Полначот за електрични автомобили се наоѓа во центарот на Кичево и овозможува истовремено да се полнат и две возила. Донацијата е исто така начин за подигање на свеста за заштита на животната средина.

Во моментов полначот најчесто ќе се користи за мопеди и електрични инвалидски колички, но се надеваме дека оваа донација исто така ќе помогне да се подигне свеста за еколошките придобивки од користењето електрични автомобили.

ЕВН е компанија која претходно помогна во развојот на заедницата преку поддршка за отворање на дневен центар за стари лица во Скопје, а нејзините вработени доброволно се пријавија да волонтираат во центарот за грижа за лица со попреченост во Куманово.

"Моментално има неколку мопеди, инвалидски колички и неколку автомобили на напој со електрична енергија во Кичево, но со текот на времето како што се препознаваат комуналните и економските придобивки од овие автомобили, сигурно ќе има многу повеќе од нив. Доколку во иднина се постават повеќе станици за полнење, би било препорачливо да се постават на други локации, како што е периферијата на градот, бидејќи тоа ќе им зачува време на корисниците. Колку што знам, со електрична енергија од 30 мин, електричните возила можат да патуваат околу 50 км, што е приближно растојанието меѓу Кичево и Охрид ", рече Тино Алексов, електроинженер и советник во општина Кичево.

Донацијата, исто така, е многу добро темпирана, бидејќи почетокот на грејната сезона неизбежно доведува до поголемо загадување, а ваквиот чекор ги охрабрува луѓето да ја зачуваат животната средина.