Поддршката за жртвите на насилство - семејство, партнери и други форми на насилство е уште една тема која не е доволно поддржана и застапена.

Така, во текот на минатата година, 0,1% од вкупната донирана сума била наменета за поддршка на жени и деца кои преживеале насилство во Србија - исто колку и во Хрватска и Црна Гора.

Податоците за донираната сума не се достапни за Северна Македонија, но тие се за бројот на донаторски акции, кој изнесува 1,5% од сите акции на дарување. Слична е ситуацијата и во Босна и Херцеговина, каде во 2021 година 0,7% од сите донаторски акции биле наменети за жртви на насилство.

Во Косово моментално не е позната сумата на донации. Спротивно на тоа, само 0,4% од акциите за донации беа наменети за жени и деца кои преживеале насилство. Истовремено, за Албанија засега нема податоци за донираната сума или за бројот на акциите на давање преку кои е поддржана оваа тема.

Нашите податоци покажуваат дека поддршката на борбата против насилството и зајакнувањето на оние што преживеале е област која ретко се поддржува во Западен Балкан. Од друга страна, оваа тема не е целосно запоставена. Некои непрофитни организации обезбедуваат секојдневна поддршка на луѓето кои преживеале насилство. Од друга страна, компаниите, граѓаните и поединците полека почнуваат да ја препознаваат важноста од давање поддршка во оваа област и да ја испорачуваат преку различни акции, кампањи, донации и други форми на поддршка, за кои пишувавме во денешниот список.

Кампањата „Избирам да поддржам“.

Брендовите Pantene, Gillette Venus и Naturella во соработка со Delhaize Србија преку кампањата „Избирам да поддржувам“ ќе го поддржат Автономниот женски центар во спроведувањето на проектот за едукација на младите за различните видови насилство врз жените.

Акцијата ја поддржаа граѓаните кои ги купуваа производите од споменатите брендови во сите продавници на Maxi, Mega Maxi, Tempo и Shop&Go низ Србија во текот на Јуни во тековната година.

Од секој купен производ, компанијата Procter&Gamble издвојува 100,00 динари до вкупно 10.000,00 евра, а собраните средства се наменети за поддршка на реализацијата на проектот „Можда не можам - Љубовта не е насилство“ што го спроведува Автономниот женски центар.

Хуманитарна фризура „Скрати го насилството“

Во Јуни се одржа хуманитарна фризура во Белград, на главното шеталиште на Калемегдан, под името „Скрати го насилството“.

Оваа акција е иницирана од Хајр, Здружение на жртви на насилство, заедно со фризерскиот салон Катјуша.

Претседателот на здружението Хајр, Хајрија Рамадани, истакна дека акцијата е организирана за да се подигне свеста кај луѓето дека насилството е се почеста појава и дека нема срам да се пријави насилник.

Хуманитарна изложба во Нови Сад

Младата црногорска уметница Адријана Вешовиќ, попозната како Zombiana Bones, ја отвори својата осумнаесетта независна изложба на дела во Нови Сад на 6 Јуни.

Изложбата е дел од Автономниот женски фестивал во Нови Сад, а фокусот е на илустрациите создадени во последните две години на тема жена.

Делата беа ставени на аукција, а собраните средства ќе бидат испратени во СОС Женскиот центар Нови Сад и Центарот Срце.

Од клучно значење е да се подигне свеста дека насилството се случува во различни форми и може да биде токму во вашето соседство. Важно е жртвите да бидат свесни за пријавувањето насилство, но и да го препознаат бидејќи тоа доаѓа во различни форми, рече уметникот.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zombijana Bones (@zombijana)

Донираше апарати за домаќинство во Сигурната куќа во Зрењанин

Продолжувајќи со хуманитарните активности и оваа година, клубот Inner Wheel додели донација во Сигурната куќа во Зрењанин. Донирана е микробранова печка, тостер, пегла, фен, сецко, фен за облека, токму она што на корисниците на Сигурната куќа им е најпотребно за нивното секојдневно функционирање.

Ова е втора донација од IIW клубот Зрењанин откако во 2009 година беше отворена Сигурната куќа во Зрењанин.

Во текот на двете децении од своето постоење, Клубот спроведе низа хуманитарни акции насочени кон оние членови на општеството на кои им е најпотребна помош. Најчесто тоа се образовни и здравствени установи и корисници на услуги од социјална заштита.

Хуманитарен перформанс „Насилството не е решение“

Неодамна во Белград беше изведена хуманитарната претстава „Насилството не е решение“, во која учество земаа деца поддржани од Центарот за жртви на насилство „Дар“.

Од продажбата на билетите беа собрани 35.567,00 динари, кои беа искористени за набавка на потребните предмети за децата поддржани од овој Центар.

Донаторска вечер за жртви на договорени детски бракови

Центарот за ромски иницијативи (ЦРИ), во соработка со КИЦ Будо Томовиќ, неодамна одржа донаторска вечер наречена „Продолжи го моето детство и донирај”. За време на настанот беа собрани 7.237 евра, а средствата се наменети за изградбата n на националната специјализирана служба за жртви на договорен брак со деца во Црна Гора.

Според Фана Делии, извршен координатор на ЦРИ, изградбата на прифатилиштето ќе го продолжи детството на девојчињата, ќе ги спречи децата да имаат деца и ќе им овозможи на сите деца да уживаат еднакви права и да станат еднакви граѓани во општеството.

Сомборските Шнајдерки успешно организираше модна ревија со поддршка на заедницата

Сомброските Шнајдерки е социјално претпријатие кое помага во економската интеграција на жените и децата жртви на семејно насилство. Основани се за време на вонредната состојба од 2020 година кога сошиваа заштитни маски и ги поделија на загрозените граѓани.

Оттогаш, Сомброските Шнајдерки им помага на жртвите на насилство преку директен труд во производството на различни текстилни производи. Тие за краток период преминаа од правење маски до дизајнирање и изработка на свечени фустани.

Неодамна на платформата Donacije.rs ја имаа својата успешна кампања за финансирање преку која со поддршка од заедницата собраа повеќе од 490.000 динари кои беа потребни за организирање на нивната прва модна ревија.

Ревијата беше успешно организирана во Белград како дел од Белградската модна недела во Мај. Неговата цел беше да се соберат средства за обука и економско зајакнување на 10 жени кои преживеале семејно насилство.

Оваа акција на Сомброските Шнајдерки доби голема поддршка од граѓаните, бизнис секторот, јавните личности и медиумите. Доколку сакате да дознаете повеќе за работата на Сомброските Шнајдерки и како да ги поддржите, можете да го сторите тоа на линкот.

Поддршката за жртвите на насилство не е често застапувана тема или дури тема за која често се дискутира. Доколку знаете за акција за поддршка или за организација која поддржува луѓе кои преживеале партнерско, семејно или некоја друга форма на насилство, ве молиме известете нè да пишуваме за нив и да влијаеме на подигање на свеста и подобрување на моменталната ситуација.