Ковид-19 се уште е една од доминантните причини во однос на донациите за социјално добро.

Во претходните денови, организиравме различни иницијативи низ целиот регион за поддршка на заедниците во борбата против Ковид-19.

Во денешниот неделен преглед на вести за донации, прочитајте некои од сториите за донациите што ги обележаа претходните денови.

CarGo донираше бесплатни оброци за медицински професионалци

Пред неколку дена, вработените во CarGo Butler доставија повеќе од 100 свежи и топли оброци на медицински професионалци кои работат во привремената Ковид болница во белградската арена.

Во оваа прилика, Никола Аџимовиќ, извршен директор на CarGo Butler, изјави дека донацијата за медицински професионалци е само мал знак на благодарност во споредба со сè што правеа за нас во текот на изминатата година.

Покрај тоа, CarGo објави дека, во следните денови, ќе организира бесплатно возење до станиците за вакцинација на Белградскиот саем.

Претприемачи од дијаспората донираа 60 вентилатори на здравствениот систем на Црна Гора

Здравствениот систем на Црна Гора доби донација од 60 вентилатори, во вредност од околу 1 милион долари, од црногорски претприемачи во дијаспората, кои сакаа да останат анонимни.

Ова е најважниот вид донација што ни треба во моментот и единствениот начин за техничко подобрување на тековните капацитети на здравствениот систем на Црна Гора. Ако го земеме предвид значителното зголемување на бројот на вентилатори што ги имаме заради овие донации, јасно е дека квалитетот на здравствената заштита ќе биде значително подобрен, изјави д-р Љиљана Радуловиќ, директор на Црногорскиот клинички центар.

Алма Рас донираше два вентилатори на УЦЦ Тузла

Алма Рас донираше на Универзитетскиот клинички центар во Тузла два вентилатори кои ќе бидат дистрибуирани до Ковид болниците.

Нашиот успех се мери со грижата што ја покажуваме за другите на кои им е најпотребна нашата помош, рече Мирвана Муховиќ, портпарол на Алма Рас.

Хемофарм донираше 500 брзи тестови на Здравствениот дом во Требиња

Хемофарм донираше 500 брзи тестови за Ковид на Здравствениот дом во Требиња.

Донираните тестови се дел од кампањата на Хемофарм, Суперхероите носат маски под очите! во кој дел од приходите од продажба на пробиотици се наменети за набавка на заштитна опрема.

 

 

Општина Нови Град донираше заштитна опрема за борба против Ковид-19

Пред неколку дена, општина Нови Град во Сараево даде вредна донација за градот Горажде во форма на заштитна опрема за борба против Ковид-19, вклучувајќи медицински заштитни одела, заштитни маски за еднократна употреба, ракавици, концентрирано средство за дезинфекција, средства за дезинфекција на рацете, пулс оксиметар и монитор за крвен притисок со стетоскоп.

Опремата е донирана во Здравствен дом ‘Др. Исак Самоковлија ', Институт за јавно здравје Горажде, локални заедници, Јавна установа за предучилишно воспитување и образование Горажде, Градска управа Горажде, Противпожарна бригада Горажде, Дом за стари лица, како и здруженија на цивилни воени жртви, здруженија на лица со пречки во развојот , Здружение на пациенти со рак на дојка и други малигни заболувања „Бисер“, Здружение на пензионери, Здружение на лица со дијабетес и за други итни потреби.

Би сакале да ве потсетиме дека можете да ја поддржите борбата против ефектите на КОВИД-19 во вашата заедница со тоа што ќе донирате преку Интернет на Donacije.rs.