Општествено одговорните компании од целиот регион, преку активности за ООП, секојдневно ги поддржуваат своите заедници, одговараат на различни потреби и придонесуваат за решавање на критичните прашања.

Нашите податоци покажуваат дека улогата на бизнис секторот во филантропскиот екосистем на Западен Балкан од година во година станува сè позначајна и дека корпоративните донатори речиси секогаш се меѓу првите 3 донатори. Во 2021 година, бизнис секторот донираше најголема евидентирана сума во Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Косово, а почетокот на оваа година покажа дека компаниите продолжуваат да придонесуваат за општото добро и да ги менуваат заедниците во кои работат на подобро со нивните активности.

Подолу прочитајте приказни за дванаесет примери на општествена одговорност со кои компаниите во регионот покажаа грижа за својата заедница.

Половина милион КН за Хрватскиот народен театар во Загреб

Групацијата М+ го поддржа Хрватскиот народен театар во износ од половина милион КН, од кои дел ќе бидат реализирани во услугите што оваа корпорација вообичаено ги дава на водечките светски банки, телекомуникациите, технологијата, енергијата, логистиката и други компании.

Сегашната и идната публика на ХНТ ќе добијат корисничко искуство слично на корисниците на некои од најзначајните светски компании, како што се наведува во соопштението за донација.

Бинго и Нелт обезбедија 10.000 км за СОС Детските села

Бинго, најголемиот трговски синџир во Босна и Херцеговина, неодамна спроведе кампања за помош на СОС детските села во Босна и Херцеговина. Во оваа акција тие имаа поддршка од компанијата Нелт, па заедно ги собраа средствата потребни за покривање на дел од трошоците за живот на семејствата со лоши финансиски услови.

Со купување на кроасани 7Days и Милка чоколадо во продавниците на Бинго минатиот месец, клиентите можеа да учествуваат во кампања за собирање средства за поддршка на работата на СОС Детското село. 10.000 КМ беа донирани на СОС Детските села во Босна и Херцеговина преку заедничката акција на Нелт и Бинго.

Еден од нашите најважни стратешки потези е поддршката за децата и младите и се стремиме оваа позитивна деловна практика да ја пренесеме на нашите партнери. Лесно е да се работи со Нелт, имајќи предвид дека ги делат истите вредности, изјави Татјана Пауноски, раководител на Трејд маркетинг во Бинго.

Компанијата Нелт го изразува своето задоволство што седма година по ред соработуваме со СОС Детските села во Босна и Херцеговина. Како општествено одговорна компанија, сметаме дека општеството во целина треба да се стреми кон позитивни промени и да се грижи за нашите најмлади, нашата иднина, додаде Билјана Лацкановиќ, помошник на извршниот директор на Нелт.

Во текот на изминатата година, СОС Детските села во Босна и Херцеговина обезбедија грижа за 216 деца и млади и директно поддржаа 437 социјално ранливи семејства преку Програмата за зајакнување на семејството.

 

Бинго и Орбико донираа 5.000 км на СОС Детските села

Поддршката за напорите на СОС Детските села во БиХ да се осигура дека секое дете расте во семејна средина дојде од уште две компании.

Со донација од 5.000 км, одвоени од продажбата на артикли Glade Winter во продавниците на Бинго, овие две компании и клиенти ги поддржаа децата кои растат во СОС Детските села.

Најдобрите деловни приказни се оние кои ги насмевнуваат луѓето. Орбико, Глејд, нашите клиенти и раскажавме уште една таква приказна. Продолжуваме да даваме поддршка за СОС Детските села во БиХ. Драго ни е што сме нивен најдобар пријател и иницијатор и платформа за добрите дела на нашите деловни партнери кои имаат иста мисија како Бинго, изјави Татјана Пауноски, раководител на трговски маркетинг во Бинг.

 

Вработените во Уникредит банка донираа книги на Здружението на жени-Искра

Вработените во Уникредит банка Бања Лука неодамна го посетија Здружението на жени кои боледуваат од рак на дојка „Искра“ и им ги врачија книгите и пораките за поддршка што ги собраа.

Акцијата на собирање и дарување книги е продолжение на акцијата „Мојот круг на поддршка“, која долги години заеднички ја спроведуваат Уникредит банка во Босна и Херцеговина, компанијата VISA и здружението Think Pink – Together We Are One.

Драгана Јањиќ, член на Управниот одбор на Уникредит банка Бања Лука, по повод оваа донација рече дека кампањата за собирање книги ја започнале во Октомври - месецот на борба против ракот на дојката.

На овој начин сакавме да им помогнеме на членовите на Здружението во нивната рехабилитација и да им го направиме времето што го поминуваат во Здружението попријатно. Нашите вработени, заедно со секоја од донираните книги, напишаа и порака за поддршка која, веруваме, ќе им значи повеќе на овие жени, додаде таа.

Донација на НЛБ Банка на Универзитетскиот клинички центар на Косово

НЛБ Банка донираше дидактички материјали, алатки и залихи до кабинетот за говорна терапија на Универзитетскиот клинички центар на Косово (QKUK) кои се неопходни за третман на деца со комуникациски или когнитивни нарушувања, како и нарушувања на гласот и голтањето.

 

Економската банка на Косово ја поддржа акцијата за Клиниката за детски болести

Економската банка на Косово неодамна ја поддржа акцијата, организирана за Детската клиника во Приштина од Care for Kosovo Kids и Алпскиот клуб од Приштина. Во рамките на акцијата, машки и женски планинари, маскирани во суперхерои, подготвија изненадување за најмалите кои моментално престојуваат на Клиниката за детски болести.

Младите мажи и жени обучени и подготвени за овој настан изведоа на горните катови и балкони на клиниката, пуштени на секој кат и посетувајќи го секој пациент. Активноста беше организирана за поддршка и забава на децата кои боледуваат од различни болести, особено леукемија.

Преку кампањата Голема љубов за малите херои беа донирани три монитори

Во Црна Гора, од просечни 7.000 новороденчиња годишно, 6 до 10 отсто се предвремено родени бебиња.

Со намера да го поддржат здравјето и правилниот развој на овие деца, ИДЕА и Јана спроведоа акција „Голема љубов за малите херои“.

  Благодарение на кампањата беа обезбедени три монитори за следење на здравствената состојба на новороденчињата, вредни 10 илјади евра, кои беа донирани во Центарот за неонатологија на Институтот за детски болести.

Во кампањата учествуваа и граѓани на Црна Гора кои ги набавија производите на Јана во продавниците на ИДЕА.

Компаниите ИДЕА и Јана, организатори на акцијата, потенцираат дека оваа донација е значајна бидејќи ја покажува сета љубов и поддршка што им ја испраќаат на малите херои. Се надеваат дека мониторите ќе придонесат за најдобра грижа и третман на најмалите во Центарот и им се заблагодаруваат на потрошувачите кои беа дел од акцијата.

 

Џамбо обезбеди нов изглед на градинките во Драч и Валона

Децата од градинката 1 Мај во Драч и најмалите во градинката 10 во Валона го дочекаа крајот на годината празнична атмосфера во реновирани забавни средини. Џамбо овозможи изградба на игралиштето и реновирање на целиот надворешен простор во двете градинки за комплетен воспитно-образовен процес. Алмарин Личо, извршен директор на Џамбо, вели дека имаат за цел да ја пренесат радоста на децата на сите деца, дури и на институциите кои се грижат за нив.

Грижата за благосостојбата и воспитувањето на децата од секоја категорија е суштинска во општествената одговорност на нашата компанија, вели тој.

Донирано возило за чистење снег

Компанијата Транс Јадрански гасовод донираше возило за чистење снег на општина Корче, кое ќе и помогне на локалната заедница да обезбеди отворени патишта во текот на зимската сезона.

Џонсон Мети, со 550 волонтери, учествуваше во различни акции низ Северна Македонија

Во текот на минатиот месец, повеќе од 550 вработени во компанијата Џонсон Мети волонтираа за поддршка на различни проекти низ Северна Македонија.

Активностите опфатија акции за чистење на различни локации во Скопје, Куманово и Велес, целосно реновирање на електричната инфраструктура во скопското основно училиште за деца со пречки во развојот Иднина, чистење на училниците, подобрување на обележаниот под со визуелна ознака и изработка на честитки. со ученици во Основното училиште за лица со пречки во развојот Златан Сремец во Скопје и спроведување на интерактивни и креативни работилници во Регионалниот центар за интелектуална попреченост Куманово Порака наша, во Маца Ѓорѓиева Овчарова во Велес и СОС Детските села во Скопје.

Акцијата е дел од глобалната програма на компанијата - #Jmvolunteers, која има за цел да ја поддржи заедницата на сите локации каде што работи Џонсон Мети.

SYNPEKS донираше прочистувачи на воздух за детските и интерните одделенија на битолската клиничка болница

СИНПЕКС Битола донираше апарати за прочистување на воздухот на битолската клиничка болница.

Ова се првите прочистувачи на воздух што ги добија детските и интерните одделенија на болницата во Битола. Компанијата донираше 15 апарати, а болницата изрази благодарност, нагласувајќи дека потребата од овие апарати е многу значајна.

Ова не е прв пат СИНПЕКС Битола да донира прочистувачи на воздух. Имено, во 2018 година во соработка со други компании од Битола беа донирани апарати за градинките Естреа Овадија - Мара и Мајфлоуер.

Целиот приход од продажбата на сликовницата на Халки е дониран на СОС Детско село

Халкбанк АД Скопје го донираше целиот приход од продажбата на сликовници на Халки во 2022 година за поддршка на децата и младите згрижени во СОС Детско село Скопје. Оваа активност е дел од долгорочната соработка помеѓу банката и една од најпосветените организации за поддршка на деца без родителска грижа.

Халкбанк ја објави оваа сликовница во соработка со Меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца Литера. Нејзините главна цел е да се поттикнат децата редовно да читаат книги и да учат за вредностите како што се заштита на животната средина, дружење во природа, прифаќање на различностите и стекнување навики за штедење.

Сликата е објавена на македонски, албански и турски јазик, а Халкбанк донираше дел од тиражот на повеќе од 20 библиотеки низ Северна Македонија.

Сликовницата се уште е во продажба, а со нејзино купување го поддржувате СОС Детското село во Северна Македонија, па доколку сакате ваш примерок можете да го сторите тоа на линкот.

 

Марија Митровиќ, директорка за филантропија и партнерства во Фондацијата Траг, неодамна во интервју за економски.нет истакна дека компаниите во Србија се повеќе инвестираат во развојот на заедницата и се свртуваат кон долгорочни донации кои се поврзани со нивните активности.

Доколку знаете за компании и мали и средни претпријатија кои во Србија во 2021 година дале извонреден придонес во развојот на заедницата и општото добро, номинирајте ги за наградата за филантропија ВИРТУС, која оваа година се доделува шеснаесетти пат по ред.