Босна и Херцеговина станаа реалност токму со поддршка на заедницата.


Книгата # ŽeneBiH е сведоштво за важните, но сепак недоволно застапени достигнувања на жените во области како што се политиката, науката и уметноста. Меѓутоа, во Catalyst сакаме да се фокусираме на нивните филантропски активности.


Статиите од оваа недела се посветени на жените - вести од организации кои се занимаваат со проблемите и правата на жените, проекти кои ги поддржуваат жените, како и оние извонредни жени од нашето општество кои помагаат да биде малку подобро. 

1. AVON помага на женскиот автономен центар 

Како дел од нивната иницијатива "Кажи НЕ на насилството врз жените"(„Reci NE nasilju nad ženama“), компанијата Авон донираше 22.660 евра (2.677.000 ДРС) на Женскиот автономен центар (Автономни женски центар). Парите ќе помогнат да се продолжи и да се развие проектот на Центарот "Можам да не сакам. Љубовта не е насилство („Mogu da neću. Ljubav nije nasilje.“). Додека оваа иницијатива Центарот има за цел да ја едуцира јавноста, а особено младите луѓе за здрави партнерски односи и да ја зголеми безбедноста на младите девојки против сексуалното и родовото насилство. Проектот досега беше имплементиран во училиштата и факултетите во 15 градови во Србија. Претставниците на организацијата изјавија дека донацијата на Авон ќе помогне да се одржат работилници во уште повеќе училишта, како и да се одржи настан кој ќе собере околу 60 девојки за да можат да градат свои мрежи за поддршка.

2. БИНГО објавува победници на конкурсот "Смел и храбар, тоа ти си!" 

Помеѓу 18-ти февруари и 3-ти март, во Босна и Херцеговина беа продадени посебно обележани производи во супермаркет Бинго, а нивното купување помогна да се соберат пари за фондот "Смел и храбар, тоа си ти!" ("Odvažne i hrabre, to se vi!" ). Преку натпреварот, Бинго сакаше да ги поддржи женските организации. Покрај парите собрани во супермаркетите Бинго, компанијата исто така обезбеди донации во износ од 12.000 КМ). Од 136 добиени апликации, жирито требаше да ги избере најдобрите 7. Ако сакате да разберете кои организации и проекти ќе добијат поддршка, следете го овој линк

3. Жените од Societe Generale banka донираат пари за Мултиплекс склероза асоцијација

Жените на Сосиете женерал банка во Црна Гора  одлучија да се откажат од своите подароци за 8 март и наместо тоа им помагаат на другите. Така, износот од 2.000 евра, кој беше наменет за нивните подароци, отиде наместо на Мултиплекс Склероза Асоцијацијата. Парите ќе бидат искористени за купување додатоци за жени со МС.

4. Хуманите планинари се искачуваат на Снежница 

Од целиот регион, одредени организации го означуваат Меѓународниот ден на жената преку кампањи дизајнирани да покажат сила, издржливост и подготвеност на сите жени да им помогнат на луѓето околу нив. Ова е токму случајот со сега традиционалното 1000 жени искачување до планината Снежница, која е организирана до Хрватското планинарско друштво Снијежница. Оваа година, искачувањето исто така имаше добротворен карактер, бидејќи се собраа пари за сограѓанин, Стипепо Сутиќ, кому му треба електрична инвалидска количка. За време на искачувањето се собраа вкупно 800 евра (5.830 куни).

  

5. Прославувајќи ги жените во СОС Детското село заедно со вработените од пиварницата во Скопје

Важен начин за инвестирање во родова рамноправност е образованието на најмладите на оваа тема. Затоа, на 8 март, СОС Детското село во Скопје го посетија жени-вработени во скопската пиварница. Волонтерите покажаа документарен филм посветен на Меѓународниот ден на жената, проследен со квиз и неколку работилници. Заедно со децата исто така читаа и разговараа за инспиративни приказни за жените, и зборуваше за тоа може да се применат во секојдневниот живот.

  

6. Марија Шерифовиќ ги донира парите од концертот за борба против рак на дојка

Концертот на Марија Шеривофиќ беше уште еден настан што се одржа во Белград на 8-ми март. Како што наведе на нејзиниот Facebook, пејачката одлучи да ја искористи својата заработка од концертот како подарок за сите жени. Таа најави дека парите ќе бидат искористени за поддршка на семејството кое живее со рак, но не е откриено како ќе се користи токму.

7. Здружение "Вие не сте сами" работи за жени со рак 

По успешните обезбедување на 1.000 бесплатни такси за жени кои моментално се подложени на третман на рак на дојка, потпретседателот на здружението "Ти си не сама" ("Ниси сама") учествуваше во трката наречена Crazy Hill Run во градот Лудбрег. Горанка Перц, самата жена која успешно го победи ракот на дојка, шеташе 16 километри за поддршка на сите жени со оваа болест. Здружението исто така ќе има уште една кампања за прибирање финансиски средства, бидејќи на 23 март ќе го одбележат Денот на Дафонил и со продажба на прекрасните жолти цветови ќе соберат пари за поддршка на жените со рак на дојка.

8. Наместо подароци, жените Виолета им помагаат на другите 

Традиционално, сите жени вработени во компанијата Violeta добиваат подароци и присуствуваат на посебна вечера која компанијата ја организира за нив на 8 март. Сепак, оваа година жените одлучија да се откажат од своите подароци и наместо тоа ги насочија сите пари резервирани за оваа намена за Безбедни куќи во Босна и Херцеговина и други организации кои ги поддржуваат жените кои се жртви од семејно насилство. Во својот Faceebok пост, покрај своите вработени за овој гест, Виолета исто така изјави дека родовата рамноправност е многу високо ценета во нивната фирма, бидејќи стапката на вработеност на мажи и жени е 50:50, додека околу 40% се менаџерски позиции од страна на жените.

8. Зорица Дракулиќ Видаковиќ им помага на самохрани мајки и баби со низок приход 

Зирика Дракулиќ, добро познат филантроп во Црногорска, ја доби наградата Херцег Нови Октомври и наградата Искра за индивидуален придонес кон филантропијата во 2016 година. Идејата зад нејзината последна активност е да помогне да се потсети на јавноста за оние жени кои често не добиваат подароци на Меѓународниот ден на жената. Значи Zorica одлучи да обезбеди подароци и помош за околу 50 од нив, додека слатки, апарати за домаќинство и други подароци беа донирани од страна на локалните супермаркети и продавници. Зорица исто така ги покани сите граѓани да ја искористат оваа можност да донираат резервна облека, па дури и мебел за социјално загрозените жени.