Ковид-19 сè уште е една од темите за донации за општествено добро.  Меѓутоа, во последно време, се зголемува потребата за справување со последиците од кризата.

Следиме различни иницијативи низ регионот кои имаат за цел да ја поддржат заедницата во борбата против последиците на Ковид-19.

Во денешниот неделен преглед на вести за донации, прочитајте дел од приказните за донациите што ги одбележаа претходните денови.

Еуробанк донираше 1,2 милиони динари на неонаталното одделение во Крагуевац со цел да се обезбеди правилен третман на новороденчињата кои боледуваат од Ковид-19

Годинава Еуробанк продолжи со поддршката на српскиот здравствен систем со донирање средства за набавка на инкубатор во износ од над 1,2 милиони динари, за неонаталното одделение во Крагуевац. Донацијата беше реализирана на повик на УНИЦЕФ и со цел да се обезбеди правилен третман на новороденчињата заболени од Ковид-19.

За жал, вирусот не ги штеди ниту најмладите меѓу нас и затоа имаме зголемен број на случаи на инфекција со коронавирус кај новороденчињата. Токму затоа поддршката во форма на неопходна медицинска опрема е од витално значење бидејќи може да ги спаси животите на бебињата кои страдаат од Ковид-19.

Поддршката на здравствениот систем е еден од столбовите на општествено одговорните деловни активности на Еуробанк. Овој пат, ја покажавме нашата поддршка одговарајќи на повикот на УНИЦЕФ да им помогнеме на најмладите членови на нашето општество – бебињата кои страдаат од Ковид-19. Обезбедивме средства за набавка на инкубатор со кој бебињата ќе можат да го победат овој немилосрден вирус и тоа навистина нема цена. Секако дека ќе продолжиме со заеднички напори во борбата за најдобар можен здравствен систем, изјави Славица Павловиќ, претседател на Извршниот комитет на Еуробанк.

Еуробанк е долгогодишен партнер на УНИЦЕФ, со кој реализиравме бројни иницијативи за добросостојба на децата. Оваа донација помогна за дополнително зајакнување на капацитетите на неонаталното одделение на Клиничкиот центар во Крагуевац, кое вклучува 13 породилишта за бебиња од цела централна и југоисточна Србија. Им благодариме на Еуробанк за редовната поддршка на работата на УНИЦЕФ во Србија и за признавањето на важноста на кампањата „Tako mali da bi u srce stali“ која има за цел модернизирање на неонаталната услуга во Србија. УНИЦЕФ се труди да обезбеди висококвалитетна специјализирана неонатална грижа за предвремено родените бебиња и верувам дека во соработка со такви посветени партнери ќе успееме да придонесеме за намалување на стапката на смртност на предвремено родените бебиња, изјави Весна Савиќ Ѓукиќ од УНИЦЕФ.

Долгорочното партнерство помеѓу Еуробанк и УНИЦЕФ резултираше со бројни иницијативи за помош на заедницата, така што и овој повик не помина незабележан. Поддршката на целото општество и заедница во која работат отсекогаш била приоритет на деловната активност на Еуробанк. По прогласувањето на вонредната состојба во Србија, Еуробанк донираше 6 милиони динари за набавка на потребната медицинска и заштитна опрема, а подоцна уште 1,2 милиони динари за набавка на мерачи на проток на кислород.

Извршени се повеќе од 300 ултразвучни прегледи: IRBRS го олесни третманот на КОВИД-19 пациентите

Инвестициско-развојната банка на Република Српска (IRBRS) донираше апарат за ултразвук на Здравствениот дом во Бањалука преку проектот „Набавка на ултразвучен апарат за дијагностика и проценка на клинички слики на пациенти со Ковид-19 на примарно ниво на здравствена заштита“.

Здравствениот дом соопшти дека сите пациенти кои закрепнале од Ковид-19 сега можат да направат ултразвучен преглед на абдоменот без да чекаат.

Набавката на овој апарат за ултразвук значително го зголеми квалитетот и пристапот до примарната здравствена заштита. Од 26 април до 23 јуни се спроведени вкупно 349 прегледи. Нашите институции ќе продолжат да ги следат пациентите кои боледуваат од Ковид-19, додека лекарите по семејна медицина ќе ги упатуваат пациентите на ултразвучни прегледи за да се процени нивната здравствена состојба и да им се укаже соодветна медицинска помош, стои во соопштението на Здравствениот дом.

Претприемачите од БиХ и пркосат на кризата со Ковид-19: Зголемување на деловните активности на БиХ и извозот во над 20 земји ширум светот

Кампањата наречена „Иднината е женска“ беше реализирана во рамките на програмата „BizUP“ за сеопфатна поддршка на жените претприемачи и спроведена од Фондацијата 787, во соработка со Британската амбасада Сараево, UN Women БиХ и Шведската амбасада во БиХ.

Покрај презентирањето на важноста од навремена и соодветна поддршка во справувањето со деловните предизвици со кои се соочуваат жените претприемачи во БиХ за време на кризата со Ковид-19, оваа кампања го потврди секојдневниот придонес и важноста на жените претприемачи и нивните бизниси за економијата на БиХ.

Тоа го поткрепува и фактот што овие 15 жени претприемачи поседуваат мали бизниси ширум БиХ, кои и покрај кризата имаат 63 постојано вработени, заедно со голем број сезонски работници и волонтери. Нивните мали бизниси нудат повеќе од 243 производи, обезбедуваат над 49 услуги, кои го нашле патот до 80.948 задоволни потрошувачи и клиенти. Од почетокот на 2020 година, тие продале неверојатни 281.620 производи и услуги низ цела Босна и Херцеговина и во 20 земји ширум светот.

Важноста на локалната заедница, соработката и користењето на домашните ресурси се огледа во фактот што овие 15 мали бизниси набавуваат суровини од 24 места низ БиХ (Високо, Дервента, Модрича, Бјелина, Требиње, Тузла, Бања Лука, Мостар, Сараево, Казин, Бихаќ, Јелах, Доњи Вакуф, Бусовача, Маглај, Зеница, Бјелај, Широки Бријег, Приједор, Братунац, Зворник, Тешањ, Читлук, те Грачаница), а во моментов имаат воспоставено 253 партнерства со компании од различни деловни линии, каде заеднички придонесоа за развојот на економијата на БиХ.

Здравствениот дом во Ваљево додели благодарници за поддршката за време на пандемијата

Здравствениот дом во Ваљево синоќа организираше мала церемонија на доделување благодарници на институции, компании и поединци за соработка, хуманост и сестрана помош за време на пандемијата со Ковид-19 и реконструкција на Здравствениот дом.

Сакам да ви се заблагодарам за се што направивте за Здравствениот дом во критичните времиња, од самиот почеток на пандемијата и подоцна, а сето тоа во време кога половина од нашата зграда не беше во функција поради реконструкција. Ние стоички издржавме во овој период од една и пол година и се надевам дека сите ќе останат силни. Се надевам и дека во иднина повторно ќе соработуваме на обострано задоволство, рече на свеченоста д-р Бранка Антиќ, директор на Здравствениот дом Ваљево.

Благодарниците им беа доделени на Министерството за внатрешни работи на Република Србија – Полициско одделение Ваљево, Безбедносно информативна агенција на Република Србија, Министерство за одбрана, Воена пошта 9845, ЈКП Видрак, Автомобилско здружение Ваљево, Хуманитарна организација „Оперимо“ ruke-otvorimo srce', Europrom, Ingrap-omni, Вујиќ Ваљево, Самеди, Вода-вода Бања Врујци, Сава коп, Павиќ, Рио, Молер, Sparrow World, Orhideja kolor, Miranova, Vugi 014-Bucko 014-Bucko, Слобода Гвозденовиќ, Милан Вилотиќ, Андрија Влајковиќ, Горан Омеровиќ и Билјана Ранковиќ Васиљевиќ.

Уште еден позитивен чекор во одговорноста за време на пандемијата: Siemens Healthineers ги донираа своите високоверодостојни брзи тестови за антиген Ковид-19 на вработените во основното училиште „Milan Lang“ во Брегана

Вработените во основното училиште „Милан Ланг“ во Брегана беа тестирани со брзи тестови за антиген Ковид-19 произведени од Siemens Healthineers, под заштитеното име CLINITEST.

Siemens Healthineers ги донираа своите високоверодостојни тестови на училиштето како дел од борбата за контрола на пандемијата, најавувајќи дека комплетите за брзо само-тестирање на антиген Ковид-19 наскоро ќе бидат достапни во Хрватска.

Благодарение на донацијата на оваа компанија, училиштето направи уште еден позитивен чекор во одговорноста за време на пандемијата, со цел да ја контролира оваа заразна болест и да обезбеди безбедни услови за учење за своите ученици, како и услови за работа за своите вработени, за да можат успешно да го завршат ова. исклучително тешка учебна година.

Би сакале да им се заблагодариме на Siemens Healthineers што го избраа нашето училиште да ги спроведе овие вредни превентивни активности бидејќи наша заедничка цел е успешно да ја завршиме оваа учебна година во безбедни услови. Се трудевме да работиме најдобро што можеме, придржувајќи се до сите епидемиолошки мерки и оваа јавно-здравствена дејност денес е круна на тие напори, така да се каже. Можам да кажам дека тестирањето е брзо, безболно, а резултатите се добиваат подеднакво брзо, а исто така би сакал да им се заблагодарам на вработените во Загрепскиот завод за јавно здравје за учеството, изјави Игор Матијашиќ, директор на основното училиште „Милан Ланг“. Училиште.

Доколку сакате, можете да ја поддржите вашата заедница преку нашата платформа Donacije.rs или со испраќање СМС на 7300.