Иако сите досега сме навикнати на вестите за вирусот, некои постојано наоѓаат начини да и помогнат на заедницата да ги елиминира последиците од пандемијата. Хуманоста на бројните организации низ регионот е насочена кон помагање на децата кои изгубиле еден или двајцата родители за време на пандемијата, лекарите, работниците и социјално ранливите граѓани.

Овие успешно спроведени дела на љубезност се однесуваат на помагање на постарите сограѓани, поединци кои останале без работа и опремување на болниците да дадат што е можно поголема поддршка.

Дознајте кои неодамнешни хуманитарни акции во Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина го одбележаа претходниот период.

Пандемијата ја продлабочи сиромаштијата, но и солидарноста

Потребата од хуманитарна помош за време на пандемијата на Корона вирусот растеше бидејќи, според хуманитарните организации во БиХ, токму пандемијата ги извади на површина проблемите со кои се соочуваат социјално ранливите луѓе, но и покажа дека граѓаните се подготвени да им помогнат на оние на кои им е најмногу потребна помош.

Салиха Рокша, портпарол на здружението „Pomozi.ba“ рече дека ова Здружение пролонгирало некои свои проекти поради влијанието на пандемијата, но истовремено се свртело и кон други, како што се дејствијата на „Пандемија 2020“ и „Пандемија 2021“.

Преку овие две акции им помогнавме на нашите сограѓани, но и на болниците во БиХ. Поделивме заштитни маски, заштитна опрема и слично, рече Рокша, додавајќи дека граѓаните на БиХ во овој период биле уште похумани.

Граѓаните на некој начин се солидаризираа со своите сограѓани. Што се однесува до реализацијата на нашите хуманитарни акции, одзивот на граѓаните беше феноменален, рече Рокша. Таа посочи дека имало ситуации каде поради пандемијата останале без работа семејства кои не биле социјално загрозени, луѓе кои можеле да работат. Поддршка за ваквите граѓани даде и ова Здружение. Таа изјави дека се обиделе да им помогнат на сите сограѓани на кои тоа им било потребно, особено на постарите граѓани кои не можеле да ги напуштат своите домови на почетокот на пандемијата минатата година. Оттука доставувале лекови, како и средства за хигиена и храна.

Добивме голема помош од нашите волонтери, кои ни помагаа при дистрибуцијата и работата на нашите корисници. Нашите колеги исто така направија многу. Сите работеа со цело срце, а понекогаш и 24 часа на ден, изјави Рокша.

Жељко Мастикоса, координатор на Службата за лична асистенција и помош при Домот на хуманитарната организација „Партнер“ од Бања Лука, за „Независне новине“ потврди дека и во Бања Лука се дава помош 24 часа.

Според него, помош на социјално загрозените граѓани, пред се на лицата со попреченост, на старите и болните сограѓани, даваат околу 40 вработени во оваа организација, кои секојдневно посетуваат повеќе корисници и им ја пружаат сета потребна помош.

Направив писмо кога медицинските работници и полицијата беа наградени за нивната посветена работа за нашите луѓе да добијат признание за нивната работа; бидејќи секојдневно бевме на терен, секојдневно посетувавме околу три-четворица корисници, рече Мастикоса. Иако не е хуманитарна асоцијација, Здружението на граѓани „Мозаик на пријателството“ од Бања Лука се занимава со хуманитарна работа, а како што за „Независне“ потврди Мирослав Субашиќ, секретар на ова здружение, за време на пандемијата неуморно работеле, во споредба со периодот пред Ковид-19, ова здружение сега дава помош и до 400 пати повеќе од порано.

Пандемијата доведе до финансиски лоша состојба и луѓе кои живееле скромно пред пандемијата, но кои имале од што да живеат. По пандемијата се најдоа и во редиците за храна од нашата народна кујна, рече Субашиќ.

Проектот „И по пандемијата остануваме со колекторите/собирачите“

Невладината организација „Поречје“ од Вучје и оваа година продолжува да ја подобрува социо-економската положба на собирачите на секундарни суровини на југот на Србија. Тие имаа можност да го претстават својот нов проект „И по пандемијата остануваме со колекторите/собирачите“, кој е финансиран преку програмата SWISS PRO со поддршка на Владата на Швајцарија и Владата на Србија.

Проектот има за цел да ја подобри безбедноста при работа и да го поддржи обновувањето на средствата за егзистенција за 53 Роми собирачи на секундарни суровини од супстандардната населба Подврце. Со донирање на заштитна опрема ќе се постигне поголема безбедност во работата на инкасаторите. Оваа опрема е од суштинско значење за време на пандемија предизвикана од Ковид-19 вирусот. Доделувањето опрема на инкасаторите кои го започнаа процесот на легализација ќе ги поттикне другите инкасатори да изразат подготвеност да го легализираат својот бизнис со пристапување во здружението. Националната стратегија за социјална инклузија на мажи и жени Роми ја предвидува 2025 година како краен рок за легализација. Членовите на здружението „Марко Црни“ денеска ја примија опремата.

Опремата беше поделена пред седиштето на нивното здружение на раскрсницата на влезот на патот Грделица. Ден подоцна опремата ќе им биде предадена на здружението на собирачи на ЈУПИ, исто така пред седиштето на здружението. Пакетот заштитна опрема што ќе им биде доделен на 53 колектори од две здруженија од Лесковац вклучува работен костум, заштитни ракавици, заштитни чизми, заштитен водоотпорен капут за дожд и 50 парчиња заштитни маски.

Хуманитарен бал во Градски парк

Градскиот парк во Врање беше еден вид сцена за голем хуманитарен бал организиран за собирање средства за помош на децата кои изгубиле еден или двајцата родители за време на пандемијата.

 

 

Настанот беше кулминација на двомесечната акција на анимирање на поединци и економија - да се обединат и да покажат како заедницата треба да биде солидарна во тешките времиња, особено кога многумина Врањи ја загубија битката со животот.

А, идејата на Милица Анѓелковиќ Јовановиќ беше прифатена од многу жени во Врање, па се вклопија во неформалната група „Фронт на солидарност на жените“ и посветено собраа средства и ја пренесоа приказната за овој настан.

На нашиот апел се јавија околу 500 правни и физички лица. Некои ги донираа своите производи и услуги, а некои го купија она што ни требаше, вели Милица Анѓелковиќ Јовановиќ, горда на фактот што адвокатите, новинарите, лекарите, домаќинките... одржаа вистинска лекција за хуманост.

На работа запознавам многу луѓе, со нив ја споделувам тагата поради лошата судбина, па едвај ја дочекав оваа акција. Се придружив и ги анимирав моите колеги, пријатели, соседи и сите луѓе што ги познавам. Воодушевена сум што успеавме, вели докторката Наташа Стојилковиќ од „Фронт на солидарност на жените“, објаснувајќи дека наскоро ќе биде објавена јавна покана за семејствата и децата кои ќе можат да добијат некаква помош.

Хуманитарен „Миламара фест“ посветен на музичарот од Ужице

Во петок, 27 август во 20 часот, во Градскиот културен центар на Ужице ќе се одржи хуманитарниот „Миламара фест 2021“. Фестивалот го започнаа пријателите на Мишко Милосављевиќ, музичар од Ужице, кој почина во април минатата година поради инфекција со коронавирус.

Парите од продажбата на влезниците, кои чинат 300 динари, ќе бидат донирани на семејството на починатиот музичар. Поради антиепидемиски мерки, ограничен е бројот на купени билети во билетарницата на ГКЦ.

На тој настан, како што е најавено, ќе настапат бендовите од Ужице - „Archive Party“, „Black Five“, Ѓорѓе Васиќ и пријателите, „Coherent Horses“, „Crazy Women“, „Moondance“, „Pop Cock“, „Rock Almanac " , "SUP", "Uzice Republic" и "The Highlanders".

Лекарите добиваат поддршка во борбата против новиот бран на Ковид-19

Во рамките на Клиничкиот центар на Црна Гора наскоро ќе биде отворена една од најмодерните светски лаборатории за ПЦР тестови на пациенти со коронавирус. Станува збор за вредна донација од Фондацијата „Волное дело“ на рускиот претприемач Олег Дерипаска, кој пред неколку месеци обезбеди слична опрема на Здравствениот дом во Котор за да обезбеди поддршка на што поголем број граѓани во борбата против Ковид-19.

Пред официјалното пуштање во употреба, беа спроведени подготвителни активности, вклучително и дополнителна обука за работниците на KCCG. На чело на тимот во Подгорица минатата недела и кој заедно со експерти од Клиничкиот центар работеше на конкретни детали од обуката на медицинскиот персонал е д-р Бранка Јеличиќ, доктор на науки од областа на молекуларната биологија.

Колегите со кои работев во Клиничкиот центар на Црна Гора се извонредни, професионални и посветени на работата што ја работат. Ни требаа само два дена да ги извршиме потребните процедури поврзани со обуката. Сега се е подготвено за да започне лабораториската работа, вели д-р Јеличиќ, која веќе седум години ги обучува луѓето како да ја користат дијагностичката опрема.

 Покрај опремата и обучениот персонал, неопходно е да се биде исклучително внимателен бидејќи за работа со микробиолошки агенси е потребно трпение, време и прецизност.

Неопходно е да се следи добра лабораториска практика, која кажува што да се прави за да се избегне контаминација на примероците. Ова е важно бидејќи имате стотици примероци одеднаш, од кои некои се заразени со Ковид-19. Микробиолозите се свесни за оваа одговорност, за притисокот што постои, и за желбата на граѓаните веднаш да добијат резултати. Работењето во овие услови е специфично за колегите бидејќи работат 12 часа во смена, опасноста да се заразат е голема. Во сето тоа ќе им помогне лабораторијата бидејќи ПЦР тестот е златна метода за откривање на коронавирусот. Воедно, ваквата опрема несомнено ќе ја олесни работата на вработените во КЦЦГ и ќе придонесе граѓаните побрзо и поквалитетно да ги добијат резултатите, заклучува д-р Бранка Јеличиќ.

На крајот на јануари годинава, Олег Дерипаска донираше слична лабораторија на Здравствениот дом во Котор, каде во просек дневно се анализираат 550 тестови за коронавирус. ПЦР лабораторијата обработува примероци кои пристигнуваат од Општата болница во Котор и други крајбрежни места. Обезбедува бесплатни услуги за жителите на поголемиот дел од црногорското крајбрежје, вклучувајќи ги општините Херцег Нови, Тиват, Котор, Будва и Бар, како и странски осигуреници кои живеат во Црна Гора. Покрај опремата, лабораторијата доби и донации од потрошен материјал, специјална заштитна опрема за вработените и средства за дезинфекција.

Како што можеме да видиме, давање помош во кризи, со активност на поединци или организации и со поддршка на компании и граѓани, често е од витално значење. Само една идеја може да реализира голем проект што ќе го направи нашето општество посилно и повеќе дарувачко.

Од таа причина, доколку некоја од денешните теми ве инспирирала на добар чин, погледнете ги актуелните кампањи кои можете да ги поддржите на платформата Donacije.rs.