Хуманитарните трки и маратони и други видови спортски активности се еден од честите начини за собирање средства за различни добри цели и можност да направите нешто добро и здраво за себе и убаво и вредно за вашата заедница.

Прочитајте како направивме добри дела трчајќи.

Најбрзите 5К во регионот за три хумани цели

Најбрзата 5К трка во регионот неодамна се одржа на планината Требевиќ, во организација на Здружението за маратон Сараево.

Како дел од трката, Здружението Маратон, во партнерство со Филантропскиот форум на БиХ, организираше хуманитарна акција за собирање средства преку продажни километри за цели од големо значење за заедницата.

Тркачите имаа можност да трчаат за три хуманитарни цели - покривање на трошоците за заеднички активности за деца од понизок социјален статус на Фондацијата за поддршка и развој на Менторство Постар брат, постара сестра, придонес во фондовите Помози.ба, „Сами Чамџиќ за среќно детство, а спортисти за живот.

На настанот учествуваа повеќе од 300 тркачи.

Трчавме за 31 дете

Оброците на Мари Хрватска ја организира осмата хуманитарна трка „Трчање за дете 31“, која се одржа во недела, на 29 мај, во загрепскиот парк Бундек.

Главната трка на 5 километри започнува во 11:00 часот, а ќе се вози и детска трка на 800 м со почеток во 10:00 часот.

Препорачаната донација за котизација за возрасни е 70 Кн, што е доволно за едно дете да добие топол оброк во рок од шест месеци на местото каде што се образува.

Предложената котизација за возрасни можете да ја донирате со уплата на сметката на оброците на Мари, отворени во Загребачка банка (HR7923600001102102666 со опис на уплатата Пријавување за трката трчаме за дете 31), или на денот на трката при одбирање бројки во Бундек.

Освен во Загреб, ден претходно ќе имате можност да трчате за оброците на Мари и на сплитска Рива. Оваа трка започнува во 18:00 часот.

Мисијата на Оброците на Мари е да им обезбеди на децата од најсиромашните делови на светот дневен оброк на место каде што се образува. Просечно се потребни 132 Кн за да се нахрани едно дете годишно, а оброците на Мари обезбедуваат оброци за 2.279.941 деца дневно во најсиромашните заедници во светот.

Џир за рози

„Џир за рози“ е името на хуманитарната трка на Прифатилиштето за бездомници „Свети Франциск“ што за прв пат се одржа во саботата на 14 Мај во Риека.

Оваа година првото Прифатилиште за бездомници во Риека прославува 15-годишнина. Во текот на 15-те години од неговото постоење, таму престојувале речиси 700 корисници, од кои речиси 70% биле успешно ресоцијализирани. По тој повод се одржа првиот Фестивал на розите, хуманитарен настан организиран од Францисканскиот Секуларен ред - локалното братство Трсат.

Џир за рози имаше двојна улога - да им помогне на Прифатилиштето и неговите корисници со нивните донации и активно да учествува во нивната ресоцијализација, како и да биде еден од начините за разбивање на стигмата за бездомништвото.

Со својата рута оваа трка поврза две клучни места на Засолништето. Почетокот беше на Козала во дворот на Засолништето, а бидејќи основач и имплементатор на проектот Шелтер се Францисканскиот Секуларен ред - локалното братство Трсат, целта беше во Храмот на Пресвета Богородица Трсат.

ДМ женска трка

Во сабота на 11 Јуни на Јарун ќе се одржи јубилејната ДМ женска трка.

Во женската трка на ДМ можете да учествувате со купување влезници достапни во продавниците на ДМ низ Хрватска до 10 јуни или во онлајн продавницата на ДМ (до 3 јуни).

Можете да изберете помеѓу четири трки. Две се наменети за најмладите, деца од две до шест години и деца од седум до единаесет години, додека жените ќе можат да учествуваат на натпреварувачки и рекреативни трки. Котизацијата за натпреварувачката трка е 100 куни, за рекреативната 50 куни, додека котизацијата за детските трки е 25 куни.

ДМ женската трка е еден од најголемите спортско-рекреативни настани во Хрватска, а оваа година ќе ја поддржи работата на здружението PINK - life да го отплати апаратот за ултразвук за КБЦ Загреб и да купи мобилен ултразвук за КБЦ Милосрдните Сестри.

Досега на осум трки одржани во Загреб и на една виртуелна трка учествувале повеќе од 48.000 тркачи и деца, а со нивна помош ДМ донирала повеќе од 700.000 куни.

Сите детали за подготовките и десеттата женска трка на ДМ можете да ги најдете на линкот.

Хуманитарна трка Додека дишам, се надевам одржана во Нови Сад

Здружението за помош и поддршка на лица со цистична фиброза Србија организираше хуманитарна трка од мостот Жежељ до мостот на слободата на 14 Мај во Нови Сад за да ја подигне свеста за оваа генетски предизвикана мултисистемска и неизлечива болест која погодува околу 250 пациенти во Србија.

Потоа учесниците на трката пешачеа до Здравствениот дом во Лиман, каде беа прогласени победниците, а во градината со рози CF беше поставена спомен плоча.

Здравствениот дом Лиман сега е украсен со градина со рози со посебна симболика. Се состои од 65 садници рози организирани во форма на бели дробови, засадени во заедница од околу 250 пациенти кои живеат во Србија, кои секојдневно се борат со оваа ретка, генетски предизвикана болест. Ова е трета трка по ред, а нашиот слоган е „Додека дишам, се надевам“. Овогодинешната акција има мал додаток. Имено, воведен е најиновативниот лек во лекувањето на цистична фиброза - Трикафта, а ние се залагаме секој пациент да го прима овој лек.- изјави Милица Периќ, претседателка на CF Србија.

Трката на добрината – да се обезбеди храна за оние кои не можат сами да го направат тоа

Чадор-добротворната акција на овогодинешниот Белградски маратон што се одржа на 15 Мај, наречена Трка на добрината, имаше за цел да ја подигне свеста за важноста на донирањето храна, а собраните средства ќе бидат наменети за купување пакети со храна за најзагрозените граѓани.

Српскиот филантропски форум ја организираше кампањата во соработка со Банката за храна од Белград за собирање средства за обезбедување на залихи кои ги задоволуваат потребите на едно четиричлено семејство за еден месец. На овој начин ќе им се помогне на 400 крајни корисници на услугите на Здружението за спорт и рекреација на лица со посебни потреби од Крагуевац.

Белградскиот маратон заврши, но сепак можете да ја поддржите кампањата со онлајн донација на платформата Donacije.rs или да донирате храна преку белградската банка за храна.

Ако сепак трчате, можеби веќе сте учествувале на една од овие трки или планирате да учествувате на некоја што допрва треба да се случи. Доколку знаете за хуманитарна трка која не е на списокот, пишете ни да ја додадеме на листата и да мотивирате што е можно повеќе луѓе да трчаат од навистина добри причини.