Донациите за образование, култура и уметност претставуваат долгорочни инвестиции во заедницата и значајна вредност за сите нејзини членови.

Веќе напишавме колку дониравме во изминатата година за образованието, тема која доби значителна поддршка во поголемиот дел од регионот. Каква е состојбата кога се во прашање уметноста и културата?

Нашите податоци за филантропијата за 2021 година велат дека овие области се далеку од популарни во однос на филантропското дарување.

Така, во Србија лани само 0,3 отсто од вкупната донирана сума биле наменети за култура и уметност. Во Хрватска и Северна Македонија тој процент е уште помал и изнесува 0,1%.

Нешто подобра е состојбата во Босна и Херцеговина, каде 1,1% од збирот на сите донации што ги забележавме е наменет за култура и уметност.

За Црна Гора и Косово нема податоци за донираните суми, но има податоци за случаи на давање наменети за култура и уметност. Така, во Црна Гора 0,5% од случаите биле за овие две области, додека во Косово оваа бројка е 1,2%.

Во моментов немаме податоци за сумата што е донирана или добротворни акции за поддршка на уметноста и културата во Албанија.

Со надеж дека состојбата во однос на давање за овие две области ќе се промени на подобро во догледна иднина, во денешната листа пишувавме за тоа како долгорочно ги поддржуваме нашите заедници, инвестирајќи во културата, уметноста и образованието.

Компанијата Asseco SEE донираше ИТ опрема на ФОН

Пред неколку дена софтверската компанија ASEE (ASSECO SEE) на Факултетот за организациони науки во Белград донираше современа ИТ опрема, која ќе се користи за подобрување на оперативните процеси на оваа високообразовна институција.

Донацијата на ASEE се состои од комплетната хардверска инфраструктура што ќе му биде потребна на ФОН за виртуелизирање на комуникацијата во работата со студентите. Вклучува четири сервери поврзани во еден кластер, уреди за складирање податоци со голем мемориски простор и соодветна опрема за поддршка.

Со ФОН споделуваме заедничка визија за иднината во која високо се ценат предностите на дигиталното општество. Сметаме дека е наша должност како компанија да им обезбедиме на студентите модерна технологија за да го олесниме нивното образование. Веруваме дека на овој начин дополнително ќе ги мотивираме да го остварат својот потенцијал и да придонесат за развој на економијата на знаење во нашата земја, изјави во оваа прилика Дејан Ѓокиќ, член на Одборот на директори на Asseco SEE (ASEE).

Продеканот за основни академски студии на Факултетот за организациони науки, д-р Душан Савиќ, им се заблагодари за донацијата и изјави дека врз основа на новиот систем ќе се создаде подобрена дигитална платформа за студентски активности.

Компанијата НИС го поддржа Националниот музеј во Зрењанин

Компанијата НИС инвестираше два милиони динари во проектот на Народниот музеј на Зрењанин, со што постоечкото осветлување беше заменето со енергетски ефикасно ЛЕД осветлување на просторот на постојаната поставка, административниот дел и депоата на оваа културна установа.

Проектот, имплементиран како дел од програмата за општествена одговорност на НИС „Заедници заедно“, придонесува за заштеда во потрошувачката на електрична енергија и заштита на музејските материјали, но и дава нов сјај на музејските поставки, се вели во соопштението на НИС.

Компанијата НИС го поддржува развојот и напредокот на локалните заедници во партнерските градови и општини низ Србија како дел од програмата „Заедниците заедно“ веќе 14 години. Градот Зрењанин е дел од оваа програма од самиот почеток. Компанијата НИС досега во овој град инвестирала повеќе од 158 милиони динари за реализација на 161 проект.

Крушевац доби споменик на Станислав Бинички

Благодарение на донацијата на клубот Привредник и пријателите на градот Крушевац, овој град неодамна доби споменик на Станислав Бинички, кој заедно со Стеван Мокрањец важи за еден од најголемите композитори во Србија.

Покрај тоа, неговата биста е поставена во селото Јасика кај Крушевац, каде што е роден овој композитор.

Фондацијата Телемах поддржа 12 проекти со 55.000 КМ

Преку Регионалната програма за грантови, која Фондацијата Телемах за прв пат ја спроведе оваа година во Босна и Херцеговина, се поддржуваат проекти кои промовираат стекнување и ширење на знаење меѓу младите, како и подобрување на заштитата на животната средина.

Поддржани се граѓанските организации кои со својата проактивност ги поместуваат границите на развојната филантропија. Со своите активности секојдневно придонесуваат за подобар квалитет на живот на жителите на месните заедници, што за нас е од особено значење“, нагласи Маја Турсуновиќ, директорка на Фондацијата Телемах.

Листата на проекти кои добиле грантови можете да ја погледнете на линкот.

Нови шишиња за Сараевски Кисељак

Сараевски Кисељак летово лансираше нова ограничена серија на повратни стаклени пакувања, што е резултат на заеднички проект реализиран со Академијата за ликовни уметности од Сараево и Академијата за уметности од Бања Лука.

Студентите од овие две академии добија задача да креираат етикета, а од добиените 37 решенија беа избрани четири.

Ограничена серија повратни стаклени пакувања ќе бидат достапни до крајот на октомври 2022 година, а дел од приходите од продажбата ќе бидат донирани на овие академии за набавка на работна опрема.

Средношколците од Риека на вежбање добија автомобил со однапред програмирани грешки

Риечкото инженерско училиште за индустриски и занаетчиски занимања и Порше Хрватска потпишаа договор за соработка според кој оваа образовна институција доби вредна донација од специјализирано возило за образовните потреби на сите ученици.

Донацијата беше модел на возило „Фолксваген Туран“ со однапред програмирани грешки, кои ќе ги коригираат учениците од училиштето во Риека на практичните часови. На овој начин се обезбедува можност за дополнителна едукација преку изведување на практична настава за технологијата на производителите на автомобили, која е најзастапена во Хрватска, за сите студенти кои студираат да станат автомеханичар и автомехатроничар.

Покрај донации на возила, наставниците и учениците од риечкото училиште ќе имаат и експерти за обука за сервисна технологија од Порше Хрватска, кои ќе им ја пружат сета потребна поддршка. Така при донацијата се одржа едукација на наставниот кадар и професори кои ќе водат практична настава за студентите.

М:тел донираше книги на библиотеката на основното училиште во Лопара

На основното училиште „Свети Сава“ во Лопара му недостигале повеќе од 50 отсто од лектирниот фонд за училишната библиотека, а книгите со кои располагаат учениците главно биле во лоша состојба.

Во оваа прилика, компанијата М:тел ги донираше потребните книги на ова училиште, нагласувајќи дека образованието е една од приоритетните области во однос на општествената одговорност и поддршката на заедницата.

Ротари клубот Риека обезбеди стипендии за талентирани млади уметници

Ротари клубот Риека неодамна организираше хуманитарен концерт наречен Биди таму. Концертот се одржа за да се соберат средства за стипендии кои Ротари клубот ги доделува на талентирани студенти.

Со доделување на стипендии на талентирани ученици и студенти, досегашната практика продолжува и во исто време се почитува желбите на еден од првите гувернери на Ротари, д-р Виктор Ружиќ, чие име го носи Фондацијата. Секогаш треба да се грижиме за образованието и просперитетот на младите кои ќе бидат идни носители на развојот и благосостојбата на нашиот регион.

Во рамки на претходните концерти и хуманитарни акции собрани се доволно средства за повеќе од четириесетгодишни стипендии кои помогнаа во образованието на исто толку млади луѓе, велат од РК Риека.

Компанијата Фрасон донираше играчки на децата од градинката Бани

Компанијата Frasson од Италија, за поддршка на заедницата во која работи, донираше играчки за сите возрасти во градинката Бани.

За возврат, децата доделија благодарница што самите ја создадоа со помош на наставникот и одржаа претстава за претставниците на компаниите.

Спар Кроација доделува стипендии за машки и женски студенти од Петриња

Малопродажниот синџир Спар Хрватска ќе им понуди на сите ученици во новата учебна 2022/2023 година. Регистрирајте се како месар во гимназијата Петриња, и давајте стипендии во висина од илјада КН месечно, беше соопштено пред неколку дена во заедничкото соопштение на гимназијата и оваа компанија.

По долгогодишна соработка со средното училиште во Петриња, Шпар Хрватска сега обезбедува финансиска поддршка за учениците во подрачјата погодени од земјотресот, со што го поддржува хрватскиот образовен систем и промовира дефицитарни занимања, се вели во соопштението.

За нас ова е ново поглавје во соработка со локалната заедница. Сакаме да ја поттикнеме соработката на реалниот сектор со стручното образование, овозможувајќи им на младите луѓе побрзо и полесно да најдат вработување по завршувањето на училиштето. Веќе подолго време соработуваме со гимназијата Петриња, која како сериозен партнер придонесува за едукација на недоволно услужен кадар, изјави во оваа прилика Данијел Видиш, член на УО на Спар Хрватска.

Членови на клубот Inner wheel Чаковец доделија донација на градинката Ципелица во Чаковец

Членовите на клубот Inner Wheel Чаковец веќе неколку години организираат хуманитарни акции за собирање средства за работата на градинката Ципелица од Чаковец. Во текот на 2021/2022 година. се одржаа три хуманитарни акции во кои се продаваа ракотворби и украси изработени од воспитувачките и децата кои ја посетуваат споменатата градинка.

Со донација од 10.000 КН ќе се олесни набавката на дополнителна опрема за градинката.

Шпаркасе Банка го поддржа „Д Фестивал“

Од 1 до 3 јули во Дојран по 12-ти пат се одржа музичкиот фестивал „Д фестивал“, со учество на бројни реномирани домашни и меѓународни музички имиња, а Шпаркасе Банка согласно својата стратегија за корпоративна општествена одговорност беше спонзор на фестивалот.

Шпаркасе банка објави дека ќе поддржи уште два значајни културни настани преку својата платформа Sparkasse Life: Фестивалот на европски филм Синедејс, кој се одржа од 7 до 14 јули и фестивалот Охридско лето, кој се одржуваше од 12 јули до 20 август во Охрид. .

Покрај активностите поврзани со музика, концерти, културни настани и уметнички развој, платформата Шпаркасе Лајф ќе поддржува и активности поврзани со заштита на животната средина, спортски настани, промоција на здрав начин на живот и поддршка на спортот и младите таленти.

Поддршка за реконструкција на градинки

Транс Јадранскиот гасовод ја финансираше реконструкцијата на градинката бр.1 во општина Расковец, како дел од нивната програма за социјални и еколошки инвестиции. На свеченото отворање, претставници на општина Расковец изјавија дека со задоволство ги отвораат вратите на новоизградената градинка со високи безбедносни стандарди обезбедени од ТАП Албанија.

Интеса Санпаоло банка и Сараевскиот народен театар ја официјализираа соработката

Интеса Санпаоло банка долги години поддржува културни и едукативни настани во Босна и Херцеговина или организира свои. Годинава одлучи да ја поддржи работата на Народниот театар во Сараево (НПС) и на тој начин да ја помогне неговата работа.

Соработката ќе се одрази во развојот на нови и посовремени технологии, што многу ќе помогне во работата на Театарот, па во наредните денови светлото на денот ќе го види комплетно нова веб-страница, која ќе биде прилагодена на сите уреди, со достапни информации за Театарот, каде што ќе биде видлив репертоар, но и каде ќе може да се резервираат билети/седишта онлајн. Покрај веб-страницата, има и еднократна помош за Театарот и новина во која ќе можат да уживаат сите домашни и странски посетители на Театарскиот плоштад бидејќи во наредните месеци ќе се имплементира целосно бесплатна WiFi, објасни Марко Тревисан. , претседател на Управниот одбор на Intesa Sanpaolo Banka и ја најави следната акција за поддршка за септември оваа година.

Сакате да читате приказни за добротворни цели на тема што сте особено заинтересирани? Испратете ни предлог, а ние ќе се потрудиме да го обработиме во наредните недели.

За да имате содржина за филантропија и технологија за општо добро во вашето сандаче секоја недела, пријавете се на нашиот билтен