Во морето од филантропски акции и давање за општото добро, овојпат вниманието ни го привлекоа оние за благосостојба на животните.

Иако ваквите акции изгледаат чести, нашите податоци покажуваат дека донациите за благосостојба на животните не заземаат голем дел од вкупните придонеси во Западен Балкан.

Така, нашите досега собрани податоци покажуваат дека за благосостојба на животните во 2021 година, само 0,6% од вкупната донирана сума е донирана во Србија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина. Состојбата е нешто подобра во Хрватска, па за оваа тема се издвоени 2,3% од сите донации. За споредба, бројката е 0,1% во Црна Гора, а за Косово и Албанија се уште нема податоци.

Како изгледаше поддршката за животните во претходните години, кој донирал, колку и на кого ќе дознаете доколку се регистрирате на нашата апликација Giving Balkans. За да ве мотивираме да се вклучите во борбата за благосостојба на животните, издвоивме приказни за неколку интересни акции кои се организираа низ регионот во претходниот период.

Кампањата на World Wild Fund Adria за помош на мајката природа

Во пресрет на Денот на мајката, кој се прославува ширум светот на 8 мај, WWF Adria организираше кампања на Овој ден на мајката, помогнете и на мајката природа.

Организацијата веќе неколку дена на своите социјални мрежи објавува интересни објави за мајки и младенчиња од различни животински видови. Тие, исто така, бараа да се посвојат животни, како што се слонови, панди, тигри, делфини, бомбици и многу други видови.

Оваа акција сè уште е во тек, а можете веднаш да ја поддржите со одење на веб-страницата на WWF Adria. Изберете омилено животно, донирајте симболична сума и добијте потврда за посвојување, која може да биде на име на дарителот или на личноста на која сакате да му подарите оригинален подарок.

На овој начин ја помагате секојдневната борба на WWF Adria за зачувување на природата и животинските видови, затоа искористете ја оваа интересна можност во прва прилика.

WagWagSOS апликација

WagWagSOS е првиот дел од апликациите WagWag дизајнирани да го подобрат животот на напуштените животни и домашни миленици, прво во Босна и Херцеговина, а подоцна и во регионот и во светот.

Апликацијата ја лансираше Анѓела Шпановиќ од Бања Лука со пријателите. Можно е да се обезбедат различни видови помош за животните, како што се згрижување, спасување изгубени или повредени животни или давање совети за помагање на животните.

Таа нагласи дека планот за WagWag е до крајот на оваа година да се комплетира апликацијата, со нови опции за регистрирање на профилите на животните. На овој начин, сите сопственици на домашни миленици би добиле место каде што ќе можат да се поврзат, да комуницираат, да добиваат препораки и да споделуваат забавна содржина.

На врската, можете да дознаете како функционира апликацијата. Можете да го преземете за Android овде, а за iPhone овде.

Куќи и колибри за птици и верверици

Здружението на жени Вуковар, во соработка со градинките Вуковар I и II, ОУ Синиша Главашевиќ, претпријатието „Комуналац“ и Јавната противпожарна станица Вуковар, ја организираа акцијата Изградба и поставување дрвени куќички и хранилки за птици и верверички во Адица, за заштита и зачувување на флората и фауната.

Со градинките направивме хранилки за птици и верверички од тетра пакувања. Со учениците од ОУ Синиша Главашевиќ направивме куќички за птици - објасни претседателката на Вуковарското женско друштво Мирјана Миздрак Мишановиќ, им се заблагодари на сите што ја препознаа важноста на оваа акција и се вклучија во неа.

Мирјана Мишановиќ исто така рече дека ова не е еднократна акција бидејќи нивната цел е да ја развијат свеста кај родителите и децата да продолжат да доаѓаат во Адица, да ги полнат хранилките и да ги одржуваат.

Хуманитарна аукција за храбри мачки во Загреб

Неодамна беше организирана аукција во Хрватска за помош на Здружението Храбри мачки од Загреб, која беше поддржана од хрватски креативци, уметници и претприемачи кои ги понудија своите производи и услуги. На аукција беа продадени повеќе од 500 предмети.

На аукцијата беа собрани повеќе од 47.620 куни, кои ќе бидат искористени за подмирување на ветеринарните сметки кои произлегуваат од спасувањето и лекувањето на мачки во градот Загреб.

Прошетка на напуштени кучиња и донација на храна за здружението С-ПАС

Здружението за спортска рекреација FeelGood се здружи со непрофитната асоцијација С-ПАС и организираше хуманитарен настан. Деновиве се прошетаа до сите напуштени кучиња за кои се грижи ова Здружение, а благодарение на граѓаните и поддржувачите собраа и донации во храна за нив.

Ги сплотивме нашата желба да ја подигнеме свеста за важноста на спортската рекреација и активностите на отворено со хуманитарна цел, рече Дора Панчиќ од Здружението FeelGood

Хуманитарен базар во Вараждин

Доколку сте во Вараждин оваа сабота, можете да се вклучите во поддршката на активностите што ги организира Здружението „Засолниште на добрината“, од 15 до 19 часот, на адреса Тракошќанска 24, Вараждин.

Тоа е хуманитарен пазар каде што ќе можете да набавите нови и користени парчиња облека, букмаркери и чаши во замена за симболична донација.

Собраните донации ќе бидат наменети за плаќање на ветеринарни трошоци за лекување и храна за мачки кои ги згрижува здружението.

Сезоната на мачиња официјално е отворена, а на самиот почеток примивме четири мајки со мачиња во две кутии за отпадоци. И затоа - секоја ваш денар ни е исклучително важен и се надеваме дека ќе дојдете во голем број и ќе си најдете парче ткаенина, добро четиво или филм, а воедно ќе им помогнете на мачињата, порака од Здружението.

 

Се надеваме дека денешните приказни ве инспирираа да се вклучите во акции за поддршка на животните. Потсетуваме дека пишувавме за некои големи непрофитни организации кои секојдневно се грижат за животните на различни начини, како што се Asylum for Horses Old Hill, Asylum Riska, ZOO Planet, Paw 011, Animal Rescue Serbia и ORCA. Искористете ја можноста да се потсетите на нивните приказни, да се запознаете со активностите и да ги поддржите во остварувањето на благородните цели за кои се залагаат. Исто така, доколку знаете за организација или акција што мислите дека треба да ја претставиме, пишете ни, и ние со задоволство ќе го сториме тоа.