Дарувањето големи количини на пари поединечно е ретко во нашиот регион. Но, мајка чие дете беше подложено на операција пред 15 години во Институтот за здравствена заштита на мајката и детето во Србија , со години штедела пари и донираше 1700 евра (200.000 динари) на Детско срце - фондација која подига средства за Институтот.

"Родителите на нашите мали пациенти често сакаат да ни се заблагодарат со донирање на фондацијата. Потоа, ги користиме тие пари за да ја купиме опремата за Институтот. Оваа дама дојде и донираше пари за да ми се заблагодари што го оперирав нејзиното дете пред 15 години. Таа сакаше да остане анонимна, но знам дека работи како чистачка и со години штеди пари, за да може да донира ", рече доктор Мила Стајевиќ, шеф на одделот за кардиохирургија и член на Управниот одбор во Фондацијата Детско срце.

На почетокот на јуни Фондацијата организираше добротворна изложба во која пет млади сликари направија портрети на посетители кои можат да одлучат за цената и да купат слики. Собраните средства од продадените слики беа донирани на Фондацијата Детско срце. Анонимната дама дојде на овој настан само за да донира  1.700 евра (200.000 динари).