Во 2018 година, намалувањето на сиромаштијата беше главната 3-та тема за донирање во Србија.

Сиромаштијата не значи недоволни средства за покривање на одредени трошоци - за жал, во нашиот регион, ова често значи немање пари за да се задоволат дури и основните потреби, како што е храна. Освен со донации како храна и други намирници, друга форма на помош која е од голема корист за луѓето во тешки економски услови е да им се помогне да обезбедат и да ги реновираат домовите, кои често не ги задоволуваат основните стандарди на живеење во 21 век.

Оваа недела споделуваме приказни за тоа како заедницата им помага на најранливите членови на нашето општество, но исто така и идеи за тоа како можете да учествувате и да помогнете: 

1. Нов циклус на кампањата "Бојата на домот со насмевка" 

Бои и лакови Камелеон (Boje i lakovi Kameleon) од Подгорица се едно мало претпријатие кое започна со оваа голема иницијатива во 2015 година, а наскоро се придружи и компанијата Максима од Лучани. Оваа кампања им помага на реновирање  на 10 домови низ цела Црна Гора, кои припаѓаат на социјално загрозените граѓани и најновото, започна на 5 април. Овие домови честопати припаѓаат на семејства со еден родител, стари лица и поединци во економски тешкотии. Компанијата ги избира семејствата во соработка со Црна Гора Банка за храна (Banka hrane Crne Gore) и организацијата Родители (NVO Roditelji). Заедно со бројни поединци и семејства, кампањата, исто така, помогна да се обноват објектите на една непрофитна организација и фудбалскиот клуб Забјело, кој беше на работ на банкрот во тоа време. Најновиот дом кој беше реновиран припаѓа на самохрана мајка и нејзината ќерка

2. Пријателска апликација на сајтот за полесно донирање во Србија 

Технологијата се повеќе се препознава како возач на увозникот да прави добро. Катализаторот развива алатки за непрофитни организации, но секогаш сме инспирирани од креативноста и иновативноста која доаѓа од заедницата кога станува збор за поддршка на социјално загрозените луѓе. Една таква идеја е мобилната апликација Mapa dobrote која е навремено разработена и е исклучок да започне во наредните месеци. Оваа апликација ќе им овозможи на поединците лесно да проверат каде можат да донираат во натура (храна, облека итн.). Неодамна, локалните организации се побара да се регистрираат, за да можат да бидат вклучени на мапата. За понатамошни информации и развој на овој возбудлив проект, Ви препорачуваме да ја дадете следнава страница на Фејсбук

3. Велигденски активности за социјално ранливи во Хрватска

Велигден брзо се приближува, и низ неколку градови во Хрватска започнаа иницијативи за да се направи овој празник поубав за граѓаните во економски тешкотии. Во Риека, во групата "Фејсбук" Римски ангели (Riječki anđeli) луѓето беа поканети да им дадат каква било помош на луѓето кои си дозволат да купат доволно храна. Организацијата Загреб хуманитарци (Zagrebački humanitarci) ја започна својата кампања Велигденски ковчег (Uskršnja škrinjica). Граѓаните на хрватскиот главен град имаат можност да донираат храна, слатки или ваучери за супермаркет на одредени места до 17 април, а помошта ќе се искористи за поддршка на 12 социјално загрозени семејства. Во Дубровник фокусот ќе биде најмладиот член на општеството. Колекцијата подароци за децата ќе се одржи во сабота, 13-ти април во Бршеље. Подароците се наменети за деца кои јадат во локални супа кујни и ќе бидат презентирани од нив непосредно пред Велигден. Бидете сигурни дека ќе се придружите и помогнете!

4. Храна, чевли и облека за сириските мигранти во Тузла

Меѓународниот форум за солидарност Емаус (MFS Emmaus), организација од Источна општина Добој неодамна ја прослави својата 20-годишнина. Една од нивните континуирани активности е обезбедување поддршка за луѓето кои се емигрирале од воени удари и моментално се во транзит во Босна и Херцеговина. Организацијата, исто така, организира конвои на храна кои директно се испраќаат во Сирија. Пред неколку дена, членовите на организацијата им донираа на бегалците во Тузла со многу потребна храна, облека и обувки.

5. Анонимен донатор од дијаспората донира пари за реновирање на куќата

Иако реновирањето на куќата во никој случај не е мала или ефтина задача, понекогаш сè што е потребно е една великодушна личност да чуе за лошите услови за живеење на другите луѓе. Минатата година таква приказна дојде од БиХ, кога анонимен донатор од Сараево ја поддржаа изградбата на нова куќа за семејството Потурак. Неодамна, наидовме на слична приказна од Македонија. Семејството Салиу од село во близина на Кичево има 9 членови и досега живеело во импровизирана куќа, без соодветна бања или кујна и без обезбедени основни услови за живеење. За среќа, нивната приказна стигна до еден човек, од селото Зајас, кој во моментот живее и работи во САД и одлучи да донира 10.600 евра за реновирање на куќата. Неколку локални компании го следеа неговиот пример и донираа средства за подобрување на домот на ова семејство.

6. Го изгубиле својот дом во оган, но заедницата е таму за да помогне

Губењето куќа во оган е голема трагедија, а можеби и она што ја прави ситуацијата уште полоша е кога истата куќа е дом за многу луѓе. Ова неодамна се случи во селото Русиново, во близина на Берово, кога едно семејство од 13 членови го загуби својот дом во пожар. Тие пронајдоа пријател, компанијата Зегин, која им обезбеди итна гардероба, медицина, пелени, како и нов покрив, за куќата која ќе биде изградена со поддршка на општина Берово.

7. Помогнете кујната Луковац да продолжи да работи

Оваа кујна е раководена од Асоцијацијата на алтуристи, рацете на пријателството (Udruženje altruista Ruke prijateljstva), како место за згрижување особено на децата. Меѓутоа, поради многу голем број на луѓе кои имаат потреба, нивните врати останаа отворени за секој кој има потреба од помош. За возврат, ова доведе до рекорден број на луѓе кои ги користат услугите на оваа кујна, а неодамна беше објавено дека кујната не може да поддржува повеќе луѓе. Тие најавија јавна жалба за помош и добиваат некаква поддршка од општината Лутовац. Сепак, донациите од граѓаните се уште се важни за оваа кујна да продолжи да работи - проверете дали можете да помогнете