Војната припаѓа во музеј! - тоа беше мотото за кампањата за фотографирање на Музејот на војната, "Слика на војната" во Загреб, Хрватска. По само две недели кампања, тие собраа 7000 евра (8000 долари) потребни за изградба на оваа институција.

Како што велат креаторите на проектот, тие сакаат да го изградат овој музеј со цел да го промовираат мирот и разбирањето меѓу луѓето, па им се обратија на  луѓето за да соберат средства за музејот. За време на кампањата, секој што сака да донира, може да купи тематска стока - маици, постери, билети за музејот или едноставно да донира пари и да го запише своето име како еден од основачите на ѕидот на музејот. Дел од приходот остварен преку продажба на билети ќе бидат донирани на воените бегалци и жртви.

Отворањето на музејот е планирано за јули, а првата изложба ќе биде посветена на војната во Хрватска помеѓу 1991 и 1995 година. Изложбата ќе вклучува професионални фотографии направени од фотографии од регионот и од светот, но исто така се собраа аматерски фотографии и лични приказни за време на друга кампања - # WhereWereWeIn91. Другите две изложби што планираат да ги направат ќе бидат посветени на децата-војници и војната во Сребреница.

Сликата на војна е место посветено на заедницата. Тоа ќе биде место за вклучување и учење, каде што и публиката и основачите создаваат содржини и споделуваат искуства. Покрај изложбите, посетителите можеа да учествуваат во едукативни работилници и дискусии.

Ако сакате да придонесете за основањето на музејот, сеуште можете да го направите тоа! Сега тие собираат средства за аудиовизуелниот центар за музејот и можете да донирате тука.