Водење бизнис следејќи ги принципите на општествена одговорност и овозможува на компанијата да биде одржлива, односно можност да се развива на долг рок преку придонес во општеството, заклучи Милица Мишковиќ, програмски директор на Форумот за одговорен бизнис, во написот неодамна објавен за INStore списанието.

Различни податоци и примери до кои секојдневно се среќаваме во пракса покажуваат дека се повеќе компании се обидуваат да го усогласат својот бизнис со принципите на општествена одговорност. Имате можност да прочитате бројни примери во нашите регионални прегледи на новости за донации и годишните извештаи за состојбата на филантропијата во Западен Балкан.

Изминатите две години покажаа и колку компаниите се подготвени да одговорат на кризи, како што е пандемијата со коронавирус, и да им помогнат на нивните заедници да одговорат. Кога станува збор особено за Србија, според истражувањето на Одговорниот бизнис форум, повеќето од анкетираните големи компании во 2020 и 2021 година издвоиле повеќе од половина од своите буџети за активности за ООП за борба против пандемијата. За подетални информации за донации од компании и други актери на филантропската заедница за борба против последиците од пандемијата, како во Србија, така и во другите земји од Западен Балкан, посетете ја врската, а за детален увид во информациите за придобивките од 2015 година. До денес , регистрирајте се во нашата апликација Giving Balkan.

Податоците од нашето истражување за филантропијата во Србија во 2021 година покажуваат дека донациите од деловниот сектор сочинуваат дури 29% од вкупната донирана сума. Nordeus doo, DM drogerie markt, Elixir Foundation и SBB Foundation се меѓу најистакнатите донатори кога станува збор за компаниите.

Додека чекате да го објавите нашиот годишен извештај и податоци за првите 10 донатори, како за Србија така и за другите земји, подготвивме преглед на неодамнешните активности за ООП со кои компаниите во регионот внесуваат позитивни промени во нивните заедници и влијаат на нивниот раст и развој.

9-годишна поддршка: Бинго донираше 40.000 км за СОС Детските села во БиХ

Долгорочната поддршка на Бинго за децата и младите без родителска грижа кои растат продолжи и оваа година. Компанијата неодамна предаде донација од 40.000 КМ, кои делумно ќе ги покријат трошоците на едно од семејствата на СОС, а дел ќе бидат насочени кон Домовите за млади во Сараево и Грачаница.

Ова е делот од годината кој најмногу го сакаме. Заедно сме девет години; гледаме како децата растат во прекрасни млади луѓе. Тоа е целта на нашето пријателство: слушање на потребите и безусловна поддршка. Помош има и за поврзување со широка мрежа на наши партнери преку проекти кои работат со нас, како стратешка цел на Бинго во оваа позната приказна, изјави Татјана Пауноски, раководител на маркетинг во Бинго.

Кампањи и акции посветени на заштита на животната средина

Екологијата и заштитата на животната средина се теми кои бизнис секторот, на различни начини, се повеќе ги поддржува. Неодамна пишувавме за тоа по повод Светскиот ден на рециклирањето, но во меѓувреме наидовме на уште неколку возбудливи акции кои можеби ќе ве мотивираат да направите нешто за нашата околина.

Кампања која не предупредува дека секој час на Земјата исчезнува по еден вид

Според последниот Извештај за состојбата на планетата, објавен во септември 2020 година, популацијата на цицачи, птици, риби, водоземци и влекачи се намали за загрижувачки 68% од 1970 година поради растот на населението и забрзаната урбанизација, предизвикувајќи видовите да ги загубат своите живеалишта или тие се ловат, а потоа исчезнат.

Оваа информација беше поттик за кампањата за подигање на свеста дизајнирана и спроведена од агенцијата Bruketa & Žinić & Gray и WWF Adria, во соработка со Go2Digital, Alma Quattro и Led Media.

Кампањата беше спроведена по повод 26 март кога низ светот се спроведува кампањата Час за нашата планета. На тој ден, вниманието на минувачите во градовите низ Хрватска, Србија и Босна и Херцеговина го привлече часовникот на дигитални градски светлосни површини што ги броеше и прикажуваше загрозените видови како балканскиот рис, човечката риба или медитеранската мечка.

Покрај дигиталните градски светлосни површини и веб банери, часовникот во живо од 20:30 до 21:30 се броеше и на Фејсбук профилот на WWF Adria. Покрај тоа, инфлуенсерите се приклучија на кампањата, кои ја едуцираа својата публика за загрозените видови на социјалните мрежи во неделата пред 26 март.

Во Хрватска кампањата беше поддржана од бројни медиуми, како што се Jutarnji.hr, Vecernji.hr, T-portal, Telegram.hr, 24sata.hr, Dnevnik.hr и Story.hr.

 

Кампања Вие избирате, ние садиме

PS Fashion започна кампања наречена Ти избирај, ние садиме, во која во периодот од 18-ти до 24-ти март на сите клиенти низ Србија им беше донирано дрво и ќе биде засадено во нивно име.

Со тоа се обезбедени повеќе од 5.300 садници, а првите 150 беа засадени пред неколку дена на имотот на манастирот Жича за да се зазелени.

Акцијата продолжува и во наредните денови. Како што велат од компанијата ПС Фешн, планот е компанијата во следните три години да засади над 20.000 дрвја и да вдахне нов живот во запуштените природни простори.

Уште една акција за пошумување на Фондацијата СББ

Акцијата за пошумување неодамна ја организираше Фондацијата СББ заедно со еден од победниците на конкурсот Да има уште шуми. За да дишете подобро! - ЈКП Комуналац.

Акцијата се организираше во Грачаница, на парцелата Падалиште, каде беа засадени 500 садници од црн бор.

Грачаница е четиринаесеттата локација на која се пошумуваше како дел од иницијативата Не валкај. Немаш оправдување! која е Фондацијата СББ основана во 2015 година. Досега се засадени над 11.000 дрвја низ цела Србија како дел од проектот за пошумување. Фондацијата СББ најавува дека во наредните денови во Белград ќе се организираат засади на две локации со што ќе се заврши акцијата за пошумување и ќе се исполни целта - 17 површини ќе добијат 13.000 садници.

Procter & Gamble, заедно со потрошувачите во борбата за животната средина

Procter & Gamble Croatia покрена иницијатива наречена Ова е нашиот дом. Да го задржиме во чии рамки промовира организации кои се борат за заштита на животната средина во Хрватска и ќе добијат донација во вкупен износ од 300.000 КН.

Тоа се Институтот Син свет, БИОМ и здруженијата Лијепа наша, а можете да ги поддржите со купување производи на P&G во продавниците низ цела Хрватска.

Придонесот на P&G Хрватска за зачувување на животната средина не престанува со оваа акција.

Сите сакаме да придонесеме за зачувување на животната средина, но често не знаеме од каде да почнеме. Затоа Procter & Gamble развива решенија за елиминирање на емисиите на јаглерод диоксид генерирани во процесот на производство и транспорт до 2040 година. Тој план веќе се реализира преку употреба на рециклирана пластика, набиени детергенти кои се мијат на 30 степени, шишиња од продкути за коса кои се полнат одново. производи за нега и бројни други иновации. Производните погони веќе користат енергија од обновливи извори и значително намалена вода, изјави по повод оваа иницијатива директорката на P&G за Хрватска и Словенија, Николина Силов Коњевода.

Општествено одговорни акции на Mastercard

Промотивната кампања, која се фокусираше на онлајн платформата за донирање на СОС детските села во БиХ, со поддршка на Mastercard, собра 45 илјади КМ за поддршка на работата на СОС дневните центри во Босна и Херцеговина.

За да се поттикнат граѓаните да донираат онлајн донации, Mastercard со секое онлајн плаќање на корисниците на Mastercard картички во периодот од 20 декември 2021 година до 28 февруари 2022 година, без разлика на износот на уплатата, зголемена за уште 10 KM.

Средствата собрани на овој начин ќе бидат насочени кон поддршка на работата на Дневните центри кои функционираат во рамките на СОС Детските села во БиХ, а каде целта е да се понудат дополнителни содржини за децата и младите кои придонесуваат за нивно зајакнување и развој во структуриран и вреден начин.

Компанијата Mastercard имаше акција посветена на онлајн донирање во Србија. Компанијата донираше на платформата на здружението Nurdor Superhero.rs. Над 3.000.000 динари беа собрани од средината на декември, кога беше пуштена во употреба платформата, до 4 февруари, кога беше одбележан Светскиот ден за борба против ракот, благодарение на донациите од граѓаните.

Постојат различни начини на кои компаниите можат да ги подобрат заедниците во кои работат. На пример, наместо едноставно да донирате пари на организација, која несомнено е најбрзата и најпристапната, на долг рок, покорисно е да му помогнете на некој да направи подобар бизнис, да научи нови вештини и да воведе нови процеси. На овој начин ефектот од промените што сте ги придонеле како компанија ќе трае подолго, а можно е трајно да се сменат работите на подобро, изјави Милена Ѓориќ Гудуриќ, маркетинг директор за пазарите во Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. во Mastercard.

Акции за поддршка на образованието

Образованието е честа тема за поддршка на општествено одговорни акции. Некои од нив стануваат традиционални, па секоја година имате можност да читате за нив. Еден таков пример е Добро дело за СОС Детско село, кое компанијата „Делхајзе Србија“ го спроведува од 2016 година пред да започне со училиште за поддршка на СОС Детските села Србија.

Нашето истражување за филантропските донации во Србија во 2021 година покажува дека 13% од сите донации биле наменети за образование.

Потсетуваме дека за детален увид во податоците за поволностите за оваа тема во минатото, но и во некои претходни години, можете да се регистрирате во нашата апликација Giving Balkans. Како изгледаа некои понови акции, прочитајте подолу.

Интеса Санпаоло Банка БиХ го поддржува образованието на младите од СОС Детските села во БиХ

Intesa Sanpaolo Bank БиХ ги поддржува децата и младите згрижени од оваа организација во образовниот сегмент. Последната донација е вредна 6.000 КМ, а при нејзиното доставување, Лејла Диздаревиќ, директор на Дирекцијата за односи со јавноста и маркетинг комуникации на банката Интеса Санпаоло од БиХ изјави:

Долги години ја помагаме работата на СОС Детските села во БиХ, а од минатата година се фокусиравме на група студенти на кои можеби ќе им треба стипендијата за да постигнат најквалитетно образование. Најодлична сатисфакција за нас е кога ќе го видиме нивниот успех во текот на нивното школување и на крајот ќе станеме образовани возрасни луѓе и ќе најдеме работа која е поуправлива.

Actavis го поддржа образованието на децата и младите со донирање на iPad уреди

Актавис донираше 52 iPad уреди со придружна опрема што сега ќе ја користат децата и младите, потпомогнати од СОС Детските села Србија, да посетуваат онлајн часови.

Квалитетот и континуираното образование отсекогаш биле клучни состојки во рецептот за успех. Денес речиси секоја работа е незамислива без квалитетна ИТ опрема, за која компанијата Actavis е многу свесна. Се надевам дека оваа донација ќе овозможи подостапна и поквалитетна настава за сите вклучени и дополнителен исчекор за сите ученици во нивното образование, изјави генералниот директор Бригита Тетичковиќ по повод донацијата.

Франк и „Зачекори во животот“ во акција за образование на младите во Хрватска

Франк и „Зачекори во животот“ започнаа национална хуманитарна акција за поддршка на младите без родителска грижа да собираат стипендии за нивното универзитетско образование.

Оваа акција ја поддржувате со купување на Циглика, јубилејно кафе со правосмукалка од 250 грама бидејќи Франк ќе донира 50 липи од секое продадено пакување.

Во Хрватска, многу деца без соодветна родителска грижа завршуваат средно образование секоја година, но немаат финансиски можности да го продолжат своето образование бидејќи го губат правото на згрижување. Поради овој и многу други проблеми, многу од нив и покрај нивната желба немаат шанса да го продолжат своето образование. Поради оваа причина, Франк Јубиларна одлучи да ја поддржи хуманитарната акција „Зачекори во животот“ за да им даде можност на младите да го продолжат своето образование и професионален развој, соопштија организаторите на акцијата.

Акцијата ја поддржаа и бројни јавни личности како Бојана Грегориќ Вејзовиќ, Наташа Јањиќ, Мирна Медаковиќ, Лејла Филиповиќ и многу други кои секојдневно учествуваат во кампањата и работат на подигање на свеста за состојбата на младите кои растат без родителска грижа.

Долгорочна поддршка на компанијата „Бејкинг Фабрика“ до Црвен Крст Скопје

Baking Factory, првата македонска компанија за изработка на тортиљи, овој месец започна со долгорочна акција со донирање на дел од произведените тортиљи на Црвенот Крст во Скопје.

Како што соопштија од компанијата, планирано е донацијата да се доставува секој месец до центарот за бездомници на Црвен Крст во Скопје. Оваа донација треба да има двоен ефект - донирање храна за оние на кои им е најпотребна и заштита на животната средина. На овој начин ќе се намали бројот на уништени добра и пакувања со што се намалува емисијата на штетни гасови.

На овој начин извршуваме две суштински општествено одговорни активности – помагаме на некои од најранливите категории на граѓани и придонесуваме за заштита на животната средина. Ова се двете најалармантни теми и проблеми во државата, за кои ние во приватниот сектор мора да бидеме многу повеќе посветени, изјави по повод акцијата Дејан Миленковски, основачот на компанијата.

Вредноста на донациите во рамките на оваа акција ќе биде околу 60.000 денари месечно.

Кампања на Хенкел за намалување на хигиената во сиромаштија

Во соработка со Фондацијата СОС Детски села Србија, Хенкел неодамна организираше кампања за намалување на хигиенската сиромаштија. Имено, дел од средствата од секој продаден детергент Персил во текот на февруари и март годинава, компанијата ги донира на Фондацијата СОС Детски села Србија, со цел сите деца и семејства за кои се грижи фондацијата да имаат чиста облека.

На овој начин компанијата сакаше да ја подигне свеста за проблемот со хигиенската сиромаштија и како овој вид сиромаштија негативно влијае на развојот на децата. Не само за нивното здравје, туку и за нивната самодоверба, благосостојба, меѓучовечки односи и иднина.

Како одговорна компанија, Хенкел ја препозна важноста на овој проблем и донесе глобална одлука за важноста од подигање на јавната свест и негово решавање, велат од Хенкел.

Како што можете да видите, постојат многу примери за општествена одговорност и акции со кои компаниите работат на подигање на свеста за некој проблем, негово решавање и правење позитивни промени во нивните заедници. Спомнавме само некои понови, а на многу од нив веќе се осврнавме во некои претходни текстови. Некои од нив се кампањата „Следете го сончогледот“ што ја спроведува Дијамант за поддршка на лицата со Даунов синдром втора година по ред или поддршка од Авон во борбата против ракот на дојка.

На линкот можете да добиете и потсетник за 10-те акции за ЧОП (човечките општествени права) обележани минатата година од гледна точка на нашиот маркетинг менаџер Ивана. Доколку сакате да ја шириме добрата вест за активностите за ЧОП на вашата компанија, пишете ни - со задоволство ќе ги споделиме вашите добри и успешни приказни.