Уште еден настан за подигнување свест за рак на дојка се одвива оваа недела, 28 октомври, на плоштадот Скендербег во Тирана. Настанот започнува во 11 часот.

Во текот на октомври се одржаа неколку настани за подигање на свеста за рак на дојка во целиот регион, вклучувајќи ги и трките во Сараево и Загреб и донациите на Авон за оваа цел во Црна Гора и Македонија.

Свеста за рак на дојка беше тема на неодамнешниот настан "Танц за живот" во Тирана. Неколку политичари, актери, новинари и други личности од јавната сфера им се приклучија на оние кои сакаа да покажат поддршка за оние што живеат со рак, на плоштадот Скендербег во Тирана.

Посетителите на настанот исто така беа потсетени да користат бесплатни мамографски проверки, кои се нудат од 8h до 18h од понеделник до петок, а од 8h до 14h попладне во специјалистичката поликлиника бр. 3 во Тирана и 9 други регионални болници каде што оваа услуга е достапна.

Вториот настан на истото место - плоштадот Скендербег - се одржува оваа недела, 28 октомври. Овојпат луѓето во Тирана можат да присуствуваат на бесплатен концерт организиран од Американската болница (Спитали Американ) заедно со Општина Тирана, кој започнува во 11 часот.

Покрај одличната музичка и забавна програма, настанот ќе обезбеди уште една можност да споделувате важни информации за ракот на дојката.

Неколку големи музички имиња ги потврдија нивните претстави, меѓу кои Ровена Дило, Оргеса Заими, Ирма Либохова, Јонида Малиќи, Ермал Мамаќи, Мањола Налбани, Еранда Либохова, Ера Русија и Оринада Хута.