Борбата против КОВИД-19 продолжува, со различни актери во филантропските заедници низ целиот регион што го поддржуваат на повеќе начини.

Во овој текст, ќе научите како во претходните денови ги поддржувавме нашите заедници да закрепнат од негативните ефекти на коронавирусот.

Донации од Лореал и Фондацијата на крунисаната принцеза Кетрин

Фондацијата на крунисаната принцеза Кетрин и Лореал Балкан обезбедија 2.000 средства за дезинфекција на рацете и 1.000 хируршки заштитни маски за учениците во осум училишта низ Србија.

Вкупната вредност на оваа донација е скоро половина милион српски динари (4.000 евра).

Со итен одговор на потребите на учениците, нивните родители и наставниот кадар, Фондацијата на крунисаната принцеза Кетрин и Лореал Балкан и претходно донираа средствa за дезинфекција на раце за повеќе од 3.000 ученици во 10 училишта во Србија.

Помош за КОВИД болницата Крагуевац

Фондацијата на крунисаната принцеза Кетрин  и Анка Ерне, филантроп од САД, дадоа свој придонес за КОВИД болницата во Крагуевац .

Заради нивната помош, оваа болница доби донации на витамин Д и Цинк со витамин Ц, во вкупна вредност поголема од 190.000 српски динаци (2.000 американски долари).

Благодарение на Анка Ерне, која со години поддржуваше иницијативи во Србија и ангажманот на Фондацијата на крунисаната принцеза Кетрин , болницата во Крагуевац претходно исто така беше обезбедена со опрема и лекови во вкупна вредност од над 800.000 српски динари (7.000 евра).

Луѓето од Чачак отплаќаат станбен кредит за нивниот лекар кој почина од КОВИД-19

Жителите на Чачак организираа хуманитарна акција за отплата на станбениот кредит земен од Слободан Благојевиќ, локален лекар кој почина од КОВИД-19 пред еден месец.

Вкупно 25.000 евра беа собрани за 20 дена, а семејството на лекарот вели дека оваа поддршка е неизмерна.

Благојевиќ беше специјалист по итна медицина, кој почина на крајот на декември на 41-на година на клиника во Белград, откако 15 дена беше лекуван од КОВИД-19. За време на епидемијата на коронавирус, тој беше шеф на привремената КОВИД болница во спортската сала „Младост“ во Чачак .

Фондацијата Forever Friends донира за деца на вработени во болницата КОВИД

Фондацијата Forever Friends има обезбедено 600 пакети за деца на доктори, медицински сестри, техничари и немедицински кадар, кои неколку месеци несебично помагале на пациентите со КОВИД во Универзитетскиот клинички болнички центар „Др. Драгиша Мишовиќ - Дедиње“.

Минатата година, оваа фондација донираше 100.000 евра на Националниот фонд за здравствено осигурување за борба против КОВИД-19, 20.000 евра на Црвениот крст на Црна Гора за набавка на вентилатори, а во средината на јануари 2021-ва година тие доставија болничка опрема, заштитни маски и пакети со подароци до Општата болница Беране.

Донација за Црвениот крст на Црна Гора

Добротворните организации ЛДС донираа 64.000 хируршки маски за Црвениот крст на Црна Гора.

Ова беше трета донација на маски, каде претходните две вклучија 24.000 маски што беа дистрибуирани низ Црна Гора преку локалните организации на Црвен Крст. Оваа последна достава на маски понатаму ќе биде испратена до организациите на Црвениот крст во сите црногорски општини за да им биде поделена на нивните корисници, како и на волонтерите и вработените, кои секојдневно обезбедуваат директна помош на луѓето погодени од епидемијата КОВИД-19.

 

Донација за медицински професионалци

Ви благодариме за несебичната грижа и пожртвуваност во борбата против коронавирусот и за извонредната храброст што ја покажувавте цело ова време. Ова беа зборовите на FABRIKA COFFEE со цел да им се заблагодарат на медицинските професионалци за нивната грижа и пожртвуваност во борбата против коронавирусот .

Компанијата донираше пакети со подароци за Универзитетскиот клинички центар на Република Српска и за Здравствениот дом во Бања Лука.

Pomozi.ba и УниКредит банка донираат на пензионери во БиХ

Хуманитарната организација Pomozi.ba и УниКредит банка започнаа заедничка иницијатива со која им поделија 78,245 заштитни маски на пензионерите низ Босна и Херцеговина.

Иницијативата поддржа 15,649 пензионери кои добија маски заедно со декемвриската пензија од вработените во УниКредит банка.

Маски беа дистрибуирани на пензионери во Чапљина, Столац, Томиславград, Посушје, Горњи Вакуф, Фојница, Јајце, Прозор-Рама, Бугојно, Кисељак, Бреза, Вареш, Олово, Велика Кладуша, Сански Мост, Градачац, Лукавац, Грачаница, Сребреник, Живинице, Калесија, Орашје, Оџак, Брчко, Приједор, Добој и Бијељина.

Ако сакате да ги поддржите вашите заедници во борбата против КОВИД-19, еден од начините да го сторите тоа е со онлајн донирање за една од кампањите на covid19.donacije.rs или со испраќање СМС на 7300.