Region | Page 5 | Giving Balkans

Филантропијата во вестите

Низ целиот регион, компаниите и организациите продолжуваат да ги поддржуваат своите заедници за да ги ублажат негативните ефекти од КОВИД-19.

Read More

Токму пред една недела одбележавме уште еден Меѓународен ден на жената. Иако родовата рамноправност и еманципацијата на жените се теми за кои многу организации и поединци се справуваат со целата година, секоја година, 8 март, претставува одлична прилика да се помогне...

Read More

Според наодите од нашиот Годишен извештај за донирање во Србија во 2017 година, речиси 13% од сите донации се насочени кон поддршка на образованието - што е уште поважно, е тоа што во...

Read More

За неколку години, здравствената заштита е една од причините што луѓето од регионот помогнаа. Нашиот годишен извештај од 2017 година покажува дека 35% од сите донации...

Read More

Минатата година во нашата База на Податоци за Балканот регистриравме околу 800.000 евра донации од дијаспората кон Србија. Фондацијата Ана и Владе Дивац, исто така, неодамна ги објави резултатите од анкетата за јавното мислење за дарувањето на дијаспората. Значи,...

Read More

Ако се запрашаме што можат да направат банките за да им помогнат на заедницата, логично е дека нашата прва претпоставка би била парични донации за организации кои им помагаат на социјално загрозените луѓе.

Read More

Дали знаете дека во Србија во 2018 година, речиси 15% од сите донации регистрирани во базата на податоци Giving Balkans се од поединци? Ние ги сакаме бројките бидејќи тие се едноставен и транспарентен начин за презентирање на состојбата на филантропијата во регионот....

Read More

На 7-ми јануари, Денот на православниот Божиќ, Детската амбасада за сите деца на светот организираше божикен ручек за околу 500 деца од цела Македонија во Прилеп. Банката за храна Црна Гора обезбеди свечен оброк за околу 200 луѓе во економски потреби.

Read More

На почетокот на октомври, Меѓународниот месец за свест за рак на дојка, Авон донираше околу 43.000 евра во Црна Гора и Македонија.

Read More