Дали знаевте дека 19 август е Светски Ден на Хуманитарната Помош, кој се слави ширум светот?

Овој ден е посветен на сите хуманитарни работници кои ширум светот им помагаат на ранливите, пружајќи помош и поддршка онаму каде што е потребно, честопати ризикувајќи ги и сопствените животи. Основан е во 2008 година во спомен на 19ти август, кога беше извршен бомбашки напад врз седиштето на Обединетите нации во Багдад, во кој беа убиени 22 хуманитарни работници.

Според Обединетите нации, на повеќе од 274 милиони луѓе ширум светот им е потребна хуманитарна помош и заштита.

Не можеме сите да бидеме хуманитарни работници, да учествуваме во хуманитарни мисии или да работиме професии поврзани со помош. Можеме да ги поддржуваме оние кои им помагаат на другите секој ден и ги подобруваат нивните животи - без разлика дали станува збор за организации посветени на хуманитарна работа во најтесна смисла и дејствуваат во воени ситуации или природни катастрофи или оние кои обезбедуваат различни форми на поддршка каде што е потребно.

Денешниот ден го користиме за да ве потсетиме на акции и организации што можете да ги поддржите во нивните напори да им помогнат на ранливите, да ја направат нивната заедница подобро место за живеење и да бидете тука за оние на кои им е потребна помош и поддршка.

СОС Детско село Србија

СОС Детско село Србија е дел од Меѓународната организација СОС Детски села, која им помага на повеќе од милион најзагрозени деца и семејства во 136 земји.

Во Србија, организацијата работи од 2004 година преку згрижување деца без родителска грижа во СОС Детското село Краљево, Центрите за поддршка на семејството во повеќе градови низ Србија, Програмите за поддршка на згрижувачките семејства и Програмата за поддршка на младинското вработување во Белград. Тие дејствуваат и во итни ситуации секогаш кога има потреба за тоа, што во пракса се покажа преку програмите за итна помош по земјотресот во Краљево, поплавите во Обреновац и Лазаревац и помошта на бегалците кои транзитираат низ Србија.

  • Можете да ги поддржите на неколку начини:
  • Членство во клубот Златно срце,
  • Онлајн донација,
  • Донирање производи и услуги, членство во Клубот на пријатели, купување новогодишни честитки.

АДРА Србија

АДРА е хуманитарна и развојна организација на Христијанската адвентистичка црква која работи на територијата на Србија од 1990 година. Преку акција во итни случаи, економско зајакнување и психосоцијална поддршка за најранливите групи, АДРА работи секојдневно за да обезбеди помош и поддршка на најранливите категории на население.

И на локално и на глобално ниво, тие имаа интегриран механизам за одговор на итни случаи. Тоа беше демонстрирано преку програми за поддршка по поплавата во Параќин, помагање на бегалците кои транзитираа низ Србија за време на бегалската криза во 2015, 2016 и 2017 година и поддршка на бегалците од Украина, што тие ги обезбедија од самиот почеток во соработка со Адра во Полска, Унгарија, Словачка, Молдавија и Романија, како и во Украина.

Можете да ги поддржите напорите на Адра да им помогне на бегалците од Украина со донирање на овој линк, додека можете да придонесете за други програми и активности овде.

Здружение „Светиник“

Од 2006 година здружението „Светиник“ работи на иницирање позитивни промени во Нови Пазар и целиот Санџак. Здружението преку своите активности им помага на социјално ранливите поединци и семејства, организира хуманитарни акции, стипендира талентирани студенти и работи на едукација на младите и развивање култура во заедницата.

Можете да ги поддржите нивните напори да ја променат нивната заедница на подобро и да им помогнете на оние на кои тоа им е најпотребно на оваа врска.

Меѓународен форум за солидарност Емаус

Меѓународен форум за солидарност Емаус постои 23 години. Со 260 вработени, преку 50 волонтери и повеќе од 20 постојани проекти, тие се една од најголемите и најактивните хуманитарни организации во Босна и Херцеговина. Нивните програми вклучуваат одржување на прифатни центри за бездомници, дневни центри за деца, помош во домот за стари лица, обезбедување дневни оброци за ранливите и поддршка за бегалците и мигрантите кои живеат во Босна и Херцеговина.

Покрај широкиот опсег на корисници во оваа земја, организацијата е една од ретките што ги проширила своите хуманитарни активности далеку надвор од границите на Босна и Херцеговина, обезбедувајќи помош за луѓето во Сирија и стипендии за деца во Буркина Фасо во Африка за неколку години.

Можете да ја поддржите хуманитарната мисија на МФС Емаус со еднократна донација или со тоа што ќе станете пријател на организацијата.

СОЛИДАРНА - Фондацијата за човекови права и солидарност

СОЛИДАРНА - Фондацијата за човекови права и солидарност работи повеќе од пет години на зајакнување на автономијата и солидарноста на граѓанската акција, намалување на нееднаквоста и проширување на областа на правата и слободите во сите сфери на хрватското општество.

Оваа фондација ја поддржува заедницата преку своите програми и проекти и гради односи засновани на доверба и соработка.

Тие повеќепати демонстрираа ефективно дејствување во кризи, како по земјотресот во Загреб и за време на бегалската криза, во соработка со Здружението Дали сте сериозни.

Моментално се ангажирани за давање поддршка на бегалците од Украина, кои можете да ги поддржите со донирање на линкот. Останатите активности на фондацијата СОЛИДАРНА можете да ги поддржите овде.

Црвен крст на Косово

Косовскиот Црвен крст е активен од 1945 година. Следејќи ги принципите на Меѓународната организација на Црвениот крст, работи на обезбедување помош и поддршка на најранливите и носи позитивни промени во својата заедница.

Можете да придонесете во работата на оваа организација со донација или со волонтирање, а детални информации за работата на организацијата можете да најдете овде.

Фондација Различен Викенд

Фондацијата Различен Викенд е една од најпопуларните организации во Албанија, посветена на борбата против сиромаштијата и обезбедување поддршка на социјално и економски најзагрозените семејства.

Имено, илјадници семејства во Албанија не го исполнуваат минималниот животен стандард бидејќи екстремната сиромаштија ја погодува речиси целата земја. Секој викенд, Фондацијата Различен Викенд организира различни добротворни активности во кои волонтери и вработени делат помош во храна, облека и неопходни работи на семејствата на кои им е потребна низ целата земја. Оваа фондација им помогна на илјадници семејства, деца и стари лица во екстремна сиромаштија за време на овие активности. Нивните акции обично вклучуваат донирање пакети со храна, облека, лекови, а понекогаш и донирање куќи на семејства во екстремна сиромаштија.

Нивната хуманитарна мисија можете да ја поддржите со донирање на линкот.

Фондацијата Фирдеус

Фондацијата Фирдеус е уште една организација која работи на намалување на сиромаштијата, здравствена поддршка, образование и вработување во Албанија. Многу донатори од албанската заедница ширум светот ги поддржуваат нивните активности, односно лекување на болни и поддршка на луѓето кои живеат во екстремна сиромаштија. Имаат и своја ТВ-емисија Албанци за Албанците преку која собираат донации за луѓе во економска потреба, за оние со здравствени проблеми и за деца без родителска грижа. Освен што редовно доставуваат пакети со храна до семејствата во Албанија, тие исто така доставуваат храна и многу народни кујни и домови за стари лица во Албанија.

Можете да придонесете за работата на оваа организација преку онлајн донација на линкот.

СОС Детско село Албанија

Албанија е уште една земја во која функционира организацијата СОС Детски села. Тие се активни овде од 1995 година и се фокусирани на грижата за децата без родители, поддршка на вработувањето на млади луѓе од најзагрозените категории, зајакнување на семејствата во ризик и застапување за правата на децата.

Можете да ги поддржите како физичко или правно лице, а за подетални информации за работата на СОС Детските села во Албанија, посетете го овој и овој линк.

Здружение „Адвокатски жени“.

Здружението „Адвокатски жени“ од своето основање е посветено на помагање на најзагрозените во Бар. Тие секојдневно подготвуваат оброци во Народната кујна за 250 корисници, од кои 70 се деца.

Некои од добрите дела на Здружението кои ја одбележаа 2020 година се:

  -Активностите во Народната кујна,

- набавка на стан за семејството Маринковиќ,

- реновирање на станбените единици на повеќе семејства на територијата на Бар,

-парична помош наменета за лекување на повеќе сограѓани,

-Волонтерска работа над осум часа дневно.

Благодарение на овие активности, многу ранливи лица ја добија потребната помош и поддршка и наградата „Жени од бар“Искра“ - Посебно признание за граѓански придонес за општото добро.

Можете да ги поддржите нивните секојдневни активности со донирање на сметката 565-3443-40, донирање стоки во Националната кујна што ја водат или учество во хуманитарни акции и аукции на нивната Фејсбук страница.

СОС Детско село Северна Македонија

Северна Македонија е уште една земја во која СОС Детските села функционираат од 2001 година. Нивниот фокус е на грижата за децата без родителска грижа, зајакнувањето на семејствата во ризик, грижата за младите, едукацијата на давателите на услуги за социјална заштита и дејствувањето во итни случаи, како на пр. како војни и природни катастрофи. Така, од 2015 до 2017 година, организацијата обезбедуваше помош за децата бегалци и нивните семејства и семејства погодени од поплавите во Северна Македонија.

Можете да ја поддржите оваа организација на различни начини – како поединец или компанија, и да дознаете сè за работата на организацијата и резултатите постигнати во текот на претходните две децении овде.

Дополнителни начини да покажете хуманост и да ја поддржите вашата заедница

Можностите за поддршка се насекаде околу нас, а ние ви донесуваме уште неколку бонус предлози за да дознаете каде е потребна поддршка низ целиот регион и да обезбедиме придвижувајќи го на акции и иницијативи блиски до вас.

Платформата за групно финансирање Donacije.rs е место каде што можете да најдете различни акции и иницијативи за поддршка и донесување позитивни промени во вашата заедница со само неколку кликања.

Pomozi.ba е платформа преку која можете да поддржите бројни проекти на Здружението Pomozi.ba кои им помогнале на повеќе од 700.000 луѓе преку различни проекти и хуманитарни акции од 2012 година.

Doniraj.ba е онлајн платформа за донации лансирана од Фондацијата на заедницата Тузла, преку која можете да поддржите бројни проекти и организации и да придонесете за позитивни промени во вашата заедница.

На платформата ecrowd.mk со онлајн донација можете да поддржите проекти што ги водат непрофитни организации за поддршка и подобрување на образованието, науката, уметноста, положбата на ранливите групи и младите луѓе и многу други важни теми.

Реализацијата на добрите идеи во Косово можете да ја обезбедите со донација на платформата kosovaideas.com. Во исто време, во Албанија можете да поддржувате различни иницијативи корисни за заедницата на платформата smile.al, а во Хрватска на платформата croinvest.eu.

Доколку сакате да истражите дополнителни можности за филантропија и да дознаете сè за давање во Западен Балкан, регистрирајте се на нашата апликација Giving Balkans.

За дополнителна инспирација и мотивација да правите добри дела секој ден и да ги поддржувате оние што ги прават, прочитајте ја приказната за хуманите поединци од нашето подрачје кои ги посветиле своите животи на хуманитарна работа и помагање на луѓето во Непал, Танзанија, Уганда и Кенија.