I ove godine, Osmi mart dolazi kao podsetnik da borba za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena još uvek nije gotova. Naprotiv, čini se da je potrebnija nego ikad.

Kršenje svih oblika ženskih prava, diskriminacija i nasilje u privatnom i javnom prostoru, ugrožavanje, uznemiravanje i femicid kao da nas okružuju sa svih strana. U svetu se svakih 11 minuta dogodi jedan femicid, upozorava FemPlatz, u Srbiji ih je tokom prošle i ove godine bilo 35, u Hrvatskoj je pravo na abortus dovedeno u pitanje, a ne može se reći ni da u ostatku regiona kada je položaj žena u pitanju cvetaju ruže.

Na globalnom nivou, 8. mart se ove godine obeležava u znaku borbe za pravičnost, ukidanje diskriminacije i stereotipa i inkluziju, a da se uključiš i informišeš, prati hešteg #EmbraceEquity.

Mi smo za vas pripremili pregled aktivističkih dešavanja u regionu, kao i priče o donacijama za zdravlje, dobrobit i osnaživanje žena. U prvom delu teksta informiši se na koje teme aktivistkinje širom regiona skreću pažnju ovog osmog marta i koje proteste i marševe možeš podržati.

U drugom delu teksta, saznaj kako region kroz donacije i filantropske akcije podržava ženska udruženja i osnaživanje žena i koja dobročinstva sa ovim ciljevima su obeležila prethodnih nekoliko dana.

Protesti, marševi, kampanje i akcije – aktivistički 8. mart u regionu

Širom regiona organizuju se različiti protesti i marševi, kojima se skreće pažnja na položaj žena i probleme sa kojima se svakodnevno susreću, kao što su nasilje, diskriminacija i isključenost i zahteva poštovanje prava, ravnopravnost i jednake mogućnosti.

U toku su i kampanje kojima je cilj borba protiv femicida i nasilja nad ženama i panel diskusije kroz koje se trudimo da sagledamo i prodiskutujemo trenutno stanje stvari i pronađemo rešenja za promene koje su neminovne.

Izdvojili smo samo neke od brojnih akcija – izaberi onu koja ti je najbliža i najdraža i nađi način da pokažeš podršku.

Noćni marš u nekoliko gradova Hrvatske

Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je pod kojom se u nekoliko gradova Hrvatske održava Noćni marš, kojim se skreće pažnja na neplaćeni ženski rad, zahteva pravo na besplatan abortus i bolji položaj žena u privatnom i javnom prostoru.

Neki od gradova u kome se možeš pridružiti marševima su Zagreb (Trg Žrtava fašizma, od 18h), Rijeka (Kont, od 17h), Split (Trg Gaje Bulata, od 18.30), Šibenik (Poljana, od 19h), Pula (Trg Portarata od 18h) i Osijek (Trg Ante Starčevića, od 19h).

Marš za radna prava žena u Beogradu

U Beogradu se 8. marta od 18 časova održava protestni mars pod nazivom Marš za radna prava žena i platu za život kojim se ukazuje na probleme ekonomske egzistencije sa kojom se suočava najveći broj žena danas i zahtevaju dostojanstvena plata i uslovi rada.

Marš organizuju Alternativni centar za devojke, BeFem, Centar za ženske studije i Astra, a više detalja pronađite na linku.

Mi marširamo, mi ne slavimo!

U okviru meseca žena AVEN – Mreža za osnaživanje albanskih žena će organizovati i učestvovati u nizu akcija u različitim gradovima Albanije,o kojima se možeš informisati na njihovoj Fejsbuk stranici. Neke od najavljenih aktivnosti su: protest na Trgu majke Tereze 8. marta pod motom Mi marširamo, mi ne slavimo! Za život bez nasilja nad ženama i devojčicama; Okrugli sto Svi zajedno ka održivom miru,  8. marta, instalacija Crvene cipele protiv femicida na Skenderbegovom trgu 8. marta i mnoge druge aktivnosti kao što su panel diskusije, treninzi i predavanja na temu osnaživanja žena, koje će se održati tokom marta meseca. Više informacija o aktivnostima možete pronaći na linku.

Osmomartovski marševi u Tuzli i Banja Luci

Osmomartovski marš pod nazivom SOLIDARNO! održava se u Tuzli, sa početkom u 16 časova.

Neki od zahteva koje iznose učesnice ovog marša su obezbeđivanje jednakih mogućnosti i dostojanstven život bez nasilja, ukidanje diskriminacije nad ženama i prepoznavanje različitih potreba žena.

Ovaj mars organizuju Amica Educa, Bolja budućnost, HO Horizonti, Ženska vizija, Vive Žene, TOC, Islamic Relief, UG Lotos, Revolt.

Nešto ranije, istog dana, odnosno od 12.15, ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci, održava se osmomartovski mars pod nazivom Nismo jeftina radna snaga.

Kampanja Koja je sledeća

Svake dve nedelje u Srbiji jednu ženu ubije najbliži član porodice, podaci su udruženja FemPlatz. Od početka ove godine ubijeno ih je osam. Svaki femicid može biti sprečen i zato je FemPlatz pokrenuo kampanju Koja je sledeća, kojom se zahteva uspostavljanje nezavisnog tela za borbu protiv femicida u Srbiji.

Za detalje o kampanji pratite FemPlatz Facebook stranicu.

Panel diskusija Ženskim stopama: Žena u Srbiji danas

Još jedan događaj koji se u Beogradu organizuje sa ciljem ukazivanja na istorijski značaj 8. marta i razmatranja današnjeg položaja radnica i ženskim radničkim pravima u Srbiji je panel diskusija Ženskim stopama: Žena u Srbiji danas.

Događaj organizuje Ženska solidarnost u Biblioteci grada Beograda, od 19 časova, a učestvuju:

  • Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograd
  • Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon”
  • Vesna Krstić, predstavnica žena radnica u zdravstvu i predsednica Sekcije žena sindikata „Nezavisnost”.

Detalje pronađite na linku.

Donacije za zdravlje, dobrobit i osnaživanje žena i akcije povodom Osmog marta

Osnaživanje žena i podrška ženskim organizacijama nisu najpopularnija tema u regionu, kada su filantropija i donacije u pitanju.

Najsvežiji podaci odnose se na Srbiju i govore da je tek jedna od 100 donacija namenjena za osnaživanje žena. Ipak, pozitivno je to što je od 2015. suma donirana za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena značajno porasla, te je od 19.100 evra iz 2019. godine, u 2021. ona iznosila više od 218 hiljada evra.

Najčešće se doniralo za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, ali je najviše prikupljenih sredstava bilo namenjeno ekonomskom osnaživanju.

Da saznaš više detalja o donacijama poslovnog sektora za podršku osnaživanju žena i ženskim organizacijama u Srbiji, preuzmi publikaciju Društveno odgovorno poslovanje u službi osnaživanja žena, koju smo pripremili u saradnji sa Trag fondacijom.

U nastavku teksta čitaj kako poslovni sektor, ali i građani, pojedinci i pojedinke i neprofitne organizacije u regionu ovih dana doniraju za različite vrste podrške ženama i osnaživanje žena. U neke akcije se možeš uključiti – podrži onu koja ti je bliska koliko danas.

FEEL GOOD majice za podršku ženskom preduzetništvu

Bonjour.ba u saradnji sa kompanijom dm drogerie markt realizuje projekat FEEL GOOD, sa ciljem podrške ženskom preduzetništvu u Bosni i Hercegovini.

FEEL GOOD majice dostupne su u svim dm prodavnicama, a njenom kupovinom po ceni od 16,95 KM donirate 3 KM za razvoj ženskog poduzetništva u BiH.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bonjour.ba (@bonjourba_)

Osnovci iz Doboja organizovali akciju za stare i nezbrinute osobe

Podmladak Crvenog krsta Osnovne škole Vuk Stefanović Karadžić iz Doboja organizovao je prošle nedelje, povodom 8. Marta, humanitarnu akciju pod nazivom Sitnica za baku.

Prikupljene stvari donirane su korisnicama Doma za stara i nezbrinuta lica Preslica i Doma za stara lica Zlatno doba sa područja ovog grada.

Od srca za nju – akcija podrške za štićenice Sigurne kuće u Sarajevu

Povodom Međunarodnog dana žena, Udruženje Ruku na srce i ove godine organizuje projekat Od srca za nju, u okviru koga će obezbediti 50 paketa osnovnih higijenskih potrepština i kozmetike za štićenice Sigurne kuće u Sarajevu – Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo.

Akciju Od srca za nju, udruženje realizuje od 2019. godine, sa ciljem podrške ugroženim kategorijama žena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruku na srce (@rukunasrce)

Humanitarni Pub kviz

Udruženje FemPlatz ove godine organizuje drugi humanitarni Osmomartovski pab kviz, sa ciljem prikupljanja donacija za podršku ženama i deci koji borave u Sigurnoj kući u Pančevu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FemPlatz (@femplatz)

Donacija SBB-a za podršku ženama obolelim od raka dojke i grlića materice

SBB kompanija donirala je opremu i svoje servise za potrebe rada prvog Nacionalnog centra za podršku i edukaciju obolelih od raka dojke i raka grlića materice u Srbiji koji je počeo sa radom prošlog meseca.

Udruženim snagama SBB-a, koji je donirao servise, laptopove, slušalice i Ženskog Centra Milica koji se više od 10 godina bavi unapređenjem zdravlja žena, svi kojima je potrebna podrška mogu da dođu u Nacionalni centar i dobiju savete ili da pozovu besplatan broj 0800/404040 i potraže pomoć.

Koordinatorka Nacionalnog centra i predstanica Ženskog Centra Milica, Jelena Radulović kaže da je ovaj centar prvenstveno nastao kao podrška zdravstvenom sistemu i navodi da je jedan od vidova podrške koje Nacionalni centar pruža, pored savetodavne i psihološke pomoći, doniranje perika.

Nove frizure za prodavačice magazina Liceulice

Frizerska Akademija u Dalmatinskoj ulici nedavno je ugostila dvadesetak prodavačica magazina Liceulice iz Beograda i posvetila im ceo svoj radni dan. Tom prilikom su četiri frizera/edukatora obradovala su prodavačice ovog magazine šišanjem, feniranjem i paketima Schwarzkopf Professional proizvoda.

Nešto slično je u Novom Sadu organizovao i frizerski salon Feniraj, koji je ugostio prodavačice Miru i Snežu.

Volimo organizaciju Liceulice, svaki dan viđamo žene koji prodaju časopis. Naša želja je bila da ih primimo s ljubavlju, da im pokažemo da nisu same i da ih podržimo malim gestom u njihovoj svakodnevnoj borbi. Osmehe na njihovim licima pamtićemo zauvek, rekli su za LiceUlice u „Feniraj” salonu.

Jako sam se iznenadila. Prvo sam pomislila da je šala, priča prodavačica Mira, Kada sam videla da se devojke raduju, onda smo i nas dve počele. Mnogo su mi lepo sredile frizuru. Bilo je predivno!

Imate ideju kako da razveselite prodavce i prodavačice magazine LiceUlice nekom sličnom akcijom? Javite im se.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by liceulice (@liceulice_)

FemFEST u Albaniji

Narodno eksperimentalno pozorište „Kujtim Spahivogli“ organizuje FemFEST festival od 4. do 8. marta. FemFEST je feministički umetnički i kulturni festival kreiran od strane BASH ART-a, koji je debitovao u Tirani (Albanija) 2022. Planirano da se nastavi svake godine, obeležavajući Međunarodni dan žena, festival ima za cilj da oživi početni cilj 8. marta: obeležavanje kulturnog , politička i socio-ekonomska dostignuća žena, pozivajući na puno ostvarivanje ženskih prava. Stoga, FemFEST ima za cilj da transformiše tradicionalne rodne i društvene norme, stavove i prakse koje „podrivaju“ postizanje pune ravnopravnosti žena. U okviru ovog festivala biće izvedene pozorišne predstave nekoliko predstava.

Prihod od prodaje ulaznica ići će za 4 stipendije za najbolje studente i studentkinje Univerziteta umetnosti:

  • Stipendija Drita Pelinku - Scenska umetnost
  • Stipendije Lola Gjoka – muzika
  • Stipendije Ganimets Setresha – Koreografija
  • Stipendija Androniki Zenko - Vizuelna umetnost.

Dunav osiguranje i Ana Dornik donirali knjige za KBC Bežanijska kosa

Maja Marković, direktorka Centra za marketing Kompanije Dunav osiguranje, i Ana Dornik, autorka knjige Ti si ta, u kojoj je opisala borbu protiv karcinoma dojke, posetile su prošle nedelje Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa u Beogradu i donirale sto pedeset primeraka ove knjige pacijentkinjama te zdravstvene ustanove.

Kao neko ko se uspešno izborio s karcinomom dojke, naučena da ništa ne prepuštam slučaju, zalažem se za podizanje svesti o značaju zdravstvene prevencije, istakla je Ana Dornik ovom prilikom.

Kampanja podrške udruženja PIPOL

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, posetilo Kliniku za dječije bolesti UKC-a Tuzla, gde je uručilo kolače i poklone mamama dece obolele od raka koje se sa svojim mališanima nalaze na intenzivnom bolničkom lečenju.

Kampanja Super mame nisu same realizovana je  u okviru programa psihosocijalne pomoći i podrške deci i mladima obolelim i izlečenim od raka i članovima njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona. Pored mama, poklonima su obradovani i njihovi mališani koji se bore sa rakom. 

Ovogodišnjom kampanjom  „Super mame nisu same“ bile su obuhvaćene i majke djece i mladih na kućnom oporavku  kao i mame izliječenih mališana i mladih, navode iz udruženja PIPOL.

Lidl otvorio konkurs za preduzetnice

U susret Međunarodnom danu žena, kompanija Lidl Srbija je i ove godine raspisala konkurs Snažne. Hrabre. Važne.  koji za cilj ima jačanje položaja žena u poslovnom svetu u Srbiji i promovisanje njihovih proizvoda. Konkurs traje do 31. marta, do kada sve zainteresovane preduzetnice mogu da se prijave kako bi se njihovi proizvodi našli u ponudi u okviru jedne tematske nedelje u preko 65 Lidl prodavnica u Srbiji.

Pravo na učešće u konkursu imaju preduzetnice, privredna društva, registrovana poljoprivredna gazdinstva u Srbiji koja se bave proizvodnjom iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike (proizvoda za negu i lepotu), čiji su vlasnici u potpunosti žene. Sve zainteresovane preduzetnice o detaljima učešća na konkursu i načinu prijave mogu se informisati na zvaničnom sajtu kompanije www.lidl.rs.

U drugoj polovini 2023. godine, nakon konkursa, odabira proizvoda i nakon završenih procesa kontrole i ulistavanja proizvoda, oni će se naći na policama Lidla u okviru jedne tematske nedelje gde će Lidlovi potrošači moći da kupuju odabrane proizvode srpskih preduzetnica.

Nakon uspešno sprovedene kampanje "Snažne. Hrabre. Važne." u prethodnoj godini tokom koje smo podržali i promovisali 26 preduzetnica i kratkotrajno ulistali 32 proizvoda, odlučili smo da i ovogodišnji Dan žena posvetimo damama i da se borimo za njihovu jednakost u poslovnom svetu. Obnovićemo saradnju sa pojedinim učesnicama prošlogodišnjeg konkursa, ali i dati šansu novim preduzetnicama da budu deo ovog projekta, rekla je u ime kompanije Lidl Srbija Milica Stevanović, CSR menadžerka u sektoru Nabavke.

Lidl je u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac sproveo i studiju o podršci ženskim preduzetničkim aktivnostima i inicijativama, koja je pokazala da je u Srbiji samo 25% preduzeća u vlasništvu žena. Podrška koja im je potrebna najviše se odnosi na prostor za plasiranje proizvoda, veću vidljivost, edukaciju i mentorstvo - što dobijaju kroz Snažne. Hrabre. Važne.

Društvena vrijednosnica zaklade Solidarna

Zaklada SOLIDARNA od svog osnivanja krajem 2015. kao jedan od prioriteta postavila je rad na zaštiti ženskih prava i unapređenju rodne ravnopravnosti, a uspostavljanjem Fonda za žene krajem 2022. zaokružila je dosadašnji rad na ostvarivanju prava svake žene na život bez nasilja, prava na dostupnu zdravstvenu zaštitu, kao i prava na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost.

Sve donacije skupljene u Fond za žene usmjerene su na direktnu finansijsku pomoć ženama žrtvama porodičnog i seksualnog nasilja, na osiguravanje dostupne zdravstvene zaštite iz područja reproduktivne nege, na programe finansijske i mentorske podrške ženama preduzetnicama, na celoživotno obrazovanje i rad s mladima. U području nasilja i reproduktivnog zdravlja od osnivanja Fonda za žene krajem 2022. godine do danas SOLIDARNA je obezbedila finansijsku podršku za 17 žena i 27 dece. Većina donacija odlazila je za stanarine u slučaju da žene odlaze iz nasilnog odnosa ili sigurne kuće, zatim za životne troškove.

Fond za žene mogu podržati fizička i pravna lica, a neki od načina za to su:

  • Društvena vrijednosnica Fonda za žene - ako želiš nekome pokloniti vrijednosnicu, sve što je potrebno je da doniraš iznos po želji na IBAN Fonda za žene: HR4124020061500078391, javiš se na mail fondzazene@solidarna.hr i napišeš na čije ime treba da glasi personalizovana vrijednosnicu. Kada pošalješ sve podatke, vrijednosnica stiže na mail.
  • Doniranjem do 2% godišnjeg prihoda u Fond za žene možeš umanjiti oporezivi iznos prihoda, bilo kao fizičko lice, bilo kao kompanija. Kompanije svoj doprinos mogu izveštavati i u sklopu ESG aktivnosti.

Više informacija pronađi na linku.

Ako te je ovaj tekst inspirisao da pružiš više podrške borbi za osnaživanje žena ili organizacijama koje na različite načine svakodnevno pružaju podršku ženama, predloge možeš pronaći na linku. Ukoliko smo nekog izostavili, nešto propustili, ili imaš dodatne predloge, javi nam kako bismo o njima pisali.

 

Naslovna fotografija: Milena Anđela, Novinarke protiv nasilja nad ženama