Од почетокот на кризата КОВИД-19 до 31-ви јануари 2021-ва година, граѓаните, компаниите и граѓанските организации на Западен Балкан донираа вкупно 67.361.175 евра за борба против негативните ефекти на КОВИД-19.

Погледнете ги донациите во одделни земји во нашата инфографика и прочитајте стории за добрите дела насочени кон поддршка на заедниците и нивно обновување во денешниот преглед на вести.

Меридијанбет го поддржува здравството во Црна Гора

Голем број болници низ Црна Гора добија разни донации од Меридијанбет.

Клиничкиот центар на Црна Гора има добиено ЕКГ машини, професионални мерачи на крвен притисок и маски, додека Клиниката Острос во Бар доби професионални мерачи на крвен притисок, маски и ракавици. Покрај тоа, болницата Бјело Поље доби инхалатори и монитори за крвен притисок.

Претставници на компанијата неодамна ја посетија и болницата во Жабљак, каде донираа професионални монитори за крвен притисок.

Како што е најавено, Меридијанбет ќе продолжи да дава поддршка сè додека секој град, болница и здравствен дом во Црна Гора не ја добие потребната помош.

Донација за Клинички центар на Црна Гора

ИНА-ЦРНА ГОРА донираше над 250 пакувања ИНА Дезинол, ефикасно средство за дезинфекција врз основа на денатуриран етил алкохол што се користи за санирање на работни места, подови и предмети.

ИНА-ЦРНА ГОРА е член на Групацијата ИНА, која работи на црногорскиот пазар повеќе од 20 години и претходно донираше 10.000 евра на Националното координативно тело за поддршка на борбата против ЦОВИД-19 во Црна Гора.

Хемофарм продолжува да ја поддржува здравствената заштита во БиХ

Иницијативата на Хемофарм „Суперхероите носат маски под очите“ резултираше со набавка на 2.800 заштитни одела, 17.300 маски FFP2 и друга опрема во вкупна вредност од 39.000 конвертибилни марки, за десет здравствени установи во Босна и Херцеговина.

За време на двата месеци на оваа иницијатива, дел од приходите остварени од продажба на пробиотици беа наменети за набавка на заштитна опрема што ќе им биде донирана на здравствените установи во Босна и Херцеговина.

Заштитната опрема е доставена до здравствените установи во Требиње, Бјелина, Приедор, Градишка, Маглај, Источно Сараево, Казин, Добој и Мостар.

Хемофарм најави дека, поттикнати од претходните достигнувања, ќе ја продолжат иницијативата да трае до април 2021-ва година и дека ќе продолжат да купуваат заштитна опрема за повеќе здравствени установи во Босна и Херцеговина преку алокации од приходите од продажба на пробиотици.

Донација вредна повеќе од 106.000 куни

Тони д.о.о. од Доњи Краљевац донираше во Болница Округ Чаковец кревет за интензивна нега, маски FFP3 со отвори за вентилација и специјален хируршки шлем.

Вкупната вредност на оваа донација е 106.800 куни, а Болницата изразува благодарност за укажаната поддршка „во најпредизвикувачките времиња за здравствената заштита“.

Донација за Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје

ОКТА донираше 1.300 брзи тестови КОВИД-19 на Универзитетската клиника за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје.

Ова е трета донација што ОКТА ја даде на Универзитетската клиника за инфективни болести и фебрилни состојби во Скопје од почетокот на пандемијата КОВИД-19, бидејќи ова е институција која третира најголем број пациенти со КОВИД-19 во Македонија.

Ако сакате да ги поддржите вашите заедници во борбата против КОВИД-19, еден од начините да го сторите тоа е со онлајн донирање за една од кампањите на covid19.donacije.rs или со испраќање СМС на 7300.