Нашето истражување покажа дека бизнис секторот, од година во година, значително ги поддржува своите заедници, како во кризи, така и во нормални околности.

Во Србија, на пример, во 2021 година, бизнис секторот беше втор најголем донатор по донирана сума и филантропски акции. Повеќе детали може да најдете во нашиот годишен извештај Giving Serbia 2021, додека сè уште работиме на извештаите за другите земји. Следете не бидејќи многу брзо ве очекуваат нови извештаи.

Во меѓувреме, истражете како изгледаа активностите за ООП што ја одбележаа пролетта. Во остатокот од текстот, прочитајте приказни за општествената одговорност и стратешката поддршка што компаниите низ Западен Балкан ја дадоа во претходните месеци.

Поддршка на образованието преку проектот „Училиште дизајнирано како за тебе“

Проектот „Училиште дизајнирано како за тебе“ го спроведува Еуробанк Директна веќе четири години и непречено продолжи за време на пандемијата со Ковид-19. За четири години банката опреми 11 компјутерски кабинети во девет градови во Србија, а за тоа биле издвоени повеќе од 9,4 милиони динари.

Реализацијата на овој проект е поддржана од вработените во банката и нејзините клиенти. Со предлагање училишта каде би се спроведувал проектот, вработените волонтираат и одржуваат стручни предавања пред студенти од економските училишта на кои им е донирана опремата. Клиентите помагаат секогаш кога ја користат кредитната картичка Mastercard „Eurobank Direktna Big Heart“ бидејќи банката издвојува одреден дел од средствата и ги насочува во средните училишта низ Србија.

На почетокот на годината, Еуробанк Директна воведе и нешто ново во проектот, со цел да им овозможи на студентите пристап до културни содржини и музејски поставки кои не се вообичаени во нивните градови. Така е создаден „Патувачки музеј“. Првиата посета беше реализирана на Економско-трговското училиште во Бор, каде средношколците имаа можност да погледнат дел од поставките „Куќата на Јеврем Грујиќ“. Потоа истата можност ја добија и учениците од средното економско училиште во Лозница. Благодарение на предавањата на кураторот, студентите имаа можност да се запознаат со српската историја и култура. Воедно, практичната работа и работилниците спроведени во рамките на „Патувачки музеј“ ги доближија до различни уметнички вештини.

Донација која ќе ја олесни едукацијата на младите автомеханичари

Уште една приказна за инвестирањето на бизнис секторот во образованието доаѓа од Загреб. Компанијата ЦИАК Ауто на Факултетот за индустриско инженерство во Загреб донираше дијагностички уред и пакет моторно масло, кои ќе бидат исклучително корисни за студентите за време на практичната настава. Пакетот за донации вреди повеќе од 26.800 куни.

Покрај тоа, студентите ќе имаат можност да одат на пракса во ЦИАК Ауто. Од идната година ќе се обезбедува стручно образование за студентите и професорите на Индустриското инженерство.

Од компанијата најавија и дека на најдобрите специјализанти ќе им биде понудено вработување.

Ние бевме меѓу првите што ја препознавме важноста за инвестирање во идните генерации и затоа решивме да соработуваме со Високата школа за индустриско инженерство во Загреб, чии студенти се потенцијални вработени со високо ниво на стручност., изјави директорот на ЦИАК Ауто Далибор Багариќ.

UNIQUA Insurance во Босна и Херцеговина ги поддржува младите таленти

Со желба да им помогне на младите музички таленти во нивното образование и обука, осигурителната компанија UNIQA Insurance од Сараево неодамна донираше музички инструменти и дополнителна опрема во вредност од 10.000 KM на Основното музичко училиште „Младен Пожајиќ“.

Благодарение на донацијата, оваа образовна институција, во која посетуваат настава околу 440 ученици, е побогата со дваесет нови инструменти кои се неопходни за наставата да се одвива соодветно.

Од своето основање, UNIQA осигурување има реализирано бројни проекти во областа на културата. Така, компанијата неодамна го спонзорираше вториот меѓународен натпревар по пијано Матусија Блум, обезбедувајќи награди за најдобрите млади пијанисти. Според UNIQA осигурување, овогодинешниот фокус е на младите и културата, а планирани се уште многу спонзорски проекти за зајакнување на културните настани низ Босна и Херцеговина.

Кауфланд Хрватска и УНИЦЕФ Хрватска потпишаа тригодишен договор за соработка

Кауфланд Хрватска и Уницеф Хрватска се пример за долгорочно партнерство меѓу деловниот и непрофитниот сектор, кое продолжува со неодамна потпишаниот тригодишен договор за соработка.

Кауфланд Хрватска ги поддржува програмите што УНИЦЕФ ги обезбедува во оваа земја долги години. Од 2010 година 878.761 куни се донирани за различни проекти, како што се хуманитарната трка на УНИЦЕФ, Млечниот Пат и опремувањето на инклузивни училници во високообразовните институции низ Хрватска.

Како еден од најголемите малопродажни синџири во Хрватска, добро сме свесни за нашето влијание врз заедниците во кои работиме. Важен дел од нашата стратегија за одржливост е континуираното инвестирање во проекти кои придонесуваат за здравјето на децата. Затоа, исклучително ни е драго што најдовме доверлив партнер во УНИЦЕФ, со кој заеднички можеме да изградиме подобра иднина за децата во Хрватска., изјави Патрик Рудат, претседател на Кауфланд во Хрватска.

Среќни сме што потпишуваме договор за соработка со нашиот долгогодишен партнер Кауфланд Хрватска - компанија која ја препознава работата на УНИЦЕФ како вредно наследство за идните генерации. Со својата континуирана поддршка, Кауфланд Хрватска јасно покажува како соработката со корпоративниот сектор може значително да придонесе за подобрување на квалитетот на животот на децата. Посебно ни е драго што со гордост ја носат титулата „главна ѕвезда“ на хуманитарната трка на УНИЦЕФ Млечен пат, изјави Регина М. Кастиљо, директорка на Канцеларијата на УНИЦЕФ за Хрватска.

Фондацијата Уникредит поддржа 52 непрофитни организации посветени на децата

Фондацијата Уникредит исто така ги поддржува децата како дел од својата општествено одговорна стратегија. Годинава преку Секое дете е значајна конкуренција, на 12 пазари каде што работи Групацијата Уникредит, поддржа 52 непрофитни организации кои се фокусираат на помагање на децата со 500.000 евра.

Грантовите во рамките на донацијата се распределуваат во четири области: образование (238.500 евра), социјална инклузија (104.500 евра), инвалидитет (94.000 евра) и здравствена заштита (63.000 евра). Поддржани проекти ќе се спроведуваат во Австрија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Чешка, Германија, Унгарија, Романија, Русија, Србија, Словачка и Словенија.

На секоја земја и беа доделени 40.000 евра за да бидат поделени меѓу локалните победнички проекти, а Комисијата додели дополнителни 20.000 евра на избрани проекти за кои се оцени дека имаат одредено влијание.

Во Србија годинава за натпреварот беа избрани пет организации и институции и тоа:

• ОУ „Војвода Живојин Мишиќ“ од Рајковиќ за проектот „Да бидеме полиглоти во јазичната лабораторија“

• Здружение „Малиот џин“ за конференцијата „Обединети за мали џинови“

• Организацијата „Пријатели на децата на Србија“ за проектот „ГРАДЕЊЕ НА ДОВЕРБА - врсничка поддршка за менталното здравје на децата“

• Организација „Облутак“ за проектот „Адолесцент - мало училиште за големи луѓе“

• Центар за инцест „Траума“ за проектот „Јас сум со детето што преживеа сексуално насилство!“

Поддршка на МК Груп и АИК Банка на ранливите деца и семејства

Меѓу различните општествено одговорни акции кои влијаат на развојот и благосостојбата на нејзината заедница, поддршката за децата и семејствата е една од областите на кои МК Груп се фокусира долги години.

Така, МК Груп и АИК Банка го поддржуваат СОС Детско село Србија веќе десет години. Тие во последните три години ја помагаат работата на нивната специјална програма - Центарот за поддршка на семејството „Guidepost“ во Ниш, на кој донираа 96.000 евра. Во Градското собрание во Ниш неодамна беше предадена најновата донација во износ од 36.000 евра.

МК Груп во изминатите десет години донираше повеќе од 350.000 евра на СОС Детските села Србија за различни програми и проекти.

ОТП Банка поддржа 35 проекти на територијата на Хрватска

ОТП Банка избра 35 проекти за вкупно 500.000 куни на неодамна одржаниот конкурс за доделување донации како дел од програмата Зелено светло за... подобро општество.

ОТП Банка го спроведува овој натпревар веќе 11 години, при што беа поддржани 473 проекти и инвестирани 4,7 милиони куни во развој на заедницата.

Годинава беа поддржани проекти во четири области: млади, образование и наука, зачувување на културното, историското и традиционалното наследство, зачувување на животната средина, хуманитарни проекти и спорт.

Општествено одговорни постапувања на компанијата dm

Компанијата dm со години спроведува бројни хумани иницијативи, охрабрувајќи ги своите вработени и пошироката заедница да се вклучат. Минатата година компанијата донираше 29,1 милиони динари на својата заедница во Србија, од кои 8,3 милиони динари во готовина, а 20,8 милиони динари во вид на набавка на потребната опрема и стока.

Поддршката и општествено одговорните активности продолжуваат и оваа година, а само дел од проектите се продолжување на проектот „Засади дрво“ со кој се обезбедија дури 200.000 нови садници низ Србија и поддршка за најзагрозените семејства во новата сезона на Емисијата „Работна акција со Тамара“.

Исто така, за време на отворањето и повторното отворање на продавници на локации низ Србија во изминатите неколку месеци, dm доставуваше донации на институциите на кои им беше потребна помош. Така, донирани се 2,5 милиони динари, односно донации во износ од по 500 илјади за ОУ „Петар Кочиќ“ во Инѓа, Заводот за здравствена заштита на деца и младинци од Војводина, Центарот за сместување и дневен престој за Деца и младинци со пречки во развојот - ОЈ Вождовац, КБЦ Бежанијска коса, како и Институтот за онкологија и радиологија.

Кога станува збор за иницијативите спроведени во 2021 година, се истакна:

• Соработка со Фондацијата „Новак Ѓоковиќ“ за реконструкција и опремување на детски градинки, во која компанијата инвестираше 59.500 евра,

• Помош за установи кои згрижуваат деца без родителска грижа, за што синџирот аптеки донираше повеќе од 15.000 евра.

• Кампањата „Со капа до насмевка“, во рамките на која беа обезбедени пет комбинирани игралишта, приспособени за деца со пречки во развојот, во Пивнице.

• Здравствена поддршка: во рамките на традиционалната акција „Мовембер“, компанијата ДМ дрогери маркт донираше медицинска опрема во вредност од 12.700 евра на Клиниката за урологија на Клиничкиот центар Крагуевац.

• Традиционална помош за безбедни куќи низ Србија.

Компаниите ја имаат оваа извонредна моќ да го придвижат и мотивираат целото општество. Сите наши досегашни иницијативи имаа за цел да го подобрат животот на сите наши граѓани, а станаа своевидна традиција и заштитен знак на dm. Секој од нас во компанијата е длабоко горд на фактот дека нашите различни одговорни активности го подобрија животот на многу луѓе. Со нетрпение очекуваме да продолжиме да бидеме двигател на позитивни промени во нашата заедница, изјави неодамна Весна Стојановиќ, директорка на dm Србија и Северна Македонија.

Општествена одговорност на компанијата А1 Македонија

Во рамките на проектот ESG, кој компанијата А1 го спроведува во сите земји каде што работи оваа групација, поставени се заеднички одржливи деловни цели за периодот до 2030 година, кои се во согласност со глобалните цели за одржлив развој.

ESG - Проектот за управување со животната средина, корпоративното и социјалното управување е фокусиран на три главни области - намалување на влијанието врз животната средина и ублажување на ефектите од климатските промени, едукација на младите и возрасните за дигиталната писменост и промовирање на социјалната различност и родова еднаквост.

Под мотото „За подобар свет“, компанијата А1 Македонија реализираше низа проекти насочени кон остварување на овие цели. Преку наградуваниот проект „Click Safely“... Интернетот не е само игра, компанијата е фокусирана на едукација на најмладите за безбедност при користење на Интернет.

Во изминативе пет години, волонтерите на оваа компанија обучија повеќе од три илјади деца како дел од оваа акција.

Дополнително, А1 Македонија го поддржува рециклирањето.

Со A1 Green Call, платформа за рециклирање на стари мобилни уреди, корисниците покажаа голема свест за рециклирање. Додадоа над илјада стари апарати во специјални кутии поставени во продажните салони на А1 низ државата, вели Елена Димитровска, раководител на Секторот за општествена одговорност во оваа компанија.

Trans Adriatic Pipeline инвестира во зачувување на културното наследство во Албанија

Компанијата „Транс Јадрански гасовод“ и албанското Министерство за култура потпишаа договор за проект со кој ќе се каталогизираат, зачуваат и архивираат археолошките наоди и артефакти откриени при изградбата на гасоводот во оваа земја.

Станува збор за инвестиција од 1,4 милиони евра за заштита на албанското културно наследство.

Благодарение на ТАП, во Албанија се идентификувани многу археолошки локалитети, важни праисториски населби и наоди на археолошко и културно наследство. Поточно, во близина на трасата на гасоводот во Албанија, пронајдени се 12 ископувања, со над 44.000 артефакти и 1.000 скелети.

ТАП поминува низ земји богати со историја и култура. Горд сум што откритијата направени од ТАП го збогатија нашето знаење за албанската и европската историја. Внимателно избравме компетентен и искусен изведувач кој ги исполнува сите услови за успешна реализација на проектот. Сметаме дека во соработка со Министерството за култура, изведувачот ќе се погрижи задачата да биде завршена навреме со целосно почитување на условите на договорот, изјави Лука Шипепати, директор на Транс Адриатик гасовод.

14 тони отпад од природата се отстранети со акцијата на Лидл Србија

Друга компанија која се грижи за заштита на животната средина, а тоа го покажува и на дело е Лидл Србија. Во соработка со организацијата Čepom do osmeha, компанијата Лидл Србија спроведе акции за чистење во 8 градови во Србија, при што беа собрани над 12 тони отпад, од кои дури 2 беа испратени на рециклирање. Паралелно со тоа, компанијата Лидл Србија обезбеди финансирање за неколку помали, локални акции во Србија, со кои се отстранети околу 2 тони отпад.

Како општествено одговорна компанија, се стремиме да ја мотивираме јавноста со нашиот пример и да иницираме позитивни промени во општеството. Оваа еколошка акција не потсетува дека љубовта кон природата треба да биде и да остане чиста. Многу сме среќни што собравме над 600 учесници и што меѓу нив имаше и 40 наши колеги кои поминаа половина од својот работен ден на една од акциите со кои Лидл како компанија и тие како поединци уникатно и помогнаа на заедницата. изјави Мартина Петровиќ, раководител на секторот за корпоративни комуникации и ООП во компанијата Лидл Србија.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lidl Srbija (@lidlsrbija)

Галеника донираше 80.000 евра на Институтот Дедиње

Кога се зборува за донации на компании, важно е да се истакне нивното долгорочно влијание, т.е. стратешко. Една од нив е донацијата на компанијата Галеника на Заводот за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“. Сумата од 80.000 евра е искористена за набавка на најновата генерација ендоскопска видео колона, која во 3D режим овозможува операција на пациенти кои имаат проблеми со срцевите залистоци.

Суштинската предност што ја дава овој медицински апарат е што при операцијата се создава речиси невидлив хируршки рез, се намалува хируршката траума на пациентите и се овозможува многу побрзо закрепнување и продолжување на нормалниот живот. Дополнително, новиот уред овозможува значително зголемување на бројот и скратување на времетраењето на операциите.

Во годината кога славиме 77 години успешен бизнис, Галеника со оваа донација ја покажува својата постојана посветеност на одговорниот бизнис. Ни претставува особена чест што имавме можност да помогнеме на една ваква важна институција како што е Заводот за кардиоваскуларни заболувања „Дедиње“. Сметаме дека набавката на нов апарат му овозможува на Институтот да ги подобри условите за лекување на пациентите. Големата повелба на Ин.

Институтот за исклучителен придонес во работата и развојот на Институтот, кој во оваа прилика го добивме од Институтот, не уверува дека како компанија остануваме истрајни на нашиот пат на посветеност кон луѓето и лојалност кон здравјето, Јелена Паројчиќ, извршен директор за човечки ресурси на компанијата, се вели во оваа прилика.

Дали знаете за важна општествено одговорна акција што заборавивме да ја додадеме на списокот? Ве молиме известете не, и ние ќе пишуваме за тоа.

Пријавете се за нашиот билтен за да добивате приказни за филантропијата, општествената одговорност и употребата на податоци и технологија за општо добро.