Парите ќе ја поддржат работата на неколку организации кои обезбедуваат грижа и промовираат вклучување на лицата со попреченост.

Оваа донација се реализира како дел од проектот на банката "Сонуваме, менуваме", кој е во третото издание на оваа година. Вкупно 45.000 евра се доделени за 10 организации кои ги поддржуваат лицата со посебни потреби.

Доброволни концерти се одржаа на 15 и 16 декември, со билети продадени по симболична цена од 1.60 евра (100 денари). Една од нив беше и големата прослава организирана во Македонската опера и балет, каде што популарното 5+ Фамилија настапи заедно со деца со попреченост.

Организациите кои ќе бидат поддржани преку овој проект се: "Имаго Плус" од Скопје , Трисомија 21 и Дневниот центар за лица со церебрална парализа Скопје . Досега доделените 45.000 евра ќе се користат за поддршка на работата на овие организации во период од неколку месеци. Парите ќе се користат за набавка на потребната опрема, обука на персонал или реновирање на објекти.

"Сонуваме, менуваме "стана традиција и ние сме среќни што овој проект ни помага да го одбележиме почетокот на нашата 75-годишнина. Како општествено одговорна компанија секогаш сме на страната на оние кои не се плашат да ги остварат своите соништа, ние ги поддржуваме да продолжат напред, со цел да  се создаде подобар свет за сите. Се надевам дека децата што учествуваат, како и оние кои присуствуваа на концертите ќе продолжат да работат напорно и заедно, за посветла иднина ", рече Диомидис Николетопулос, извршен директор и претседател на Извршниот одбор на Стопанска банка АД Скопје.

Целосната листа на организации кои ќе добијат поддршка може да се најде тука.