Минатата недела, Центарот за младинска интеграција отвори кафуле во Белград, Србија (улица Господ Јованова 46), кое ќе ги поддржи тинејџерите од дневниот центарот. Тие ќе им обезбедат обука за бармени и келнери и можност за вработување.

Дроп ин центарот се грижи за децата кои живеат и работат на улица на 2 локации во Белград во изминатите 10 години. Повеќе од 350 деца посетуваат еден од центрите месечно. Но, откако ќе поминат 15 години, повеќе не можат да одат во дневниот центарот. Тие почнуваат да се соочуваат со многу нови проблеми, а нивната единствена поддршка е теренскиот тим на дневниот центарот.

Најдобар начин да се реши овој проблем е да зајакнат и да им се помогне да најдат вработување. Кафе 16 ќе им ги обезбеди потребните обуки и сертификати за угостителство, така што тие ќе имаат повеќе можности да најдат работа. Некои од нив ќе продолжат да работат во ова кафуле.

Центарот за младинска интеграција планира да го продолжи развојот на овој проект во соработка со други белградски кафулиња.

Напијте се пијалок во Кафе 16. Тоа е повеќе од една чаша кафе - тоа е нова можност за овие млади луѓе.