Уште една недела исполнета со филантропска акција и добри дела е зад нас.

Уште еднаш, мнозинството акти на давање се направени како поддршка на борбата против негативните последици од пандемијата Ковид-19.

Претприемачите од Ваљево донираат во градската општа болница

Семејните бизниси „ФАБ д.о.о. Лукавац „и„ Металпром д.о.о. “ од Ваjeево доставија донација вредна 2 милиони динари во Општата болница на овој град.

Донацијата се состои од 19 модерни болнички кревети, од кои 15 имаат антиалергиски душеци и четири електрични кревети што можат да се прилагодат за најтешките пациенти на интензивна нега. Обезбедени се и два мобилни повеќенаменски плакари за лекови.

Новиот мебел е ставен во употреба веднаш, значително олеснувајќи ја работата на медицинскиот персонал и обезбедувајќи им на пациентите дополнителен комфор за време на нивната хоспитализација и третман со Ковид-19, вели администрацијата на болницата во Ваљево.

Бесплатна поддршка за жителите на Нови Сад за време на пандемијата

Гордана Белочиќ ја основала Фејсбук групата Ковид 19 Нови Сад со цел да им обезбеди на жителите на нејзиниот град и медицинскиот персонал ажурирани информации и поддршка. Гордана, исто така, обезбедува бесплатна психолошка поддршка преку страницата Čaj sa Gocom (Чај со Гоца).

Поради нејзините напори, таа е наградена со Национална награда за волонтерство на неодамна одржаниот Форум за ООП организиран од Одговорен деловен форум.

Нашата Фејсбук група Ковид 19 Нови Сад постојано расте и сега брои над 12.000 членови. Пациентите велат дека ценат како се управува со групата, а содржината што ја одобруваме е строго контролирана, зборуваше Гордана за веб-порталот Приче са дуоми.

Таа е достапна 24/7 за сите на кои им е потребна помош при наоѓање на процедури поврзани со третман и обезбедува бесплатни сесии за терапија.

Преку моите активности, особено оние насочени кон подигнување на моралот, намалување на стресот, поттикнување на позитивно размислување и ширење надеж, влијаев на луѓето да се чувствуваат грижа за нив. Тие не се сами, не треба да талкаат и се заштитени, објаснува Гордана за pricesadusom.com.

Кауфланд донира маски на деца од земјотресот погодените области

За да помогне во нормализирање на животот во областите погодени од разорниот земјотрес минатата година, Кауфланд им донираше заштитни маски на децата за еднократна употреба, како и овошје и зеленчук на ученици од придружните училишта, Градските друштва на Црвениот крст на Хрватска, Каритас Хрватска и СОС Детските Село Лекеник.

После голема донација во готовина, придонесовме за реконструкција на погодените области, сега им помагаме на оние што останаа бедни на овој начин. Ние сакаме да помогнеме животот да се врати во нормала во овие области што е можно поскоро, објаснува Марија Франиќ, менаџер за корпоративна комуникација на Кауфланд.

Амко комерц донира намирници на „Прим.др. Абдулах Накаш “Општа болница

Компанијата Амко комерц донираше прехранбени производи и јадења за една употреба на „Прим. д-р Абдулах Накаш ”, одделение Ковид-19 во Општата болница.

Наша желба е да обезбедиме поддршка за граѓаните во овие тешки времиња. Изразуваме голема благодарност и ги поддржуваме огромните напори на здравствените работници од цела Босна и Херцеговина кои се борат ноќ и ден да спасат животи на нашите сограѓани, вели Минела Дурмо, директор за маркетинг на Амко комерц.

Таа исто така покани други компании и институции да обезбедат поддршка за здравствените работници и целиот здравствен систем, кој во моментов е најтешко изложен на ефектите од пандемијата Ковид-19.

Здружението Pomozi.ba ги поддржува болниците во Травник

Здружението Pomozi.ba обезбеди пет концентратори на кислород до болниците во градот Травник.

Овие машини произведуваат до пет литри кислород во минута и тие се користат за лекување на пациенти со Ковид-19 со полесни симптоми. Апаратите ќе бидат на располагање на болниците една година, а здружението ќе ги сервисира по сопствена цена.

Доколку се покаже дека е потребно, машините ќе останат во употреба на болниците подолг период. Три од машините ќе бидат обезбедени за белодробна болест и болница ТБЦ и две за ЈУ болница Травник.

До овој момент, Pomozi.ba обезбедува 30 машини за употреба во болниците во Босна и Херцеговина - 20 во болниците во Сараево, 5 во Кантонската Болница во Зеница и 5 во болниците во Травник.

Pomozi.ba вели дека акцијата продолжува и сите што се подготвени да ја поддржат можат да го сторат тоа со донирање на сметката на здружението, нивната веб-платформа или со испраќање на хуманитарниот број 17022, со што поддржувачот донира 2 КМ за каузата.

 

Донации за општата болница во Охрид

Охридската општа болница доби вредна донација, благодарение на организацијата СОС БАЛКАНМЕДИА Охрид и нејзините партнери СН Осигурителен брокер од Битола.

Донацијата се состои од заштитни маски, медицинска опрема и лекови потребни за лекување на критични пациенти.

Ако и вие сакате да ги поддржувате вашите заедници во борбата против Ковид-19, би сакале да ве потсетиме дека тоа можете да го направите преку Интернет со донирање во covid19.donacije.rs или со испраќање порака до 7300.