Производителот на чевли, Бема од Бања Лука, донираше чевли за основното училиште Св. Сава и за Здружението на деца со попреченост и за нивната родителска Spark (Асоцијација на деца со развој и нивните родители Искра).

Во петокот, на 28 септември, техничкиот директор на Bema, Маринко Умичевиќ, презентираше 70 пара чевли на Бема за децата во училиштето и оние кои се дел од Spark:

"Ние сакаме да им помогнеме на родителите сега, на почетокот на учебната година, кога тие имаат многу трошоци во врска со нивните деца. За 15 години, Бема отстапи 40.000 чевли ", рече Умичевиќ. Заедно со чевлите, Бема, исто така, даде околу 357 евра (700 КМ) за Spark за пелети за греење.

Директорката на Свети Сава Марина Овука рече дека 31 пар чевли ќе им бидат дадени на децата во класата на оние од Мала Новоска Ружишка, бидејќи нивните семејства се наоѓаат во тешка финансиска ситуација. Претседателот на собранието на Спарк, Владимир Микиќ, исто така, се заблагодари на Бема за нивната поддршка.

За време на Детската недела (1-ви до 7-ми октомври), Бема планира да подари неколку пара чевли во детски градинки, училишта и други институции кои работат со деца.

Неколку години назад, компанијата, исто така, подари чевли на чилеански рудари кои поминаа два месеца заробени во рудник.