Септември е веднаш зад аголот, па најмладите членови на нашите заедници се подготвуваат да се вратат на училиште.

За да им биде поубаво и полесно враќањето на оние кои се наоѓаат во тешки животни околности, компаниите, организациите и граѓаните од целиот регион организираа акции за поддршка. Тие се потрудија да обезбедат безгрижен почеток на новата учебна година за голем број ученици.

Некои од акциите се сè уште активни за да можете и самите да се вклучите во нив, а некои од овие приказни сигурно ќе ве мотивираат да го поддржите образованието во вашата заедница овој Септември.

Хуманитарна акција Ајде да споделиме затоа што заедно, можеме повеќе

Здружението на родители 12-ти пат по ред ја започна хуманитарната кампања Ајде да споделиме затоа што заедно, можеме повеќе. Акцијата има за цел да го поддржи опремувањето на децата од социјално загрозените семејства за почетокот на новата учебна година, да обезбеди дополнителна помош на родителите на кои им е потребна.

Акцијата трае до 1 Септември и е наменета за децата кои се вклучени во програмите: Поддршка за учење и Училници кои ги спроведуваат здружението Родители.

Здружението родители ги покани сите заинтересирани поединци и компании кои можат да ја поддржат акцијата и да донираат за набавка на потребните артикли.

Исто така, училишниот прибор може да се донесе директно во просториите на Здружението во Подгорица (Bracana Bracanovica 74/а, Подгорица), по што ќе биде поделен на семејствата кои аплицирале за помош. Донаторите од другите градови можат да се обратат во Здружението на телефонскиот број 020 221 000, како и преку електронска пошта на udruzenje.roditelji@gmail.com.

Свјетлокомарец и Помози.ба во кампањата Срце за знаење и ништо помалку

Компанијата Свјетлосткомерц и Здружението Помози.ба со помош на граѓаните спроведуваат акција за подобро и полесно образование на децата од социјално загрозените категории во учебната 2022/23 година.

Кампањата Срце за знаење и ништо помалку се реализира од 15 Август до 15 Септември 2022 година. Со купување во книжарниците Свјетлосткомерц и купување брендови дистрибуирани од компанијата Свјетлосткомерц во хипермаркетите Бинго, Меркатор и Конзум, како и со нарачки преку Платформата Корпа.ба, преку опремување на своите ученици, граѓаните директно учествуваат во обезбедувањето услови за подобро и полесно образование на социјално и економски загрозените деца.

Имено, процентот од продажбата на училишниот асортиман, компанијата Свјетлосткомерц и Здружението Помози.ба ќе го донираат на семејствата кои имаат потреба.

Честопати не сме свесни колку родители не можат на своите деца да им ги обезбедат најосновните потреби, играчки и училишен прибор. Здружението Помози.ба секоја година им помага на многу деца од семејства во состојба на социјални потреби да добијат се што имаат нивните соученици за да не се чувствуваат помалку вредни. Воодушевени сме и среќни што оваа година ја имаме поддршката од компанијата Свјетлосткомерц. Се надеваме дека со помош на граѓаните ќе успееме да израдуваме што повеќе ученици - истакнуваат од Здружението Помози.ба.

Акции за поддршка на Засолништата во Нови Сад и Белград

Пред почетокот на новата учебна година, потребна е поддршка од заедницата за децата кои живеат и работат на улица. Неопходни се акции за поддршка на Шелтер за деца и млади во Нови Сад и Детскиот засолниште во Белград.

Во Нови Сад, можете да донирате облека, играчки, обувки, средства за хигиена, конзервирана храна и слатки во работните денови од 8:00 до 20:30 часот. а за викенди од 10:00 до 17:00 часот, без претходна најава.

По договор со вработените преку социјалните мрежи можете да донирате предмети за лична хигиена, моливи, футроли, тетратки, коцки, пластелин и слатки во детското засолниште Белград.

Акција за поддршка на децата од Бања Лука

Центарот за социјална работа од Бањалука започна акција за собирање помош за повеќечлените семејства на кои им е потребен училишен прибор, облека, обувки и се останато потребно за децата на почетокот на новата учебна година.

Како што посочуваат, помош им е потребна на околу 27 семејства со 96 деца.

Сите потребни работи може да се донесат во просториите на Центарот за социјална работа, а за дополнителни информации посетете ја Фејсбук страницата на Центарот.

 

Акција За подобро училиште

Корисниците во продавниците на БЦЦ Сараево и БЦЦ Тузла можат да бидат дел од кампањата за подобро училиште.

За тоа можат да придонесат во периодот од 24 Август до 14 Септември со секое купување во продавниците Bingo City Center Тузла и Bingo City Center Сараево. Треба да ја зачуваат и сметката, а потоа на централниот плоштад во БКЦ (Сараево или Тузла) да изберат шкафче со ознаката на основното училиште на кое сакаат БКК да донира сума од 5.000 км. Училиштето што ќе собере најмногу сметки ќе добие парична награда. Затоа, по купувањето, вметнете ја сметката во училишната шкафче на основното училиште по ваш избор и на тој начин помогнете на тимот на БЦЦ во Сараево и Тузла да го избере победничкото училиште.

По успехот на минатогодишната активност За подобро училиште, БКЦ Тузла го израдува тузланското основно училиште Брчанска Малта со донација од 3.000 км; Бинго Сити Центар Сараево се приклучува оваа година. Така, БКЦ Тузла ќе донира 5.000 км на основно училиште во Тузла. Во исто време, БКЦ Сараево ќе ја подари истата сума на основно училиште во Сараево за да им олесни на учениците да започнат со настава.

Кошаркарот Бобан Марјановиќ и компанијата ЈУБ организираа акција за основното училиште во Бољевац

За енергетско ефикасно реновирање на ентериерот на основното училиште во Бољевац се погрижи годинешната хуманитарна акција на компанијата ЈУБ. На ова место е роден и ја започна својата спортска кариера српскиот репрезентативец и светски познат кошаркар Бобан Марјановиќ, кој веќе неколку години успешно настапува во НБА.

Во акцијата се вклучи и самиот Марјановиќ како амбасадор на училиштето во кое учеше.

Покрај реновирањето на внатрешноста и фасадата, училиштето доби и нов мурал со ликот на кошаркар, изработен од сликарката Марија Савиќ.

Паметна клупа за ученици и студенти поставена пред Техничкото училиште во Сремска Митровица

Првата „паметна“ клупа во Сремска Митровица, донација од компанијата „Металфер“ е поставена во дворот на СОУ „Никола Тесла“ и на Колеџот за стручни студии за просветни работници и бизнис информатика „Сирмиум“.

Додека седите на оваа клупа, можете бесплатно да го полните вашиот мобилен телефон или да се поврзете на интернет.

Директорката на компанијата Металфер Јелена Законовиќ најави дека наскоро ќе се постават уште неколку вакви клупи на повеќе локации во градот.

Сакавме да ги израдуваме учениците од средното техничко училиште пред да тргнат на училиште и им обезбедивме паметно биро. Бидејќи ова е техничко училиште, а клупата е иновација на модерната технологија, поставена е првата паметна клупа во дворот на таргетираното техничко училиште, објасни директорот Законовиќ.

Ранци и училишен прибор за дваесетина ученици во Бања Лука и Приједор

Дваесетина деца, ученички и ученички од основните училишта во Бања Лука и Приједор, беа воодушевени од училишните ранци и сите додатоци неопходни за училиште.

Донаторот е Босанец кој работи во Катар и кој на овој начин сакал да им помогне на децата кои имаат потреба и на кои училишниот прибор ќе им го олесни наскоро да тргнат на училиште.

Акцијата за донирање училишен прибор за деца од социјално загрозени семејства

Платформата „Ways2Help“ организира акција за донирање училишен прибор за деца од социјално загрозени семејства во Северна Македонија.

Акцијата се спроведува за 100 деца од 41 семејство на кои им е потребен училишен прибор и основни услови за одење на училиште.

Дознајте повеќе за акцијата и работата на платформата „Ways2Help“ на линкот.

Хуманитарна акција на собирање училишен прибор

Хуманитарна акција за собирање училишен прибор неодамна беше организирана во Суботица, на иницијатива на основачите на Фејсбук групата Нашето малечко е цела Суботица.

Ако не успеавте да обезбедите поддршка во живо, сепак можете сами да го направите тоа во групата, во која објавите секојдневно се објавуваат со барање на потребни работи.

Доколку знаете некоја возбудлива приказна или кампања во врска со почетокот на новата учебна година што заборавивме да ја споменеме, ве молиме известете ни и со задоволство ќе ја споделиме информацијата. Доколку постои тема за која сакате да прочитате и да се информирате, испратете ни предлог, а ние ќе се потрудиме да ја обработиме.