За поддршката на образованието најчесто се зборува пред почетокот на училиштето, но оваа тема се уште е поддржана во текот на целата година.

Нашето истражување за филантропските донации во Србија во 2021 година покажува дека 10,4% од сите донации биле наменети за образование, додека во Босна и Херцеговина оваа област била поддржана со 17,7% а во Косово со 1% од вкупната донирана сума.

Нашите прелиминарни податоци покажуваат дека за образовни цели во 2021 година најмногу донации имало во Црна Гора, каде образованието било поддржано од 55,6% од донациите. Во Албанија 48,1% од сите донации се направени за образование.

Досегашните податоци за Хрватска покажуваат дека 9,4% од вкупната донирана сума била наменета за поддршка на образованието минатата година, додека во Северна Македонија оваа бројка е 15,1%.

Жирито на наградата ВИРТУС, исто така, ја препозна важноста на поддршката на образованието.

Овогодинешниот добитник на наградата ВИРТУС за млади филантропи во Србија е Милош Пешиќ, основач на Фондацијата 1%. Фондацијата се фокусира на образованието и работи секојдневно на поддршка на младите таленти. Фондацијата 1% поддржа повеќе од 180 млади научници, истражувачи и уметници.

За да дознаете подетално кој донира, колку и на кој начин за образование на Западен Балкан, регистрирајте се во нашата апликација Giving Balkans, а во нашата денешна неделна ревија на вести за филантропијата, дознајте кои се некои од тековните акции за поддршка на оваа тема и како изгледаа.

Адико Банка Сараево

Адико банка Сараево се приклучи на иницијативата на УГ „1. Мај Хрвати“ од Лукавац за реновирање и подобрување на објектот што го користи подрачното основно училиште за да обезбеди подобри услови за наставни активности на учениците кои го посетуваат ова училиште. Банката обезбеди кабинети, полици, маси и дополнителен мебел за двете соби во овој објект. Во рамките на оваа донација, набавен е дел од потребните училишни учебници за библиотеката, која ќе биде отворена на крајот на учебната година

Велигденски саем за опремување на училишната галерија

На иницијатива на Ученичкиот парламент, ОУ „Петефи Шандор“ Бечеј организираше Велигденски саем на кој учениците изложија производи кои самите ги дизајнирале и изработиле.

На штандовите пред ова училиште во Бечеј можеше да се најдат разни украсни предмети, мафини, честитки, цвеќиња и други рачни изработки кои учениците кои го посетуваат ова училиште сами ги изработија.

Со средствата собрани од продажбата на училишните ракотворби ќе се опреми училишната галерија и ликовната училница.

Гимназијата во Инџија доби паметна клупа

ОТП Банка Србија донираше паметна клупа на Гимназијата „Инџија“, технолошко решение на домашната компанија Strawberry. Обезбедува пристап до образовни содржини, бесплатно полнење на мобилни уреди и истовремено собира податоци за јаглерод диоксид, бучава, влажност, температура и воздушен притисок.

Воодушевени сме што младите генерации ќе можат практично да научат за заштитата на животната средина со помош на ова иновативно решение. Драго ни е што со оваа донација придонесуваме не само за дигитализацијата на Инџија туку и за подигање на свеста за еколошката одржливост и важноста од користење на обновливи извори на енергија, кои самата Банка ги користи, изјави Тања Бошковиќ, директорка на ОТП банка за регионот на Војводина.

Паметната клупа работи на сончева енергија и има платформа со лекции, тестови на знаење, едукативни игри и други интересни работи.

Учениците можат да добијат информации за тековните настани и часови на информативната страница до која се пристапува при поврзување на Интернет.

Еуробанк директно ја опреми канцеларијата на Економско-трговското училиште во Бор со компјутерска опрема

Еуробанк Директна реализираше нова донација во рамките на независниот општествено одговорен проект „Училиште како дизајнирано за тебе“ на Економско-трговското училиште во Бор. Благодарение на собраните средства во рамки на акцијата „Евробанк директно големо срце“ обезбедена е компјутерска опрема вредна повеќе од 500.000 динари.

На овој начин кабинетот ќе добие нова намена. Со купување на софтверски пакети, овие компјутери ќе се користат за економски бизнис и сметководство со финансиски техничари и агенциски и хотелски бизнис со туристички хотелски техничари.

Во текот на четирите години од општествено одговорниот проект на Еуробанк Директ „Училиште како што е дизајнирано за тебе“, беа опремени девет компјутерски простории во седум градови во Србија, а беа издвоени повеќе од 8,2 милиони динари.

Хуманитарна вечера „Бокешка кујна“ за помош на училиштата

Ротари клубот Котор неодамна организираше хуманитарна вечера во хотелот Катаро наречена Бокешка Кужина од Власта Мандиќ.

Долгогодишниот ротаријан Власта Мандиќ, во соработка со готвачот на хотелот Катаро, Никола Миленковиќ и неговиот тим, подготви традиционални јадења од Бока.

Со помош на средствата собрани на хуманитарната вечера, спонзорства и средства на Ротари клубот Котор, обезбедена е донација од 1.000 евра за основното училиште „Његош“ во Котор како помош за санирање на покривот, а собрани се 600 евра. за основните училишта „Никола Ѓурковиќ“ во Радановиќ за потребите на санација на училницата и „Илија Кишиќ“ во Зеленица за адаптација на просторот за живеење и работа на децата кои следат настава во интегрирани паралелки за создавање попријатна и помотивирачка простор.

Донација за училиштето „Богдан Котлица“

Преку црногорскиот Црвен крст, Лери Дрејпер и Дебора Дрејпер, претставници на Црквата на Исус Христос на светиите од последниот ден, донираа за училиштето Богдан Котлица во Боана, десктоп компјутери, принтери, проектори и друга електронска опрема во вредност од над 3.000 евра.

Донации за учениците од ОУ „Ѓорче Петров“

Фондацијата д-р Верица Механџиска и компанијата Зегин ја поддржаа реализацијата на сензорната соба, активност која се реализира во рамките на проектот „Биди ИН, биди инклузивен, биди вклучен“.

Благодарение на оваа донација, учениците со и без образовни потешкотии во Основното училиште „Ѓорче Петров“ во општина Ѓорче Петров ќе можат да работат во сензорна просторија опремена со реквизити и стимулативни помагала, со поддршка на стручната служба, специјална воспитувачи и рехабилитатори.

Сензорната соба е дел од проектот „Биди ИН, биди инклузивен, биди вклучен“, финансиран од Европската Унија и имплементиран од Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ заедно со партнерите - Здружението за промоција на инклузивно Здружението „Инклузива“ и Здружението за служба за лица со попреченост „Хендимак“. Проектот се реализира во соработка со Министерството за образование и наука и има за цел да ги подобри образовните можности за децата со пречки во развојот.

Акцијата на донации за училиштата во Струга

„Мастербет ДООЕЛ Скопје“ деновиве започна кампања на донации за училиштата во Струга. Во првата фаза беа донирани наставни средства за шест основни училишта.

Донацијата се состоеше од спортска опрема и наставни средства и беше доделена на училиштата „Орхан Џемаили“, „Гоце Делчев“, „Зини Хани“, „Свети Климент Охридски“, „Ашим Агуши“ и „Јосип Броз Тито“.

Од компанијата соопштија дека акцијата продолжува и дека донацијата на спортска опрема и наставни материјали ќе биде предадена и на другите средни и основни училишта и градинки во општина Струга.

VEGA IT во акција за средношколци

Компанијата Вега ИТ организира општествено одговорна акција наречена Поддршка на знаење: Заедно за средношколците. Целта е да се придонесе за квалитетот на наставата и образованието на средношколците со донирање на десктоп и лаптоп компјутери.

Нашата цел е што е можно повеќе компании и поединци да се приклучат на нашата кампања „Поддршка на знаење“ за заедно да донираме опрема и да помогнеме во дигитализирање на наставните процеси во средните училишта., велат организаторите.

Претставниците на компанијата велат дека би сакале на 1 септември средношколците да бидат пречекани во училниците и дека ова е последната фаза од проектот.

По пријавувањето на средните училишта, врз основа на гласовите на граѓаните беше формирана листа на приоритети. Сега Вега ИТ ги повикува сите компании и поединци да се приклучат на акцијата и да придонесат со своето учество за што поголем број средни училишта да ја добијат потребната опрема за работа.

 

 

Доколку некој од овие примери ве инспирирал да го поддржите образованието, истражувајте ги актуелните кампањи на платформата Donacije.rs и донирајте на некои посветени на оваа област.