Наградите за филантропија во Албанија ги признаваат напорите и им се заблагодаруваат на поединци, семејства и компании кои придонесуваат за подобрување на животот во нивните заедници, а оваа година тие беа доделени на 1ви декември.
 

Настанот, кој го организираа Partners Albania од 2011та година, беше посетен од многу владини претставници, претставници на дипломатскиот кор, меѓународни институции и донаторски агенции, претставници на бизнис секторот, непрофитни организации и медиуми.
Наградите за филантропија за 2017та година беа доделени во неколку категории:

  • Награда за придонес на национално ниво - ТЕЛЕКОМ Албанија за поттикнување на социјалниот, здравствениот и еколошкиот развој во земјата, посебно за обезбедување на јавни библиотеки во Тирана со книги за уметност, донирање на медицинска опрема во болницата "Шефчет Ндрочи" и на неврологијата одделот на Универзитетската болница "Мајка Тереза", како и за посебен придонес во истражувањето на борбата против деменцијата преку употреба на виртуелна реалност.
  • Награда за придонес на локално ниво - HAKO sh.p.k, за поддршка на полето на образование, терапија и развој на деца и млади со посебни потреби во Тирана.
  • Награда за индивидуален придонес - Албана Османи, за посебен придонес во реконструкцијата на Одделот за педијатриско-онкогематологија на Универзитетската болница "Мајка Тереза", како и за подигање на солидарноста и свеста за потребната помош за децата кои страдаат од крвни заболувања преку " Вие сте сончогледна "кампања.
  • Специјална награда "Пионер на филантропијата" - Кристак Зографи (постхумно) - за вонредни активности од областа на образованието и културата, а особено за основање на првата гимназија во селото, доделувајќи стипендии за млади луѓе и отпочнување на неколку јавни работи во земјата и странство.
  • Сертификат за благодарност - Ѓерѓи Ренева, за континуирана поддршка на семејствата кои имаат потреба од селата во Берат, особено за поддршка на образованието и интеграцијата на младите во оваа област.