Продолжуваат актите на добро во борбата против КОВИД-19, а компаниите, организациите и граѓаните низ целиот регион продолжуваат да ги поддржуваат здравствените работници и пациентите на различни начини.

Денес ви подготвивме четири приказни за добрите дела во борбата против последиците од КОВИД-19.

УНИЦЕФ и Фондацијата Џонсон и Џонсон обезбедуваат лична заштитна опрема за здравствените работници

УНИЦЕФ Србија достави личен заштитен материјал за здравствените работници во болницата КОВИД во Батајница и Клиничкиот центар на Србија.

Благодарение на донацијата од Фондацијата Џонсон и Џонсон од 70.000 американски долари и компанијата Јансен Србија (фармацевтска подружница Џонсон и Џонсон) купени се 3.000 заштитни прекривки, како и 2.000 нараквици за една употреба, 2.000 заштитни одела, 10.000 медицински мантили и 8.000 маски KN 95.

УНИЦЕФ ја одржува целосната поддршка на напорите ширум нацијата да го заштити населението со стекнување опрема неопходна за здравствениот систем. Деловната заедница покажа вистинска солидарност и во услови на економска неизвесност, обезбеди дел од своите приходи за да му помогне на општеството. Ние сме многу благодарни за придонесот на фондацијата Џонсон и Џонсон во нашата работа - особено во вонредни околности, како што се оние со кои се соочуваме сега. Благодарение на нивната поддршка, можеме поефикасно да се бориме против коронавирусот и да ги зачуваме животите на луѓето во Србија, рече Весна Савиќ Џукиќ, шеф на секторот за корпоративно партнерство на УНИЦЕФ.

Унилевер и Мерката ВТ донираат во болниците во Србија

Унилевер, потпомогнат од дистрибутерот Мерката ВТ, донираше 16.400 литри производи за чистење Доместос густo белило бор и Дометос густо белило Атлантик на болниците низ Србија.

Покрај Белград, донацијата ќе биде наменета за 20 институции во градовите Бор, Шуприја, Шабац, Ваљево, Суботица, Панчево, Чачак, Крушевац, Краљево, Крагуевац, Ниш и Нови Сад. Овој проект е реализиран во соработка со Фондацијата Новак Џоковиќ.

Оваа донација, вредна над 3.550.000 српски динари, е дистрибуирана според приоритетите и потребите на болниците за борба против епидемијата и обезбедување добра хигиена и безбедни услови за пациентите.

Кон крајот на 2020-та година, Унилевер и Мерката ВТ исто така го поддржаа новогодишниот проект на Фондацијата Новак Џоковиќ „Иднина. На време.“ во кој ги обновија просториите за едукација и забава во детските болници во Белград: Институт за здравствена заштита на мајки и деца на Србија „Д-р Вукан Чупиќ “, Детска болница „д-р Олга Поповиќ-Дедиер“ и Универзитетска Детска Клиника Тиршова.

Моцарт помага на контролните пунктови за вакцинација

Од почетокот на епидемијата, компанијата Моцарт обезбедува поддршка на здравствениот систем на Србија во борбата против коронавирусот.

Најновата нивна донација се состои од 25 диспензери за дезинфекција на рацете, поставени на саемот во Белград, и десет диспензери на контролниот пункт за вакцинација кај Белекспоцентар.

Вкупната вредност на донациите обезбедени од Моцарт за здравствениот систем на Србија од почетокот на кризата КОВИД-19 е околу 1.500.000 евра.

Здравствените работници на медицинскиот центар Бежанијска Коса добиваат донација

Хуманитарната фондација „Буди Сречан“ (Биди среќен) обезбеди донација во форма на пакети за нега на работниците од Медицинскиот центар Бежанијска Коса, кои сакаат да изразат благодарност за напорите на медицинскиот персонал во борбата против КОВИД-19.

Можете да и помогнете на фондацијата „Буди Сречан“ во нивната поддршка за здравствените работници во Србија, испраќајќи порака „7“ на хуманитарната телефонска линија на бројот 2407.

Собраните средства, преку различни средства за поддршка, ќе бидат од корист на здравствените работници и нивните семејства. Оваа акција е поддржана од сите оператори на мобилни мрежи во Србија, кои се откажаа од своите давачки и бесплатно ги обезбедуваат своите услуги за оваа кампања за собирање средства.

Исто така, би сакале да ве потсетиме дека еден од начините на кои можете да ја поддржите борбата против КОВИД-19 онлајн е да донирате на covid19.donacije.rs или да испратите СМС порака на 7300.