Секој 8-ми март, на Меѓународниот ден на жената, ја славиме борбата за правата на жените и еднаквоста во светот. Овој меѓународен празник ја промовира економската, политичката и социјалната еднаквост на жените и мажите, а од 1975 година е дел од официјалниот календар на Обединетите нации.

Борбата за економско и социјално зајакнување на жените продолжува и денес, а правата и еднаквоста на жените се принципите по кои се раководиме од самиот почеток. Ко-основачот на Catalyst Balkans, Александра Весиќ, беше една од најневеројатните активистки и феминистки и се залагаше за солидарност, еднаквост, слобода и интегритет. Со својата работа, таа се обиде да го ангажира секој од нас да ги покаже зборовите што ги изговараме со нашите постапки. Денес, со гордост можеме да истакнеме дека 70 отсто од тимот на Каталист е составен од жени, како и 56 отсто од раководството на нашата организација.

Овој ден е клучен за нас и нашето општество, затоа пишувавме за неодамнешните акции, протести и барања за подобра положба на жените низ Западен Балкан и кампањи на општествено одговорни компании кои ја подигнуваат свеста за ова важно општествено прашање. Затоа, во продолжение прочитајте пресек само од некои од настаните, кампањите и донациите кои го одбележаа Денот на жената во регионот овој март.

Солидарност и бунт: Протестен марш за правата на жените

Оваа година, многу феминистички организации и поединци заеднички организираа протестен марш наречен „Солидарност и бунт! За работнички права, за правда, за мир!“.

Протестниот марш за правата на жените се одржа во вторник на 8ми март пред Студентскиот културен центар.

Сакаме да потсетиме дека 8-ми март е денот кога стануваме и се придружуваме на напорите и победите на сите храбри жени кои 111 години ја водат оваа борба на овие простори. За жал, борбата за правата на жените се уште е далеку од завршена. Затоа оваа година се солидаризираме за жените кои живеат во социјална неправда, сиромаштија и насилство. Излегуваме на улиците, важно место на женската борба, за да укажеме на лошата состојба на работничките права и недостатокот на правда за угнетените во нашето општество и изразуваме солидарност со сите обесправени работници, мултиплицирани маргинализирани жени, раселени лица и бегалци .

Србинките бараат:
• Законодавството и практиката да обезбедат максимални 8 часа работно време во текот на денот, правични и достоинствени плати и услови за работа,
• Институциите соодветно и навремено да ги решаваат проблемите со родово засновано насилство,
• Повикуваме на мир и апелираме до државата да му даде поддршка на народот на Украина.

Традиционален 8-мо мартовски фестивал посветен на жените: „Бидете силни, здрави и убави“

Традиционалниот фестивал за 8-ми март посветен на жените, насловен „Бидете силни, здрави и убави“, започна на 8-ми март во Сараево.

Со промовирање на женското претприемништво и правата и улогата на жената во општеството, членовите на здружението „Наш концепт“ и Здружението на креативци ќе презентираат уникатни ракотворби и домашни производи.

Претседателката на здружението „Наш концепт“ Санела Мерјем Мухаремовиќ за Анадолија изјави дека примарна цел на здружението е борба против сиромаштијата и зачувување на културното наследство.

Нашите членови мора да добијат можност да покажат што прават. Овие жени најчесто се занимаваат со домашни работи и немаат свој деловен простор. На овој начин им овозможуваме да покажат што прават, истакна Мухаремовиќ.

Покрај промовирањето на вредностите на жените и нивните идеи преку културното наследство на БиХ, настанот има и хуманитарен карактер бидејќи обезбедува помош за жените на кои им е потребна.

Foto: FENA/Amer Kajmović

 

Мрежата на жените на Косово маршираше против фемицид

Непрофитната организација Мрежа на жени на Косово маршираше за да се спротивстави на неправдата и насилството врз секоја жена и девојка, барајќи слобода, еднаквост и правда.

Маршот започна од Палатата на правдата во Хајвалија, за да продолжи кај Кругот на знамето, а потоа до плоштадот „Захир Пајазити“.

Маршот заврши пред Владата на Косово, во чиј двор ставија 48 пара црвени чевли, како симбол на 48 жени над кои мажи извршиле фемицид на Косово од 2010 година наваму.

8-ми март во знакот на донации од компанијата dm

Компанијата dm drogerie markt на 8-ми март традиционално донираше стока во вредност од 700.000 динари во безбедните куќи низ Војводина. Покрај тоа, синџирот аптеки ги израдува хуманите дами кои со подароците даруваа крв.

По повод најзначајниот празник на жената, dm Србија ги донираше штитениците од безбедните куќи од Нови Сад, Панчево, Сремска Митровица, Сомбор и Зрењанин и на тој начин им покажа дека не се сами во својата борба.
Познато е дека со години им даваме поддршка на жените, особено на оние од загрозените категории. Традиционално го избравме 8-ми март да ги поддржиме корисниците на безбедни куќи кои се борат за својата егзистенција и придонесувајќи за нивната борба и квалитетен живот. Ќе се обидеме да им помогнеме на жените во оваа ситуација во иднина, мотивирајќи го општеството да го стори истото, бидејќи од суштинско значење е да бидеме една за друга, изјави Александра Оливера Коричи, директорка на dm drogerie markt Србија и Северна Македонија.

На 8-ми март, компанијата испрати подароци и за хуманите дами кои со години даруваат крв како дел од кампањата „Ништо без жени“ во Институтот за трансфузија на крв во Србија во Белград. Дополнително, dm наменети подароци за сите жени и нивните партнери кои даруваат крв на овој празник во Универзитетскиот клинички центар во Крагуевац.

Во знак на благодарност ги израдувавме крводарителите од Белград и Крагуевац. Дури и во овие тешки времиња, тие мислат на другите и се обидуваат да дадат личен придонес во општеството. Нашата компанија е посветена на поддршка на овие навидум мали дела на хуманост на кои почива нашата заедница. Во оваа прилика ги повикувам нашите сограѓани да го следат нивниот пример и да создадат подобра средина за животот на сите нас, рече директорот.

По повод празникот на жената, dm подготви и пакетчиња со подароци за публиката на претставата „Печена мачка“ која се игра на 8-ми март во Театарот на ридот. Бидејќи претставата гласно зборува за насилството врз жените и ја поддржува борбата за правата на жените, ова беше причина ланецот аптеки да ги воодушеви дамите од публиката и нивните придружници.

Здружението „Пипол“ ја реализираше кампањата „Супермајките не се сами“

Здружението на семејства и пријатели на деца заболени од леукемија и други малигни заболувања „Пипол“ ја реализираше кампањата „Супер мајките не се сами“ во рамки на програмата за психосоцијална помош и поддршка на мајки на деца заболени од рак кои се на интензивно болничко лекување.

Кампањата беше организирана за одбележување на Меѓународниот ден на жената во соработка со Клиниката за детски болести на Универзитетскиот медицински центар Тузла. „Супермајките не се сами! кампањата е наменета за мајките на деца болни од рак, чија борба за опоравување на детето трае 24 часа на ден, 365 дена во годината, неуморно, нон-стоп, поради што заслужуваат поддршка.

Претседателката на Здружението Амра Сарачевиќ истакнува дека целта на кампањата е „супермајките“ да знаат дека не се сами во својата борба и дека ова Здружение и целото општество ја разбираат нивната болка и страдање и ги поддржува да ги пронајдат најскриените атоми на силата. Тие би биле светлина за време на темнината за да ги водат нивните малечки на патот кон победата.

Меѓународниот ден на жената е можност да се укаже на борбата на модерната жена во различни сегменти од животот, а во исто време да се поддржи и препознае жената и нивниот придонес во развојот на поединецот, семејството и општеството, со посебен акцент на жената. - мајки на тешко болни деца. Тие носат огромен товар во борбата против детскиот рак, а дополнително мора да се справат и со сите други предизвици и проблеми на современото општество.

Овогодинешната кампања „Супермајките не се сами“ вклучува мајки на деца заболени од рак кои се хоспитализирани со своите деца на Одделот за хематологија и онкологија на Клиниката за детски болести и мајки одвоени од своето второ дете и другите членови на семејството.

Плазма повикува на родова еднаквост бидејќи #еднаквоста доаѓа од дома

Дали некогаш сте се обиделе да скршите плазма колаче на две половини? Иако на прв поглед може да изгледа тешко: можно е. Тоа е слично на идејата за еднаквост: не е лесно да се постигне, но ако сите работиме заедно, шансите се многу поголеми. Имајќи го ова на ум, на 8-ми март, кога го славиме Меѓународниот ден на жената, најпознатиот бренд на Bambi, Plasma, сака да го привлече вниманието на економската, политичката и социјалната родова нееднаквост.

Плазма минатата година ја лансираше кампањата „Еднаквоста доаѓа од дома“ за да ја подигне јавната свест за женската нееднаквост и со верување дека со привлекување внимание на нееднаквоста и зајакнување на жените, сите ние можеме да придонесеме за социјалната вклученост. Резултатите од истражувањето „Родова еднаквост и рамнотежа меѓу деловниот и приватниот живот“ покажале дека мажите поминуваат значително помалку време од жените на рутински домашни работи. Во урбаните средини 75 отсто од жените се занимаваат со домашна работа, додека тој процент е до 84 отсто во руралните средини. Истото истражување покажа дека иако е регулирано и дозволено со закон, породилното отсуство не го користат доволно мажите (само 5%) поради стереотипите за родовите улоги и дека 55% од жените веруваат дека не го достигнале целосниот потенцијал за кариера.

Инспирирани од позитивните реакции на кампањата „Еднаквоста доаѓа од домот“, која го одбележа Денот на еднаквоста на жените во 2021 година и за која освоија „Гран-при“, фестивалот УЕПС, Бамби и Плазма, преку видео клип, специјално создаден за овој ден, укажуваат на социо-економската родова нееднаквост. Видеото, исто така, укажува на фактот дека само 32 отсто од жените се на раководни позиции („Жените и мажите во Република Србија“, Републичко биро за статистика од 2020 година), наспроти 68 отсто од мажите, што укажува на нееднаква положба на жените во клучните водечки улоги во Србија.

Со кампањата „Еднаквоста доаѓа од домот“, Плазма продолжува да инспирира дека можеме целосно да влијаеме на положбата на жената во нашето општество, почнувајќи од сопствените домови, бидејќи еднаквоста доаѓа од дома и води до еднаквост. Како синоним за вистински семејни вредности, Плазма укажува дека е важно нашето семејство да ги всади вистинските ставови, начин на размислување и свесност за еднаквост. На тој начин го штитиме семејството, но даваме и подобар пример на генерации девојчиња и момчиња бидејќи #еднаквоста доаѓа од дома.

Споменик на силна жена

Наместо индивидуални подароци за 8 март за вработените, Хипотекарната банка одлучи да донира 5.000 евра за подигање на споменикот на принцезата Ксенија во Цетиње. Оваа донација претставува заеднички придонес на Хипотекарната банка и жените вработени во неа, со што се одбележува ликот и делото на принцезата Ксенија. Таа беше голем хуманитарец, жена со силен карактер и духовно богатство, убава, образована, интелигентна и надарена, многу посебна, првата жена на Балканот што возела автомобил и првата принцеза која се занимавала со фотографија, соопшти Хипотекарната банка.

Веруваме дека таа заслужи споменик во нејзиното родно Цетиње, кој ќе ја симболизира вистинската женска сила и ќе не потсети на вредностите кои веруваме дека секој од нас ги цени и ги носи во себе, на свој начин: силен карактер, уникатност, храброст, образование, емпатија, талент, креативност... А жените вработени во Хипотекарната банка секако се тоа, велат од Хипотекарната банка.

Иницијативниот одбор за скулптурата на принцезата Ксенија, дело на познатиот уметник Димитрије Поповиќ, се заблагодари за донацијата, велејќи дека овој гест на дамите од Хипотекарната банка ја покажува нивната висока општествена свест да помогнат во потфат што трајно ќе ја симболизира еманципацијата на Црногорката.

Вработените во Уникредит банка ја поддржаа работата на здруженијата на жени

Со цел поддршка на проекти и активности посветени на зајакнување, вмрежување и помош на жените во локалните заедници, Уникредит банка Бања Лука одлучи на иницијатива на своите вработени да ги пренасочи средствата за овогодинешните подароци за Меѓународниот ден на жената на неколку здруженија на жени под пораката „ Зајакнувајќи создаваме еднакви можности за секој од нас“.

Во UniCredit, веруваме дека атмосферата за поддршка и еднакво општество кое ги цени женските вештини и експертиза може да донесе поголем раст и просперитет за сите нас. Уникредит банка Бања Лука е посветена на континуирана поддршка, истакнување и зајакнување на положбата на жената преку глобални и локални програми за развој и инклузија. Затоа денес, верувајќи во подобра иднина за сите нас, ја славиме силата, храброста и истрајноста на жените да ги надминат сите предизвици и да останат посветени на она што е важно и што навистина го сакаат.

Со овој гест, вработените во Уникредит банка Бања Лука сакаат да испратат силна порака за меѓусебно зајакнување и поддршка на другите жени кои преку своите активности и посветена работа влијаат на подобрување на условите за живот на различни групи жени во нашето општество.

За овие цели, Уникредит банка Бања Лука издвои сума од 5.000 KM за поддршка на организации кои работат во корист на локалната средина, односно жените на кои им е потребна поддршка и помош во различни сегменти на општеството. Здруженијата кои со своите активности и работа придонеле за вмрежување и зајакнување на жените во различни делови од општеството ќе добијат поддршка и донации.

Средствата ќе бидат испратени до Фондацијата Женски центар „Требиње“ која се залага за континуирано подобрување на положбата на жената и нивно економско зајакнување и живот без насилство. Поддршка за своите активности и работилници ќе добијат Здружението „Мама М“ Бијелина кое работи на подобрување и зачувување на здравјето на трудниците и мајките, потоа Здружението „Ромско - Ромско Ќе“ Прњавор кое настојува да ја зајакне позицијата на жените Ромки.

Вработените во Банката му дадоа поддршка на Здружението на жени Србац, чии членови се занимаваат со различни видови ракотворби и изработка на уникатни предмети преку набавка на рачно изработени природни сапуни „Софта“ направени од една од членките на здружението. Овој миризлив сапун спакуван во уникатно пакување погодно за најчувствителната кожа е симбол на енергијата, генијалноста и креативноста на жената и нашата взаемна поддршка и разбирање.

Претставниците на овие здруженија изразија благодарност и позитивно изненадување за ваквиот гест на вработените во Уникредит банка Бања Лука. Тие ја искористија можноста на нив и на нивните членови да им посакаат среќен празник и успех во спроведувањето на активностите насочени кон инклузија и воспоставување еднакви односи меѓу мажите и жените во сите сфери на животот и работата.

Кафе Ток бар во акција за Автономниот женски центар

Белградскиот Кафе бар Ток на Краљевица Марка 1, по повод 8-ми март, на својот Инстаграм профил ја сподели својата желба да ги поддржи оние кои цела година се борат со ветерниците. Затоа, целиот профит што го остварија на Меѓународниот ден на жената од 17:00 до 23:00 часот ќе бидат донирани на женската непрофитна организација Автономен женски центар.

Целите на Автономниот женски центар се:

• Надминување на траумата од семејно насилство, насилство од партнер и/или сексуално насилство (машко насилство врз жени) преку психолошка и правна стручна поддршка за да може да носи автономни одлуки и да го оствари правото да живее без насилство.
• Сензибилизација и едукација на стручни лица во институциите за насилството врз жените, човековите права на жените и институционалните процедури за заштита од насилство.
• Превенција на сите видови насилство врз жените.
• Промоција на човековите права на жените на индивидуално, правно и институционално ниво.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tok bar (@caffebartok)

Инфинити Груп го поддржува економското зајакнување на жените

Благодарение на Фондот за економско зајакнување на жените, основан од Обединетите жени од Бања Лука, многу животи се сменија. Затоа, велат, донацијата од Infinity International Group е нивниот осмомартовски подарок на кој се радувале од се срце.

Работата на економското зајакнување на жените е работа на спречување на насилството, вели Горица Ивиќ од Обединети жени и забележува дека секој белег што се влева во нивниот златен фонд е драгоцено.

За нас е клучно големите компании да ја препознаат работата и важноста на Фондот и неговото натамошно пополнување бидејќи на овој начин, меѓу другото, развиваме и култура на собирање средства. Неодамна имавме донација која наш сограѓанин ни ја остави со тестамент и ја сместивме во Фондот. Одвојуваме пари врз основа на регулативи, иако е предизвик да се униформираат тие правила кај нас бидејќи тоа се специфични случаи и специфични потреби, вели Горица.

Потребата жена која ќе ја напушти Сигурната куќа да има работа беше примарен мотив за основање на Фондот, објаснува Амела Башиќ Томиќ, долгогодишен координатор на Сигурната куќа во Бања Лука. Зависи како ќе живеат жените.

Затоа ни е императив кога имаме поддршка при вработувањето на овие жени и затоа сфативме дека ни се потребни средства за некоја претходна работа, како образование, преквалификација, обука. Од тоа се родија многу позитивни приказни, па неколку корисници се осмелија да започнат бизнис.

Овој проект има за цел не само хуманитарна помош, туку и помош која долгорочно ќе го реши основниот проблем на жените кои се борат за егзистенција. Сме препознале што велат во групата Infinity. Затоа осмомартовската проверка за три илјади марки е само почеток на соработката.

Преку нашата Фондација GO FAR веќе се вклучивме во фондовите за зајакнување на младите и жените и нивното претприемништво во малите бизниси. Од самиот почеток, нашата цел беше да ги поттикнеме луѓето и другите компании да се вклучат повеќе во помагањето на пошироката заедница. Само на тој начин сите можеме да бидеме подобри, попросперитетни и посреќни. Несомнено ќе ја продолжиме нашата соработка со United Women во идните проекти, вели Мирјана Тепшиќ, директорка на Фондацијата GO FAR во рамките на Infinity Group.

 

Донација за Сигурната куќа Истра

Членовите на IWK Pula ја посетија Safe House Istra и доставија ваучери за секое одделение и кошница со овошје, козметика и кутии со книги, играчки и почести за деца. На тој начин се обидоа да внесат поголема радост во секојдневието на жените и децата во Сигурната куќа Истра во пресрет на Денот на жената.

Поддршка, блискост и сочувство се пораките што членовите на Inner Wheel Clubs на Хрватска сакаат да им ги испратат на жртвите на насилство, особено на жените и децата заштитени во безбедни куќи низ Хрватска по повод Денот на жената. Одлучено е на состанокот на IW District 191, одржан на 10 јануари годинава, на Меѓународниот ден на внатрешното тркало, при што беше истакнато дека средствата од овогодинешната заедничка окружна акција во јуни ќе бидат наменети за штитениците на Safe House Istra да го опремат реновирани простории. Чинот на донирање пари на штитеници и разни практични потреби беше поттикнат поради пораката на членовите на Inner Wheel Clubs од Хрватска за потребата од континуирана работа за сензибилизирање на општеството за спречување на злоупотреба, особено за препознавање и спречување на семејното насилство.

Бесплатен дизајн на лого за компанија управувана од девојки или жени

Празникот 8 Март го одбележуваат различни настани во регионот и пошироко. Покрај протестите и повиците за унапредување на жените во општеството, Тирана и Аги Хаџимурати ДОО со седиште во Осло одлучија да обезбедат лого и визуелен идентитет за компанија управувана од девојки или жени во Албанија.

Оваа акција компанијата ја најави преку својата Фејсбук страница, истовремено повикувајќи ги заинтересираните да се пријават, додека изборот на претприемачот ќе се изврши во рок од една недела.

Акција Солидарност пред се

Секцијата на жени на УГС „Независност“ на 8-ми март организираше хуманитарна акција под слоганот „Кој дава - победува“ за Детската гостилница на Крфска 7а во Белград, со донирање облека, средства за хигиена, играчки и слатки. Оваа акција е само почеток на хуманитарната работа надвор од границите на синдикалната борба.

Со оваа акција сакаат да дадат пример на општеството во целина, што значи солидарност, за која секојдневно се залагаат како синдикална организација.

Да ги поддржиме зборовите што ги кажуваме, принципите што ги почитуваме и нашите намери со дела и дела. Покрај подароците што можеби сте им ги подариле на жените околу вас оваа празнична сезона, можете да помогнете во кампањата да ги поддржи жените на кои им е потребно економско зајакнување. Жените кои се жртви на семејно насилство и не можат да станат независни често немаат можност за работа или соодветна обука за да ги развијат своите способности. Поддржете ги на Donacije.rs, каде што социјалното претпријатие Сомборска шнајдерке започнува проект кој дава моќ на десет жени низ Србија, ги обучува за работа и активно учествува во процесот на нивната независност.