Според наодите од нашиот Годишен извештај за донирање во Србија во 2017 година, речиси 13% од сите донации се насочени кон поддршка на образованието - што е уште поважно, е тоа што во изминатите неколку години овој процент постојано се зголемува. 

Доброто образование се состои од многу работи - добро опремени училишта, креативни и мотивирани наставници, како и забавни воннаставни активности во областите како што се науката и уметноста. 

Се разбира, ништо од ова не би постоело без деца и млади луѓе кои се овие образовни институции. Покрај стекнувањето на вештини и знаења со кои ќе ја продолжат својата кариера, училиштето исто така е место каде што можат да научат како да бидат добри луѓе - и да споделат некои совети со остатокот од нас во врска со ова прашање додека се наоѓаат во него. 

Оваа недела ви носиме приказни за нив - на луѓе кои им помагаат, иновативни идеи за подобрување на образованието и големи иницијативи во кои учествуваа деца и млади луѓе од регионот. 

1. Дајте им нешто и да им помогнеме да патуваат заедно 

Средношколското летувалиште е важен настан во животот на средношколците. Сепак, не сите од нив се во можност да си дозволат ова прекрасно искуство. Професорка на еден клас во едно средно училиште во Белград има одлична идеја за тоа како да го смени тоа. Драгана Можек одлучи да собере пари заедно со своите ученици, така што целаиот клас би можел да патува заедно. Можете да го проверите нејзиниот Фејсбук пост тука и да видите кои услуги (меѓу другото, курир, мануелна работа, чување на деца) ги нудат овие вредни ученици. Ако немате работа за нив, погрижете се да го споделите постот на Драгана и да ги поддржите! 

2. Слободно студио за драма за социјално загрозени деца 

Проект Среќа неодамна отвори студио наречено Neverland, каде што децата можат да посетуваат бесплатни часови за глума и драма работилници. Програмата е наменета за деца од Скопје, кои се наведени како социјално ранливи. Ова ги вклучува децата од семејства со самохрани родители, деца без родители, оние кои искусиле семејно насилство, како и деца од економски ранливи семејства.

3. НИС обезбедува опрема за мехатронска училница за училиште во Панчево 

Училницата е лоцирана во машинското училиште во Панчево, а пратката во вредност од близу 8.500 евра ќе им помогне на студентите да стекнат практични знаења во услови што ја симулираат реалноста на преработувачката индустрија. Стекнатите вештини се дизајнирани за подготовка на студентите за кариера патеки како механичар техничар или компјутерски манипулација техничар. Мехатроника е современа дисциплина која ги комбинира инженерството на електричните и механичките системи, а исто така вклучува комбинација на роботиката, електрониката, компјутерот, телекомуникациите итн. 

4. Студентите од Prijepolje купуваат ноќници за неонатолошка болница 

Тие не се директори на големите компании, па дури и сопственици на успешни стартапи. Сè што имаат, се парите што ги добиваат од нивните родители и знаењето дека дури и ова може да биде доволно за да му помогне на некого. Затоа децата од Техничката школа во Припоље издвоија пари и успеаја да соберат околу 85 евра (10.000 динари). Парите се користеа за купување на 10 ноќни наметки за одделот за неонатологија во локалната болница. Ова не беше прв пат овие млади луѓе да и помогнат на заедницата - минатата година тие собраа пари за локалната кујна на супернова на ист начин. 

5. Музичко училиште во Вараждин за фондација Свети Михаил 

Традиционалниот концерт на карневал кој се одржа во вторникот на 5ти март ги собра учениците од училиштето во Вараждин, заедно со неколку многу креативни наставници. Најзначајниот Томислав Цветвала, кој излегоа на сцената во многу точна костим на легендарниот Фреди Меркјури, предводник на бендот Queen. Студентите и тој извршија одлична изведба на песната "Боемска рапсодија". Покрај тоа што беше многу забавно, концертот, исто така, помогна да се поддржи една голема цел - работата на Фондацијата Свети Михаил, локална организација која се занимава со спречување на криминалот. Нивните активности се различни и вклучуваат подигнување на свеста и едуцирање на децата за теми поврзани со безбедноста во сообраќајот, за подготовка на различни форми на насилство и зависност од дрога. 

6. Поддршка за млади математичари од Хрватска 

Младите луѓе талентирани во полињата на СТЕМ се чини дека се многу популарна тема овие денови - ова го знаеме како кампања ПОЛИБОТИ на нашата платформа donacije.rs неодамна ја надмина целта. Во Хрватска младите од Здружението на млади математичари од Копривник (УМКОМ) привлекоа пари за да можат да патуваат на меѓународно натпреварување за математика евроМат, што се случува во Кипар. Парите беа подигнати за време на добротворниот турнир. Целта беше поставена на 570 евра (HR 5.000) и беше надмината за неколку стотици куни. 

7. Мали виолинисти во Мостар 

Музички талентирани деца, исто така, настапија во Босна и Херцеговина, во Мостар. Овие млади мускули, исто така, ја направија нивната претстава поинтересна со сет од интересни носии. Неколку мали пирати, доктори, морнари и принцези ја покажаа својата вештина на сцената. Парите од концертот беа наменети за организацијата Vedri osmijeh која ги поддржува децата со пречки во развојот и нивните семејства. 

8. Предучилишните деца од Игало собираат пластични капи за лица со попреченост

Дури и оние најмлади членови на нашата заедница можат да нѐ импресионираат со нивната подготвеност да прават добро. Ова се случи неодамна кога децата од детската градинка Наша радост учествуваа во имитативната Кап за хендикеп, која моментално работи во неколку други земји. Со помош на наставници и родители собраа пластични капи за рециклирање, со парите потоа се користеа за купување ортопедски и други видови медицински помагала за лицата со посебни потреби. Децата ги собраа капаците, но исто така помогнаа да се сортираат, пакетираат и достават до локалниот претставник на организацијата Кап за хендикеп.