Наградите ги додели Демократија за развој (Д4Д) на 5-ти декември во Приштина.

Наградите што беа доделени по трет пат оваа година, треба да ги препознаат поединците и организациите кои поминале над и пошироко во нивните напори да ги подобрат своите заедници. Годинава, наградите беа доделени во две категории: волонтерство и граѓански активизам.

Вкупно 109 апликации беа примен и судиите избраа 4 финалисти. Победниците доаѓаат од областа на образованието, заштитата на животната средина и унапредувањето на младинските политики.

Победниците на наградите се:

  • Проект за волонтирање на годината - Феста Ш Шабани, кој организираше клуб за деца на општина Гњилане (волонтери читаат книги за деца). Нејзините иницијативи исто така вклучуваа и збирка на училишна опрема за деца на кои им е потребна.
     
  • Волонтер на годината - Ансар С. Шаќири, кој беше ангажиран во зајакнување на младите луѓе во општина Гњилане. Неговите напори помогнаа да се создаде канцеларија во рамките на Одделот за образование во Општина Гњилан, која им помага на учениците во неколку области. Канцеларијата исто така е начин за вклучување на младите луѓе во одлучувањето во општината. Покрај тоа, Ensar организираше голем број на настани, како што се fundraisers за поддршка на децата со Даунов синдром, или збирка на училишна опрема за социјално загрозените ученици.
     
  • Активен граѓанин на годината - Egnesa V. Vitia, кој ја започна иницијативата "Не чад, да велосипеди" ("Jo tymit, Po biçikletave ""). Овој проект имаше за цел да ја подигне свеста на граѓаните, како и донесувачите на одлуки за проблемот со загадувањето во Приштина. Егнес организираше над 2.000 граѓани во редовни велосипедски трки над градот, секоја среда и петок од 20:00 часот. За време на викендите, велосипедистите одеа околу периферијата на градот.
     
  • Придонес кон активното граѓанство - асоцијација 17 февруари, која ги мобилизираше жителите на селото Доберчан за да помогне да се исчисти селото. Оваа иницијатива помогна да се направи Доберкан едно од најчистите и најдобро одржувани села во Гњилане, а можеби и низ цела Косово. Жителите сега внимаваат на улицата да нема отпадоци и отпадот да е правилно одделен за рециклирање.

Наградите, се разбира, се важни како начин за препознавање на напорите на секој од овие поединци во обид да се подобри заедницата. Меѓутоа, тие исто така служат како пример и начин да ги поттикнат сите граѓани во Косово да направат свој придонес и да помогнат во развојот на општеството.