Сегашната пандемија отвори нови врати за дарување кон поголемото добро.

Во самите почетоци на овој глобален феномен, донации најпрво беа направени во форма на маски, средства за дезинфекција или случаи на поголеми придонеси, во форма на вентилатори. Сепак, помина доволно време за многу добротвори да осмислат нови начини за поддршка на системот во континуираната борба против последиците од Ковид-19.

Денеска ви ги претставуваме најновите примери на стратешко размислување и имплементација на решенија кои можат да се користат на долг рок.

Српскиот филантропски форум и Фондот Б92 неодамна лансираа интерактивна платформа за спречување и борба против вирусот. Тука е и апликацијата на Мрежата за Ментално Здравје „Наум“, која го поддржува менталното здравје.

Детален увид во новите дигитални решенија во борбата против пандемијата можете да прочитате подолу.

Платформа Covid-19 Potrebe (Covid-19 Potrebe Platform:): Локации каде што има потреба од медицинска и друга опрема и ресурси за спречување и борба против пандемијата со Ковид-19

Potrebe.rs е единствена база на податоци за потреби и информации поврзани со пандемијата Ковид-19. Оваа информативна и интерактивна веб-платформа овозможува побрзо и поефикасно реагирање и решавање на итните проблеми предизвикани од моменталната пандемија и други можни катастрофи во редовни услови.

Платформата е лансирана од Српскиот филантропски форум и Фондот Б92 и е наменета за здравствените и другите институции, локалните самоуправи, граѓанските организации и сите оние кои бараат начини за ублажување на кризата предизвикана од пандемијата. Создадена е , покрај потребите поврзани со актуелната пандемија, да може да ги покаже и барањата во обични, секојдневни услови и во ситуации на можни други катастрофи.

Од почетокот на кризата предизвикана од пандемијата со Ковид-19, Српскиот филантропски форум и Фондот Б92 се препознаени како релевантни посредници меѓу потребите на здравствените установи и локалните организации и донатори. Со вклучувањето и активирањето на членството, но и на целата филантропска заедница, Српскиот филантропски форум и Фондот Б92 собраа над 200 милиони динари во готовина и над 10 милиони динари во стоки од Март 2020 година за поддршка на здравствениот систем на Република Србија во борбата против пандемијата со Ковид-19. Значајно е што оваа сума е 10% од вкупната сума донирана во Србија од почетокот на пандемијата со Ковид-19.

Сите искуства стекнати во периодот на пандемијата укажуваат дека има потреба од единствен виртуелен простор за информации, во форма на веб-платформа која е место за размена на информации и искуства, едукација за пандемијата, но што е најважно, посредување, еден вид размена на потреби и проекти за ублажување на последиците предизвикани од пандемијата со Ковид-19. Искуствата во соработка со членовите на српскиот филантропски форум, вклучувајќи фондации, корпоративни фондации, компании и граѓански организации, како и во соработка со пошироката филантропска заедница на Србија, ни кажуваат дека постоењето на ваква информативна и интерактивна веб-платформа би ќе овозможи побрзо и поефикасно реагирање и решавање на итните проблеми предизвикани од актуелната пандемија, од една страна, а од друга страна ќе им овозможи на компаниите и донаторите увид во потребите и со тоа ќе влијае на системскиот карактер на инвестициите.

Апликација Krug zdravlja – практична и директна поддршка за вашето ментално здравје

Мрежата за Ментално Здравје „Наум“ креираше бесплатна апликација за мобилни телефони Круг Здравје („Кругот на здравјето“) во рамките на проектот Свако може да пукне („Секој може да се скрши“), за да обезбеди дополнителна поддршка во одржувањето на менталното здравје, што е особено важно во ситуацијата со Ковид-19 пандемијата.

Благодарение на проектот „Секој може да се скрши“ што го спроведува мрежата за ментално здравје Наум со проектот ACT и Владата на Швајцарија, редизајнираната, подобрена верзија на бесплатната мобилна апликација Krug Zdravlja („Кругот на здравјето“) повторно е достапна за сите оние на кои им е потребна психолошка поддршка.

Круг Здравља е едноставна „алатка“ која им помага на луѓето брзо и лесно да добијат професионални психолошки совети и поддршка, да се едуцираат, информираат, да го подобрат своето ментално здравје и да бараат и добиваат помош бесплатно. Преку опцијата Прашај психолог, можеш целосно анонимно да поставиш секое прашање од психолошка природа и да го претставиш проблемот што те мачи. Во рок од 48 часа ќе добиете одговор од клинички психолог - психотерапевт. На овој начин можете да им помогнете на оние кои поради природата на проблемот не можат да побараат помош (агорафобија - страв од лице што ќе ја напушти куќата сам, патува итн., потоа социјална анксиозност - лицето има страв и непријатност да комуницира со луѓе), лица кои немаат пристап до стручна помош поради оддалеченост, како и оние кои сакаат да останат анонимни. Бидејќи луѓето, особено младите, поголемиот дел од времето го поминуваат со мобилен телефон во рака, зошто да не го користат телефонот како „алатка“ за ментално здравје?

Некои од опциите што ги содржи апликацијата се: Инфокутија - текстови за најчестите ментални нарушувања и информации за достапната поддршка, Блог - текстови на психолози на различни секојдневни теми и проблеми што нè мачат, Психолошки тестови - му овозможуваат на човекот да ја провери својата ментална држава со стручни и стандардизирани тестови, Препознавање симптоми, техники за надминување одредени состојби, опции Прашајте психолог, Видео работилници - кратки работилници наменети да им помогнат на луѓето да решат некои ментални проблеми, информации за тоа каде да се обратат за помош, Календар на настани - најава за различни настани што ги организираме во рамките на нашиот проект.

Како што предупредува СЗО, се соочуваме со пандемија на ментални нарушувања поради кризата со која се соочуваме, а според националното истражување спроведено во рамките на проектот CoV2Soul, бројот на луѓе кои страдаат од депресија е двојно зголемен во однос на периодот пред пандемијата. Затоа е од суштинско значење да не го занемариме нашето ментално здравје и да ги искористиме сите можни ресурси за негово зачувување.

Апликацијата можете да ја преземете бесплатно на Apple и Google Play Store. Следете ги сите информации за проектот „Секој може да се скрши“ на нивните страници на Фејсбук и Инстаграм.

Мрежата „НаУм“, е единствената мрежа за ментално здравје во Србија, основана е  во 2015 година во Белград во рамките на проектот „ПРО.МЕ.НЕ. - ПРОМОЦИЈА НА МРЕЖАТА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ“, финансиран од Европската Унија, а носител на проектот е Каритас Србија. Мрежата е формирана со цел поефикасна работа на разбивање на стигмата и намалување на дискриминацијата. Се состои од 12 здруженија од цела Србија кои работат заедно за да ја едуцираат и информираат јавноста за важноста од зачувување на менталното здравје. Во 2017 година, мрежата „НаУм“ беше промовирана во Мрежа на бранители на човекови права. 

Овој проект ја доби поддршката од проектот на Владата на Швајцарија, „Заедно за активно граѓанско општество - ACT“, имплементиран од Helvetas Swiss Intercooperation и Civic Initiatives. Мислењето изразено во оваа публикација/напис/студија/ труд е мислењето на авторот не мора да го претставува мислењето на Владата на Швајцарија, Хелветас или Граѓанските иницијативи.

Сите ние можеме да бидеме дел од голема приказна за добри дела, дури и со споделување на вестите со цели за општо добро. Затоа, испратете го овој текст до вашиот пријател или член на семејството кој би можел да има корист од едно од споменатите решенија неодамна достапни за сите нас.