Семејството на неодамна починатата новинарка Марина Ковачев донираше средства во Здравствениот дом во Бечеј за набавка на медицинска опрема, а планира и други донации за локалната заедница.

Марина Ковачев, 29-годишна мајка, почина оваа пролет, за време на нејзиниот третман во Истанбул, како последица од мозочниот тумор. Марина успеа да добие третман во странство со средствата собрани преку јавни донации на своето семејство, како и донации на Фондацијата "Биди хуман".

Иако третманот на крајот беше неуспешен, семејството на Маринае благодарно на љубезноста на оние кои донираа средства за нејзино лекување во странство. Затоа тие одлучија дека "овие пари треба да ја продолжат својата хумана мисија", како што истакна мајката на Марина, Светлана Бошковиќ.

Првата донација од семејството на Марина беше направена во Здравствениот дом Бечеј (Здравствен дом Бечеј) за да се обезбеди просторија за утврдување на нивото на оштетување на слухот, откривање на разни невродегенеративни заболувања или можност за тумор.

"... Мислевме дека средствата собрани за нејзиниот третман (...) треба да останат, на некој начин, во општина Бечеј (...) Затоа решивме да му пристапиме на менаџментот на Здравствениот дом и нивните специјализирани служби за да можат да одлучуваат кои помагала најмногу ќе придонесат за здравјето на граѓаните, рано откривање на здравствените проблеми, како и да обезбедат дека на некој начин може да им се помогне на најголем број пациенти ", рече Бошковиќ.

Семејството ќе ги искористи парите за да основа фондација во името на Марина, која ќе поддржува различни локални непрофитни и причини во Бечеј. Еден од примачите ќе биде Младинската асоцијација на Бечејското здружение за млади, која Марина ја основаше со своите пријатели. Средствата исто така ќе бидат искористени за годишната награда за новинарство, што ја дава Новосадската школа за новинарство, каде што Марина работеше. Сеќавањето на Марина, исто така, ќе живее преку оваа награда, бидејќи сега го носи нејзиното име.