Сеуште ја следиме ситуацијата со Ковид-19 во регионот. Она што го забележавме е дека значаен фокус е ставен на ефектите од болеста, каде што психолошката помош е од витално значење. Следните приказни дискутираат за овој посебен вид помош, која сеуште е клучна за ублажување на последиците од Ковид-19 и не запознаваат со оние кои се чувствителни на ова прашање и можат да помогнат.

Главниот град Подгорица обезбеди бесплатна психо-социјална поддршка за граѓаните

Градоначалникот на Подгорица, Иван Вуковиќ и неговите соработници ја отворија „Куќа на здравјето“, нова бесплатна социјална услуга за граѓаните на кои им е потребна психо-социјална поддршка. Идејата за започнување на оваа услуга се роди од верувањето дека грижата за физичкото и менталното здравје е исклучително важна за здрав и продуктивен живот, како што е соопштено од Кабинетот на градоначалникот.

Мисијата на Домот на здравството е да го подобри квалитетот на животот, да го елиминира или ублажи ризикот и да им даде поддршка на граѓаните кои се соочуваат со различни проблеми, со фокус на социјално ранливите групи.

Понатаму е забележано дека периодот обележан со пандемијата, како и ефектите врз целокупното здравје на населението, чувствата на страв и неизвесност, дополнително го мотивираа главниот град Подгорица да обезбеди ваков вид поддршка за своите граѓани.

Отсекогаш имало потреба од таква услуга, и овој тежок период низ кој сите ние поминуваме повеќе од една година, дополнително го нагласи тоа. Со огромно задоволство денеска го потпишуваме Меморандумот за соработка со три невладини организации: Здружение на психолози на Црна Гора, ЦАЗАС и Центар за детски права Црна Гора. Домот за здравство ќе собере психолози, лекари кои работат во службите, телата и јавните институции на главниот град, како и во наведените невладини организации, рече Вуковиќ.

Цедис донираше 13.600 евра за Которската болница

ЦЕДИС (Системот за дистрибуција на електрична енергија на Црна Гора) донираше вкупно 13.600 евра на Општата болница Котор, по повод петгодишнината од постоењето. Средствата беа искористени за набавка на анализатор на гас, неопходен за соодветна грижа за пациентите кои страдаат од Ковид-19, како што е наведено во соопштението на ЦЕДИС.

Како што е наведено, донацијата е уште еден доказ за општествената одговорност на ЦЕДИС, силната посветеност и партнерскиот однос со здравствените институции во Црна Гора.

На настанот организиран по повод доделувањето на донацијата, извршниот директор Владимир Чаженовиќ ја истакна силната посветеност на менаџментот на една од најголемите и најуспешните компании во Црна Гора за поддршка на здравствениот сектор, не краткорочно, туку континуирано и стратешки, така дека здравствените институции би можеле да сметаат на ЦЕДИС како сигурен и секогаш присутен партнер.

Единствена база на податоци за потребите и информациите поврзани со КОВИД-19

Од почетокот на кризата Ковид-19, Српскиот форум за филантропија и Фондот Б92 се препознаваат како релевантни посредници помеѓу донаторите и потребите на здравствените институции и локалните организации. Од март 2020 година, благодарение на ангажманот на нивните членови, како и целата филантропска заедница, Српскиот форум за филантропија и Фондот Б92 собраа повеќе од 200 милиони РСД во пари и над 10 милиони РСД во стока за поддршка на здравствениот систем на Република Србија во борбата против пандемијата со Ковид-19. Важно е да се напомене дека ова сочинува 10% од вкупниот износ дониран во Србија од почетокот на пандемијата.

Искуствата стекнати во текот на пандемијата укажаа на потребата од единствен виртуелен простор за собирање информации, во форма на веб -платформа која би била место за размена на информации и искуства, за учење за пандемијата и што е најважно - за посредување , еден вид берза на потреби и проекти поврзани со ублажување на последиците од пандемијата со Ковид-19. Искуствата во соработка со членовите на Српскиот форум за филантропија, вклучувајќи фондации, корпоративни фондации, компании и граѓански организации, и во соработка со пошироката филантропска заедница во Србија ни кажуваат дека постоењето на таква информативна и интерактивна веб -платформа ќе овозможи побрз и поефикасен одговор и справување со итни прашања предизвикани од сегашната пандемија, од една страна, а од друга, тоа ќе им овозможи на компаниите и донаторите увид во релевантните потреби со што ќе влијаат на системскиот карактер на инвестициите.

Базата на податоци во моментов е во развој и очекуваме дека ќе биде лансирана до есен.

Голем интерес на компании и поединци за добротворниот бал.

Центарот за транспарентност на медиумите и социјална одговорност изјави дека, само еден месец по објавувањето на добротворниот бал на Женскиот Солидарен Фронт, 84 компании и поединци веќе се одзваа на овој повик за донации и веќе се извршени уплати на наменската сметка. Имено, балот ќе се организира во Градскиот парк Врање на 20 август, каде што ќе се соберат средства за деца кои загубија еден или двајцата родители од Ковид-19.

Хуманитарниот бал, со црвениот тепих, фенери и музика, ќе се организира на годишнината од смртта на Дијана Будисавjeевиќ, која спаси илјадници српски, еврејски и ромски деца од ужасите на камповите на НДХ. По повод балот како централен настан, Врање ќе го добие и првиот мурал во Србија посветен на Дијана Будисавjeевиќ, кој исто така е донација од поединци кои се одзваа на поканата. Нашата идеја не е да ги споредиме напорите на Женскиот Солидарен Фронт со нејзиниот херојство и пожртвуваност, туку нашата цел е иста: да им пружиме поддршка на децата кои беа принудени да растат прерано - рекоа членовите на Женскиот Солидарен Фронт.

На балот, стоките и услугите, како и храната и пијалоците ќе се продаваат по симболични цени, додека ќе бидат поставени и кутии за директни донации. Некои од ваучерите што ќе бидат достапни за купување вклучуваат членство во теретана, фризерски услуги и услуги за убавина, храна, пијалоци, мебел, облека, додатоци, обувки, книги, парфеми итн. Посетителите исто така ќе можат да купат ваучери за медицински прегледи, лабораториски анализи, како и купување слики на познати локални уметници по многу пониска цена.

Женскиот Солидарен Фронт ќе ги префрли сите собрани средства на деца чии родители починаа од Ковид-19. Сето ова е на доброволна основа, идејата е да се организира бал со 0 динари, користејќи ги само придонесите на заедницата - изјави Женскиот Солидарен Фронт. „Би сакале да ја искористиме оваа прилика уште еднаш да поканиме поединци и компании да придонесат во организацијата на овој уникатен настан. Би сакале да потсетиме дека, минатиот јули, јавноста во Врање и низ Србија се собра во собирање средства за поддршка на здравствениот систем на Врање и спасување животи. Оваа година го славиме животот во чест на сите мајки и татковци кои повеќе не се со нас.

Сакаме да ве потсетиме дека можете да ги поддржите вашите заедници во борбата против Ковид-19 со донирање преку Интернет на covid19.donacije.rs, или со испраќање СМС порака на 7300.