Дали знаевте дека на секој 18ти март го славиме Глобалниот ден на рециклирањето низ целиот свет? Доколку не сте, немојте да се изненадите премногу, овој датум е востановен дури во 2015 година и за прв пат прославен во 2018 година.

Неговата цел е да ја подигне свеста за важноста на рециклирањето, циркуларната економија, чие рециклирање е составен дел и заштитата на природните ресурси. Го основаше Глобалната фондација за рециклирање. Покрај необновливите ресурси како што се водата, воздухот, природниот гас, јагленот и минералите, оваа Фондација го препознава рециклирањето како седмо место, незаменлив ресурс, кој, за разлика од другите, е обновлив.
Многу земји во светот ја сфатија важноста на рециклирањето, па го поттикнуваат на различни начини, додека на Западен Балкан ситуацијата е нешто поинаква.

На пример, според податоците на Евростат објавени во публикацијата на Републичкиот завод за статистика на Србија под наслов Статистика и сметки за животната средина, уделот на повторно искористениот отпад на ниво на Европската унија е 49,4%, додека во Србија тој процент е само 4%.

Многу подобра е состојбата во соседна Хрватска, каде овој процент е повисок од европскиот просек и изнесува околу 56%, додека во Црна Гора само 1% од комуналниот отпад се рециклира.
За да го одбележиме денешниот датум и да ја нагласиме важноста на рециклирањето и другите начини на грижа за животната средина, подготвивме приказни за неодамнешните акции поврзани со грижата за природата и заштитата на животната средина. Споделуваме и информации за давање на еколошки причини во Западен Балкан и некои активности во кои може постојано да се вклучувате и да придонесувате за зачувување на животната средина, без разлика дали тоа е рециклирање или на некој друг начин.

Како Западен Балкан донира за животната средина?

Заштитата на животната средина е област која компаниите најмногу ја поддржуваат. Според досега собраните податоци при нашето истражување во Србија, минатата година за заштита на животната средина се донирани околу 380.000 евра преку 134 добротворни акции, што е 3,3% од вкупниот број на сите филантропски акции. Во 2/3 од случаите тоа биле придобивки со долгорочни ефекти.

Според нашите прелиминарни податоци, во Хрватска за заштита на животната средина во 2021 година се донирани 73,1 илјади евра. Во оваа земја 1,2% од сите евидентирани акции биле наменети за оваа намена. Тековните податоци за БиХ покажуваат дека за еколошки прашања се донирани 123,4 илјади евра преку 4,4 отсто од сите досега евидентирани акции.

Заедницата во Црна Гора во претходната година издвои 56,6 илјади евра за поздрава животна средина преку 1,5% од евидентираните добротворни акции.

Во моментов нема податоци за донираните суми за Косово, Албанија и Северна Македонија, туку само за бројот на донаторски акции наменети за заштита на животната средина. Така, 8% од донациите биле наменети за заштита на животната средина во Албанија. Податоците за Косово покажуваат дека во 2021 година 1,2% од акциите биле посветени на оваа тема, додека во Северна Македонија 4,7% од добротворните акции за животната средина.

Можевме да видиме дека заштитата на животната средина не е главен проблем во филантропијата и донациите на Западен Балкан, но не може да се каже дека е целосно запоставена.

За да добиете подлабоки и подетални податоци и јасен увид во евидентираните износи, донатори, приматели и донации од 2015 година до денес, можете да се регистрирате на нашата апликација Giving Balkans.

Тековни акции за заштита на животната средина

Секоја недела ви подготвуваме актуелни вести за донации на различни теми, а оваа недела издвоивме акции посветени на грижата за животната средина. Можеби некои од нив ќе ве мотивираат да направите нешто добро за нашата животна средина, без разлика дали се сади, се одвојува отпадот за рециклирање, се донираат капачиња или користена облека или се поддржува еколошка акција. 

Кампања за рециклирање и донирање

Фондацијата „Imagine Life“ оваа недела во Димитровград започна хуманитарна кампања „Рециклирај и донирај“.

Заинтересираните граѓани можат да ги достават своите искористени електрични апарати во локалната фирма Комуналец (Балканска 30) секој ден до понеделник, 21 март, од 10 до 15 часот. Средствата собрани од рециклирањето се наменети за Програмата за подобрување на квалитетот на животот на лицата од ранливите групи. Првата ваква кампања беше организирана во Јуни минатата година.

Донација на смреки од Панчиќ за основните училишта во Србија

Во 2022 година Мекдоналдс ќе донира 185 садници од смрека Панчиќ, кои ќе бидат засадени во дворовите на основните училишта во осум градови во Србија каде компанијата има ресторани - Белград, Панчево, Нови Сад, Суботица, Велика Плана, Крагуевац, Стара Пазова и Ниш.

Оваа акција ја иницираше Здружението на граѓани „Фестивал на планетата Земја“ по повод десет години од основањето. Тие наведуваат дека акцијата е преземена за да се намали влијанието врз климатските промени, да се подигне екосистемот на повисоко ниво, да се одржи воздухот чист и да се подобри зачувувањето на планетата Земја во општеството и заедницата во која живееме.

Засадувањето на Панчиќовите смреки почна пред неколку дена во Белград. Во дворот на основното училиште „Јанко Веселиновиќ“ беа засадени првите садници. Во текот на март и почетокот на април ќе се садат садници во основните училишта „Јован Дучиќ“, „Марко Орешковиќ“ и „Ѓура Јакшиќ“.

Едукација за енергетска транзиција

Светскиот Див Фонд на Србија организира едукација за енергетска транзиција за млади луѓе на возраст од 19 до 25 години, каде избраните учесници ќе имаат можност да учат и дополнително да пренесат знаења за енергетската ефикасност, заштитата на животната средина, екосистемите и енергетската транзиција.

Деталите се достапни на линкот, а пријавувањето е можно до 25 март на имеил адресата gvreljanski@wwfadria.org.

Меридијан еколошки проект

Сто триесет и три садници липа и беа донирани на општина Бела Црква, со што свечено започна акцијата за засадување во пет месни заедници, што ја спроведува Меридијан во соработка со Министерството за заштита на животната средина, за подобрување на квалитетот на животната средина.

Покрај општина Бела Црква, во акцијата ќе бидат вклучени и Бачка Паланка, Нови Сад, Суботица, Кикинда. Компанијата Меридијан планира да донира околу 1.000 садници на овие локални самоуправи.

„Хенкел“ засади 100 дрвја во две децении успешен бизнис

Во соработка со ЈКП Зеленило - Белград, Хенкел Србија засади 50 садници бреза и 50 садници црн бор во паркот Ушче.

Нашите тимови во компанијата се цврсто посветени на одржливиот бизнис, а ние во одделот за финансии одлучивме да придонесеме за стратегијата за одржливост на Хенкел преку иницијативата за елиминирање на отпадот од хартија и употребата на хартија воопшто за време на секојдневните деловни активности. Се потпиравме на процесот на дигитализација. Значително ја намаливме употребата на хартија. Со оваа акција за зазеленување одиме чекор понатаму за да придонесеме за зачувување на животната средина. Сакам да се заблагодарам на ЈКП Зеленило-Белград за одличната соработка, истакна во оваа прилика Милош Ѓукановиќ, финансиски директор на Хенкел Србија.

Оваа година Хенкел слави 20 години успешен бизнис во Србија, а како еден од приоритетите отсекогаш била заштитата на животната средина, оваа акција ја продолжува традицијата на покажување одговорност и грижа за животната средина во која живееме.

Во акцијата за засадување „Засади дрво“ беа засадени 140.000 садници

Во акцискиот погон, дрво кое трае година и пол, во Србија се засадени повеќе од 140.000 садници, а за садење се собрани 1,5 тони семиња. Неодамна беше објавено од Адриа Медиа Груп, која ја започна оваа акција заедно со ДМ дрогерие, Министерство за земјоделство, управа на шуми, „Шуми Србија“, „Војводински шуми“, Движењето на српските Горанци, Српската стопанска комора, Белградската ботаничка Градина „Јевремовац“, Шумарскиот факултет во Белград и Шумарското училиште во Краљево.

Голем број граѓани се вклучија во акциите за садење на локации низ Србија, па најпосветените меѓу нив добија можност да станат амбасадори и промотори на зачувувањето на природата и животната средина.

Дознајте повеќе за досегашните резултати од акцијата и нејзиниот иден тек на линкот.

Компанијата Рома донира садници од кедар од Атлантик

По повод одбележувањето на јубилејот, 30 успешни години деловно работење, компанијата Рома на градот Белград му донираше симболични 30 садници од кедар на Атлантикот чии ластари ќе ја красат површината на паркот Ушче. Во соработка со јавното комунално претпријатие „Зеленило Београд“ се избрани овие дрвја бидејќи нивната важност за екосистемот е значајна.

Во наредниот период, покрај во Белград, 30 садници кедар Алатантиќ ќе бидат засадени и во Нови Сад, Ниш, Краљево, Пријепоље.

Фондацијата „Татковци од Нови Сад“ започна хуманитарна акција за собирање потрошено масло и маснотии за јадење

Фондацијата „Татковци од Нови Сад“ потпишаа договор со компанија за купување искористено масло и маснотии за јадење.

Според нив, фрлањето во канализација е штетно и забрането за правните лица.

Ги покануваме сите (поединци и компании/ресторани) да почнат да собираат искористено масло и маснотии во шишиња/балони и, на пример, еднаш месечно да го префрлаат на „Татковците од Нови Сад“, се вели во нивното соопштение.

Оттаму додаваат дека оваа акција носи две значајни придобивки - зачувување на животната средина, а купувачот ќе ја плати целата сума за хуманитарни цели.

Хуманитарна акција „Вметнете капаче за скап лек!“

Деновиве во Хрватска се спроведува хуманитарната акција поврзана со рециклирање.

Здружението на заболени од леукемија и лимфома започна хуманитарна акција за собирање на еколошки пластични капачиња и нивно продавање за да се обезбедат скапи медицински материјали за нивните корисници.

Може да се донираат сите видови пластични капачиња од вода, сокови, млеко, јогурт, сирење, детергенти, омекнувачи, масла и сл.

Повеќе информации најдете на Фејсбук страницата на Здружението.

Групата активисти „Шумоборци“ годинава планира да засади 80.000 нови садници

Започна новата сезона на пошумување во акцијата Шумоборци, а проектот се спроведува од Хрватско извидничко здружение.

Благодарение на волонтерите вклучени во акцијата само во Март, досега се засадени 8.000 нови дабови садници во шумата Марча кај Клоштар Иваниќ и во шумите кај Драганиќ.

Оваа волонтерска акција се спроведува во рамките на проектот НАДОМЕСТУВАЊЕ СО САДЕЊЕ, прва хрватска програма за неутрализација на јаглерод диоксид со садење дрвја. Проектот го спроведуваат Хрватското здружение на извидници, агенцијата HEARTH и Хрватски шуми како иновативен одговор на последиците од климатските промени.

Над 4,5 тони отпад беа собрани во акциите за чистење во Хрватска

Повеќе од 4.500 килограми собран отпад, 203 тони рециклирана хартија, седум акции за чистење на животната средина спроведени низ цела Хрватска во кои учествуваа 172 волонтери се досегашните резултати Earth Resolution, најголемата еколошка акција во Хрватска иницирана од Вечерњи лист, објави овој медиум.

Покрај Вечерњи лист, потписници на Резолуцијата за Земјата и учесници во оваа еколошка акција се Загребачка банка, Хрватскиот национален туристички одбор, Фондот за заштита на животната средина и енергетска ефикасност, Градот Копривница, Групацијата Зубак, Телеком Хрватска, РЕГЕА и Бродосплит. Сите тие, осврнувајќи се на Климатскиот пакт од Глазгов од 2021 година, ветија дека од моментот на потпишувањето наваму ќе вложат напори за заштита на природата и изградба на општество кое мудро се грижи за животната средина и иднината.

На пример, Вечерњи лист како иницијатор на проектот на тој начин се зафати со нееколошки практики, па претходниот месец ги исфрли сите пластични чаши. Како алтернатива, може да се користат хартиени чаши, но се препорачуваат стаклени чаши и шишиња да се делат на вработените. За печатење се обезбедува рециклирана хартија, а се работи на воведување систем за сепарација на отпадот. Исто така, сите пластични прибори за јадење и садови се заменети со еколошки, велат од Вечерњи.

Во акцијата учествуваат и бројни здруженија кои се занимаваат со еколошки и еколошки прашања, како што се Хрватското здружение на извидници, Ренџери - конзерватори од Хрватска, Здружението за природа, животна средина и одржлив развој Сонце, Здружение Зелен Осиек, Еколошко друштво Крка Книн, Чистење Мечки, Здружение Еко Бреза, Позитива Самобор, КЛИК-Крижевци Лабораторија за климатски иновации, Пријатели на животните, Пауерлифтинг Шибеник, СУМА, Грин Осиек, Зелена Истра и многу други.

Донација од Union Bank Albania

Union Bank Albania донираше 600 маслинки, кои ќе бидат засадени во комплексот Магеланум 21, кој го гради Контакт Ал.

Според Унион банка, ова е заеднички проект на двете компании со цел поздрава заедница, позелена животна средина и почист воздух во околината.

Иницијатива за позеленување на Мостар

Граѓанската иницијатива „Кој ќе направи повеќе добро“ во соработка со Градот Мостар организира опсежно пролетно засадување на цвеќе, овошје и украсни садници во Мостар.

Акцијата се одвива под слоганот „Кој ќе направи повеќе? #Засади овошни насади“. Секој што сака може да го поддржи со донирање садници, освежување за волонтери и предлагање локации за садење.

Самиот град Мостар ќе донира 500 садници, а за подетални информации можете да пишете на електронската пошта kocevise@gmail.com.

Дејства што можете да ги поддржите во текот на целата година

Секој ден, и на личен и на деловен план, можете да направите многу за животната средина, и со рециклирање и на други начини.

На пример, можете да го сортирате отпадот и да го фрлите во контејнери за рециклирање доколку ги има во вашата област.

Ако сте компанија која сака да го одвојува и рециклира отпадот или да добие информации за рециклирање, можете да се обратите во Српската асоцијација на рециклатори.

Она што секој од нас може да го направи е да собира и донира пластични приклучоци - во Србија ги собираат здруженијата Стопер до насмевка и капа за хендикеп, а во Хрватска гореспоменатото Здружение на пациенти со леукемија и лимфом.

За да придонесете за намалување на текстилниот отпад, донирајте стара облека. Во Србија, мапата можете да ја проверите со список на организации кои ја добиваат секој ден, креиран од Центарот за подобрување на животната средина.

Ако сакате да истражите како другите ја поддржале екологијата, рециклирањето и заштитата на животната средина воопшто на Западен Балкан, да дознаете за конкретни акции или да најдете инспирација за донација на оваа намена, ве потсетуваме да се регистрирате во нашата апликација Giving Balkans, каде достапни се сите податоци од 2015 година до денес.

Заклучок 


Покрај примерите на добри практики, од суштинско значење е да се привлече вниманието на другите бидејќи тие се заеднички кога станува збор за темата екологија.

Станува збор за “greenwashing”, лажно претставување на компании и брендови како одговорни пред нивната заедница, иако не се.

Првите примери на овој феномен датираат од 1960-тите, а терминот го измислил Џеј Вестервелд, еколошки активист од Њујорк. Тој го зеде примерот на еден хотел на островот Фиџи, кој ги советуваше гостите да ги користат своите крпи повеќе од еднаш за да ја заштитат околината на островот од загадување преку непотребно перење пешкири. Од друга страна, истиот хотел учествувал во загадувањето на околината на истиот остров.

Некои од процедурите кои спаѓаат во зеленото перење се ставање невистинити и непроверени факти за да се прикаже компанијата како еколошки и општествено одговорна, нагласувајќи ги ирелевантните информации, тврдењата дека производите се одржливи, еколошки, помалку штетни, био, вегански, еколошки и прикриваат други штетни ефекти што бизнисот, корпорацијата или брендот ги остава врз животната средина.

Еден пример се фабриките за флаширање вода, кои во својата комуникација се однесуваат во име на природата и екологијата. Но благодарение на пластичните шишиња што ги произведуваат, тие се едни од најголемите загадувачи.

Оваа практика е многу поврзана со брендовите за брза мода, кои од една страна, покренуваат еко-иницијативи, ја нагласуваат важноста од рециклирање и употреба на природни материјали, а од друга страна, трошат големи количини природни ресурси или ја загадуваат животната средина во нивното производство.

Се разбира, не секоја иницијатива треба однапред да се осудува бидејќи меѓу нив има многу позитивни примери - клучот е да се едуцира и информира и да се прави разлика помеѓу вистинската посветеност на заедницата и зелениот маркетинг. Во секој случај треба да се поддржат добрите акции и да се трудиме да ги имаме што повеќе бидејќи грижата за животната средина е секојдневна обврска на секој од нас.