Виолета е компанија со фабрики во Босна и Херцеговина и Хрватска која штотуку започна кампања "Помозимо заедно!", која ќе им помогне на семејства кои имаат потреба во двете земји преку донирање на производи во вредност од 76.000 EUR (150.000 BAM).

Како што се приближува сезоната на одмори и месецот на донирање, менаџментот на Виолета одлучи да им помогне на семејствата кои имаат потреба во двете земји од регионот каде што работат. Виолета има регионално присуство на пазарот и убаво е да се види дека тие гледаат во филантропијата од поширока перспектива и имаат политика да донираат ширум низ целиот регион - ова може да биде корисно за една компанија, бидејќи секоја земја претставува различен случај и искуство за учење што може да ги подобри нивните напори во иднина.

Иако имаат регионален пристап, Виолета ќе има поинаков механизам за донирање во 2 земји, во партнерство со локалните организации. Како дел од кампањата, тие ќе донираат производи во социјални супермаркети низ цела Хрватска, а во соработка со Каритас БиХ, Мерхамер БиХ и Црвениот крст на РС, ќе им дадат производи вредни околу 50.000 EUR за семејствата што имаат потреба во Босна и Херцеговина.

Ова е одлична практика која покажува како една компанија може да ја прилагоди својата политика за давање на местата на потреба и видот на донацијата во нивната област на производство: Виолета е производител на хигиенски и санитарни производи, па затоа има смисла дека нивната донација не доаѓа во форма на пари, туку во производи што тие ги прават и стојат зад нив: тоалети, салфетки, марамчиња и пелени.

Кампањата "Pomozimo zajedno" започнува на 10ти декември 2017та година и трае до 10ти јануари 2018та година, што е период во кој можете да учествувате во неа со купување на Violeta и Teta Violeta производи.

Компанијата има историја на општествено одговорни кампањи во заедниците, како што се организирање на кампањи за крводарителство, помагање на големите семејства кои имаат потреба, организирање на програми за интеграција на младите и многу други, со идеја да им се врати на заедниците од кои пораснаа и беа поддржани од.