На 7-ми јануари, Денот на православниот Божиќ, Детската амбасада за сите деца на светот организираше божикен ручек за околу 500 деца од цела Македонија во Прилеп. Банката за храна Црна Гора обезбеди свечен оброк за околу 200 луѓе во економски потреби.

Празниците се време на великодушност и љубезност. А помалку суптилен потсетник за празниците е убав, празничен оброк.

Детската амбасада за сите деца од светот го организираше овој традиционален божиќен ручек по 13-ти пат оваа година и привлече 500 деца од цела Македонија. Ова вклучува деца без родители, деца на воени ветерани, деца со проблеми во развојот, деца со церебрална парализа, деца со аутизам, како и деца кои добија награди од државата и оние кои се активни членови на Детската амбасада за сите деца во светот.

Покрај тоа што е празничен настан, ручекот е исто така можност да ги научи децата од различно потекло за важноста на почитувањето и толеранцијата во мултикултурно општество.

Од 2006 година на овој настан учествуваа над 4.000 деца од Прилеп, Скопје, Битола, Тетово, Куманово, Струмица, Гостивар, Кавадарци, Ресен, Велес, Штип, Охрид, Струга и други градови и населби од Република Македонија. Како и во претходните години, на настанот беа примени и млади гости.

И за организациите како што е Банката за храна на Црна Гора, кои редовно обезбедуваат храна за луѓето на кои им е потребна, божиќниот ручек е особено важен начин за одбележување на празниците, но исто така ја покажува важноста на работата која се прави во текот на целата година. Оваа година, 50 семејства со 200 членови добија посебна награда

"Ние сме горди на оваа иницијатива која сега станува традиционална и ние сме многу благодарни на готвачот Жарко за неговата помош во тоа да се случи сето тоа. Ние во Банката за храна сме среќни да создадовме еден ланец на љубезност што се состои од луѓе кои сакаат да да им помогнеме на луѓето кои имаат потреба во текот на целата година, а не само за време на празниците, но ова сè уште не е доволно, бидејќи има многу сиромашни луѓе. Треба да имаме државно ниво, подобро организирана и системска поддршка за луѓето на кои им е потребна помош секојдневно", се вели во соопштението од Банката за храна.