За популаризација на читањето, Градската библиотека на Елбасан организираше донација на книги, на почетокот на јуни. Сите луѓе кои ќе донираат книга ќе добијат роза за возврат.

Настанот ги обедини сите љубители на книгата: студенти, граѓани, локални бизниси, претставници на непрофитниот сектор, општина Елбасан и Универзитетот.

Посетителите можеа да видат и изложба на дела на учениците и сите донации беа изложени на штандови на пешачката зона на Елбасан, пред влезот на замокот. Подоцна, сите ќе бидат прикажана листата на сите донатори во библиотеката.

Оваа иницијатива беше поддржана од Министерството за образование и Проект за спорт и млади кон "Училиштето на заедницата", чија цел е да стане годишен настан со цел да се охрабрат сите ученици во училиштето и заедницата да бидат активни граѓани и да придонесат за создавање на квалитативни и образовна средина во нивниот град.