Компании, организации, граѓани и поединци често ги поддржуваат своите најмлади граѓани преку различни активности и им помагаат на децата од Западен Балкан да добијат шанса за здраво, среќно, исполнето и безгрижно детство.

Претходните неколку дена беа организирани многу акции за децата низ регионот. Некои од нив можете сами да ги поддржите и да дознаете како подолу.

Три милиони чекори за децата болни од рак

Здружението „Секогаш со деца“ и Здружението „Камин“ организираат хуманитарна акција наречена „Три милиони чекори - бесплатно сместување за децата болни од рак и нивните семејства“, која започнува на 12 мај 2022 година во Омољица кај Панчево и завршува на 22 мај 2022 година, во манастирот Острог.

Здружението „Секогаш со деца“ обезбеди сместување за родителите на децата кои од сите краишта на Србија доаѓаат на лекување во Белград во стан во улицата Смиљаниќева. Овој стан е опремен да биде привремен дом за децата и нивните родители и во последните четири години има сместено 49 деца со нивните родители. Покрај сместувањето, Родителското катче е место за поддршка на родителите чии деца се борат со ракот.

Пет члена на здружението „Камин“: Славко Радојчиќ, Александар Прешерн, Александар Шекуларац, Станко Балабан и Јован Црњин решија да му помогнат на Здружението „Секогаш со деца“ да ги покрие трошоците за сместување во Родителското катче. Тие петмина десет дена ќе пешачат од Омољица кај Панчево до Острог и ќе пешачат три милиони чекори за малите борци и нивните семејства да соберат пари за да обезбедат 365 дена бесплатен престој на децата со нивните семејства во родителското катче.

Едно скалило по цена од 0,436 динари по 3.000.000 е сумата од 1.308.000 динари што треба да се собере.

Чекорите можете да ги купите со уплата на здружението „Секогаш со деца“ или на сметката на здружението „Камин“ 340-11024157-94 со референца - чекор за деца 2022 година; со испраќање СМС на 7175 или преку PayPal: sadecom@sbb.rs.

Фондацијата Уникредит и Уникредит во БиХ поддржаа седум непрофитни организации преку проектот „Поддршка во детството“

Со поддршка на UniCredit Bank во Босна и Херцеговина, UniCredit Foundation трета година по ред го спроведува проектот „Поддршка во детството“ и ја подига свеста за потребите на децата и адолесцентите. Проектот се спроведува во 13 земји во кои работи Групацијата Уникредит. Во Босна и Херцеговина седум непрофитни организации добија поддршка во вкупен износ од 43.000 евра и тоа:

  • Здружение на родители на деца со посебни потреби „Пат до живот - ПУЖ“, за опремување на сензорната соба;
  • Здружение на граѓани „Социјализирање на децата – Бамбино“ за проектот „Убаво зборуваме“;
  • Здружение „Мојата прва забелешка“ за проектот „Заедно е поинтересно“;
  • Фондација ИНФО КУЌА за проектот „Медиумска писменост за децата: избирање што читаме“;
  • Здружение за церебрална парализа „Можно“ за производство на адаптивни помагала;
  • Центар за одржлив развој и екологија CORIE за проектот „Запознавање на децата со важноста од зачувување на животната средина“;
  • Спортско креативен центар KIDS за проектот „Forest Primer“.

Целта на Уникредит е да ги зајакне заедниците во кои работиме. Преку ваквите проекти се стремиме да им дадеме поддршка на децата и младите кои се идни носители на развојот на нашите заедници. Неверојатно сум горд што оваа година преку проектот „Поддршка во детството“ со поддршка на Фондацијата Уникредит ги поддржавме локалните здруженија посветени на образованието и подобрување на животот на децата и младите, изјави Гордан Пехар, претседател на Уникредит банка ад Бања Лука.

Подгорица ја добива Детската куќа

Црногорските комерцијални банки (ЦКБ) донираа 30.000 евра за отворање на нова социјална услуга - Детска куќа. Благодарение на донацијата ќе се обезбеди објект од 80 метри квадратни во кој мултидисциплинарен тим ќе работи на подигање на свеста за проблемот со насилството врз децата. Покрај едукативниот карактер што ќе го има оваа социјална услуга, идејата е итно сместување на децата жртви на насилство.

Новата социјална услуга на главниот град ќе им овозможи да останат во безбедна средина. Со донирање средства за изградба на Детскиот дом, сакаме да нагласиме дека ЦКБ е партнер за сите активности во кои можеме превентивно да делуваме и да дадеме поодлучен одговор на сериозниот предизвик со кој се соочуваме, рече претседателот на УО на ЦКБ, Тамас Камараши.

Тој, исто така, истакна дека ЦКБ е посветена на подобрување на положбата на децата и младите во Црна Гора преку своите иницијативи и како член на Деловниот совет на УНИЦЕФ за правата на детето.

Со продажба на користено масло за јадење собираат пари за болните деца

Фондацијата „Татковци од Нови Сад“ започна хуманитарна акција за собирање искористено масло и маснотии за јадење, а сите пари се наменети за лекување на болни деца.

За само еден месец собрале повеќе од 100 литри искористено масло од каде од откупната компанија добивале по 50 динари за секој литар.

Собраното масло се носи на понатамошна преработка во некоја од земјите на Европската Унија, по што како финален производ се добива биодизел.

Членовите на здружението планираат да ги вклучат управителите на зградите во акција за поставување единствени пунктови за одлагање на искористеното масло на влезовите. Со тоа би се олеснило неговото собирање и би се намалило застојот на канализационата мрежа, велат во тоа здружение.

Традиционална донација на "Имлек"

Компанијата Имлек за велигденските празници донираше подароци наменети за децата од СОС Детското село во Сремска Каменица и домот за деца со пречки во развојот „Колевка“ од Суботица.

Грижата за децата и нивниот правилен развој е еден од приоритетите на Имлек. Како бренд кој со децении е синоним за безгрижно растење, Моја Кравица и оваа година традиционално им ги разубавува велигденските празници на оние на кои им е најпотребно. Општествено одговорниот бизнис, со фокус на помагање на најмладите, е еден од основите на Имлек, поради што овој вид на активност ни е најголемо задоволство, изјави во оваа прилика Марија Маловиќ, регионален менаџер за комуникации и корпоративни работи на компанијата Имлек.

Сликовници за 5.000 градинки во Србија

На Светскиот ден на книгата, кој беше одбележан во април, компанијата Мекдоналдс, со поддршка на Министерството за образование, наука и технолошки развој, донираше 5.000 сликовници на градинките низ Србија.

Градинките во Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Суботица, Панчево, Велика Плана и Стара Пазова добија сликовници „Лола“ и „Мила“, наменети за деца на возраст од 4 до 6 години, кои едукативно ќе им помогнат да разберат одредени ситуации во кои секојдневно се среќаваат. .

Откако дојдовме на српскиот пазар, се обидуваме да ја поддржиме заедницата преку различни проекти. Оваа година нашиот фокус е на најмладите и желбата да им помогнеме на децата полесно да ги совладаат и осознаат различните активности и ситуации во кои секојдневно се наоѓаат преку донирање сликовници „Лола и Мила“ од локални автори. Ќе продолжиме да ги опремуваме библиотеките од основните училишта, што го започнавме минатата година, изјави Веселин Јаниќијевиќ, директор на Мекдоналдс во Србија.

Вработените во Зегин бојадисаа велигденски јајца со децата од СОС Детското село

Вработените во компанијата Зегин на Велигден организираа свечена дружба со децата од СОС Детското село од Северна Македонија и заедничко фарбање јајца.

Настанот заеднички го организираа компанијата Зегин и Фондацијата д-р Верица Механџиска. Компанијата Зегин обезбеди подароци за сите деца кои живеат во СОС Детското село и децата од згрижувачките семејства поддржани од СОС Детско село преку своите програми.

За да дознаете како и колку се донира во регионот за поддршка на децата и другите области, регистрирајте се на нашата апликација Giving Balkans. Доколку сакате да поддржите некоја добра цел, донирајте за некоја од кампањите на платформата Donacije.rs.