Поединците и граѓаните преку масовни акции секојдневно придонесуваат за развојот на нивните заедници и филантропијата на Западен Бакан со своите мали и големи добри дела.

Во 2021 година, во Црна Гора најголем дел од донираниот износ го дале физички лица благодарение на една донација од 7 милиони евра, донирана од семејството Убовиќ за изградба на ново училиште во Подгорица.

Од друга страна, масовните донации на граѓаните сочинуваат нешто помалку од половина од сите донации.

Во Србија масовните донации од граѓаните беа најдоминантен извор на поддршка, додека физичките лица беа третиот најголем донатор, веднаш по бизнис секторот.

Граѓаните беа најактивни донатори во Хрватска, Босна и Херцеговина и Косово. Истовремено, тие се на второ место во Северна Македонија по донирана сума и број на добротворни акции. Значаен е и уделот на поединците во давање за општото добро.

За повеќе информации за индивидуалното, масовното и сите други видови давање за општо добро, пријавете се на нашата апликација Giving Balkans и кои добротворни цели на поединци и акции на граѓани го одбележаа почетокот на Јануари, прочитајте во продолжение.

Можете сами да поддржите некои од нив и сигурни сме дека, ако ништо друго, ќе бидете мотивирани сами да направите нешто добро за вашата заедница.

Тие обезбедија нов дом за семејство од Подуево

Ганимете Салиху и нејзиниот сопруг Јетон Салиху му ги предадоа клучевите од новиот дом на едно семејство во Подуево, кое на нивно барање ќе остане анонимно.

Не е прв пат овој пар да помогне во изградбата на нова куќа за семејствата на кои им е потребна. Велат дека се повеќе од среќни што придонесуваат за нов дом за мајка со деца кои живеат во тешки услови.

За само три дена собраа пари за лекување на болен сограѓанин

Група луѓе од Урошевац, меѓу кои и познатиот рапер Грамоз Алиу-Мозик, се обединија да соберат средства за лекување на болната сограѓанка Ринеса Камбери во Турција.

Благодарение на оваа акција за само три дена се собрани 137.384 евра. Вкупните трошоци за лекување на Ринеса се 110.000 евра, така што остатокот од парите, односно преостанатите 27.384 евра ќе бидат донирани на други лица кои ќе собираат пари за лекување.

Покрај граѓаните, во акцијата учествуваа и бројни претприемачи, мали и средни претпријатија, ресторани.

Девојка од Сански Мост ја донираше својата коса на деца болни од рак

Откако на социјалните мрежи видела повик за донирање коса за деца кои боледуваат од рак, девојчето Ламија решила да ја донира косата што ја негувала со години.

Со поддршка од нејзиното семејство и желба да ги инспирира другите да го сторат истото, таа ја донираше својата коса на Здружението „Срце за деца со рак“ (Srce za djecu oboljelu od raka).

Членовите на Вибер групата „Мајки за мајки“ испратија повеќе од 4.000 пакети со помош

Мајките од Ужице, Јована Златиќ Туциќ и Ивана Зекавица на крајот на септември ја формираа групата „Мајки за мајки“ на „Вајбер“, која сега благодарение на хуманите жени има околу 220 членови од Србија и Босна и Херцеговина.

Покрај групата Вибер, неодамна ја отворија и страницата на Инстаграм mamezamame_, за помош на самохрани мајки, трудници и семејства на кои им е потребна помош.

Од почетокот до денес испративме повеќе од 4.000 пакети во Србија и Босна и Херцеговина. Дневно испраќаме повеќе од 150 пакети, вели Ивана, една од основачите.

Наскоро планираат да се регистрираат како здружение, а секој што сака да им се придружи во хуманитарна мисија може да ги контактира преку е-пошта mamezamame2022@gmail.com или на Instagram mamezamame_.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mame za mame (@mamezamame_)

Тони храна за бездомниците од Сплит

Хуманитарната акција Тони храна за бездомниците од Сплит, организирана од четворица спортски новинари од Сплит, беше успешно завршена со предавање на рекордна донација на здружението Мост (MoSt) кое се грижи за сплитските бездомници и социјална самопослужување. .

Се надеваме дека здружението Мост за неколку дена ќе не извести дека вредноста на донацијата надминала 200.000 куни, односно над 27.000 евра, велат во оваа прилика.

На донацијата присуствуваа бројни спортисти и претставници на клубови кои активно учествуваа во акцијата, меѓу кои и Ловре Калиниќ, кој со години е еден од најголемите индивидуални донатори.

 

Пензионер од Истра по трет пат ја донираше својата заштеда за поддршка на здравствениот систем

Милан Грозиќ, пензионер и филантроп од Истра, неодамна по трет пат ги донираше своите заштеди во медицинските установи.

Тој набавил опрема во вредност од 101.000 куни (13.400 евра) за амбулантата за семејна медицина на Истарските здравствени домови во Лупоглав.

Тина Завидиќ, докторка во амбулантата, рече дека благодарение на донацијата, мала амбуланта со илјада пациенти стана една од најопремените мали амбуланти во пошироката област, можеби дури и во Кроатија. Таа додаде дека Милан Грозиќ минатата година веќе им подарил нов апарат за ултразвук.

Грозиќ затоа што донирал 500.000 куни од своите заштеди за поддршка на здравствениот систем, од кои 200.000 куни за здравствените центри во Истар и 300.000 куни за таласотерапија Опатија.

Хуманитарна акција за 150 социјално ранливи семејства од Никшиќ

Во Никшиќ започна една акција која можете сами да ја поддржите.

Фондацијата Волонтери на Црна Гора неодамна започна акција за собирање храна и облека за 150 социјално ранливи семејства од Никшиќ.

Сега ги покануваме сите заинтересирани да ја поддржат акцијата со донирање храна и облека или уплата на средства на жиро сметката на Фондацијата: 520-9194-41 со назнака - Донација за добротворната акција VCG. Исто така, граѓаните можат да донираат средства без да одат во банка на следниот линк, изјави Марина Дошен од Фондацијата Волонтери на Црна Гора.

 

Ги исплати сите долгови на жителите на градот во локалната продавница

Двајца Албанци од дијаспората во САД направија многу хуман гест. Алфред Перџони и Адмир Луфи ги платија сите обврски во локалната продавница, кои ги имаа селаните од Луф во Пука.

Во селото живеат меѓу 40 и 50 семејства. Во врска на Скајп за ТВ-емисијата АБЦ е Менгесит, тие објаснија како ја донеле оваа одлука без однапред да ја знаат сумата потребна за покривање на целиот долг.

Анонимен донатор обезбедил третман за двегодишно девојче

Двегодишната Месила не можела да оди поради здравствени проблеми. Состојбата и се влошувала од ден на ден и и била потребна итна интервенција. Операцијата чинела 15.000 евра, а нејзиното семејство не можело да обезбеди толкава сума.

Откако стигнаа до фондацијата „Различен викенд“, беше упатен повик за донации. По само неколку дена, донатор од Албанија, кој живее во Германија, се задолжил да ги покрие сите трошоци за лекување на Месила, донирајќи вкупно 15.000 евра, сакајќи да остане анонимен.

За само 48 часа се собрани 140.000 евра

На Јасмина и била дијагностицирана акутна леукемија, а животот и бил загрозен, па и била потребна итна интервенција во странство.

Лекувањето чинело 140.000 евра кои нејзиното семејство не можело да ги обезбеди. За помош се обратиле до фондацијата Фирдеус. Откако беше објавен повикот за донации, целата сума, благодарение на поддршката од неколку различни донатори, беше собрана за само 48 часа.

Во кампањата беа собрани повеќе од 51.000 KM Секој дрес има своја приказна

Кампања Секој дрес има своја приказна, со помош и поддршка Фондацијата на заедницата Тузла, ја започна филантропот од Тузла, Сеад Мулиќ, кој преку онлајн аукција на повеќе од сто спортски дресови на локални, регионални и светски спортисти, анимираше повеќе од сто лица. и фирми кои со донации собираа пари за набавка на вредна опрема за лекување на деца.

Ние го направивме тоа! Благодарение на филантропите и општествено одговорните компании низ Босна и Херцеговина и дијаспората за време на двоиполмесечната кампања, беа собрани повеќе од 51.244,52 км за набавка на модерен механички апарат за вентилација во Клиниката за детски болести на УКЦ Тузла. велат во оваа прилика од Фондацијата на заедницата Тузла. Голема благодарност пред се должиме на Сеад Мулиќ, кој ја донираше својата колекција дресови собрани низ годините, и на сите оние кои на кој било начин придонесоа за успешно завршување на оваа кампања, додаваат оттаму.

Доколку знаете за добродетели кои специјално ни ја одбележаа годината во Србија, номинирајте ги за наградата ВИРТУС за филантропија што ја доделува Фондацијата Траг. Натпреварот е отворен до 14 Февруари и можете да номинирате поединци, бизниси и мали и средни претпријатија за кои сметате дека дале извонреден придонес во нивните заедници во годината што следи.