Blog | Giving Balkans

Blog

Kolarčeva zadužbina u saradnji sa Srpskim filantropskim forumom organizuje u nedelju 26. februara, humanitarni kulturni događaj za pomoć narodu Turske i Sirije, pod simboličnim nazivom „Bezgranična ljubav”.

Saznaj više

Plavi bedž koji je dobilo udruženje „Zajednička akcija bloka 70 i 70a" na Neprofitne.rs jedna je od potvrda da odgovorno i savesno sprovode aktivnosti u cilju jačanja svoje novobeogradske zajednice.

Najveća potvrda o njihovom angažmanu i delotvornosti ipak je u poverenju koje uživaju kod svojih sugrađana i komšija: glasnom borbom protiv urbanističkih planova koji ne služe stanovnicima, aktivizmom za očuvanje zelenila, ili lokalnim trkama kojima promovišu vrednosti sporta i zdravog života.

Ova potpuno transparentna organizacija je objavila podatke o svom radu, tako da više o njima možemo da saznamo na njihovom profilu na Neprofitne.rs i podržimo zalaganja kojima već godinama uspešno mobilišu svoj kraj.

S druge strane, da bismo detaljnije predstavili ovo udruženje, razgovarali smo sa njihovim članom Vladimirom Markovićem, koji nam otkriva kako tačno doprinose očuvanju lokalne zajednice, kojim aktivnostima su se bavili u poslednje vreme i kako im platforma Neprofitne.rs služi u radu i vođenju projekata.

Saznaj više

Udruženje „Sevap” svakodnevno radi na tome da život svojih sugrađana i sugrađanki u Vlasotincu učini boljim. Kroz organizaciju humanitarnih akcija, kulturnih i edukativnih aktivnosti, svoju zajednicu pokreću na akciju i pomažu joj da raste i napreduje.

Saznaj više

Udruženje „Zadrugarstvo" iz Kragujevca su prošle godine osnovale porodice osoba sa teškoćama u razvoju. Želeli su da svojim članovima porodice, komšijama i sugrađanima sa intelektualnim poteškoćama i drugim pervazivnim razvojnim poremećajima obezbede edukaciju i lakšu integraciju u društvo, uz ostvarivanje ciljeva u oblasti socijalne zaštite.

U svoje pograme rada redovno uključuju osobe sa invaliditetom i trude se da poboljšaju njihovu inkluziju u društvo. S druge strane, u želji da svoje zalaganje učine održivim, na leto 2022. godine odlučuju da pokrenu kampanju koja će omogućiti prvo socijalno preduzeće u njihovom gradu.

Cilj od preko million dinara obezbedio bi osnivanje radionice za reciklažu papira, gde bi korisnici i korisnice njihovih programa imali siguran prostor za rad, što bi im pružilo osamostaljivanje i ekonomsku nezavisnost.

Uz mnogo truda, promišljanja, planiranja, zagovaranja i podršku našeg tima na putu uspešnog crowdfundinga, Zadrugari su ostvarili svoju misiju: njihova kampanja zajedničnog finansiranja je, kako i ime takvog oblika prikupljanja sredstava sugeriše, uz pomoć 65 donatora ostvarila željene rezultate.

Danas je uveliko formirana prva grupa korisnika koju čine četiri odrasle osobe sa teškoćama u razvoju. Njhovu inicijativu je u međuvremenu nagradila Beogradska otvorena škola kao jednu od sedam najznačajnijih inicijativa koje su zaživele 2022. godine.

Članica udruženje „Zadrugarstvo” Tamara Popović nam u novom intervjuu, govoreći u ime svih Zadrugara koji su učestvovali u kampanji, otkriva detalje o procesu, ideji i koliko je izazovno biti na putu unapređenja kvaliteta života u zajednici.

Saznaj više

Doprinosi kulturi, istorijskom nasleđu i ekologiji u okolini Kraljeva u poslednje vreme su prilično zaživeli. Tačnije, reč je o mestu 20 kilometara južno od tog grada, gde se na steni u Ibarskoj klisuri nalazi srednjovekovni zamak Maglič. Ovo utvrđenje iz 13. veka, sa bogatom istorijom i nemerljivom vrednošću, godinama nije imalo omogućen pristup zainteresovanim posetiocima – skela kojom se pristupalo tvrđavi bila je bila napuštena, a priroda u podnožju stene zagađena i zaboravljena.

Grupa mladih i proaktivnih ljudi je odlučila da lepotu i značaj ove tvrđave učine dostpunom svima. Staru skelu su reparirali i time ponovo uspostavili pristup objektu i u blizini oformili kamp za volontere i posetioce. Na sebe su preuzeli čiscenje korita reke Ibar, kao i sàme tvrđave i njene okoline da bi je očuvali od zagađenja. Danas, za hiljade posetilaca nude obilaske, edukaciju, odmor i rekreaciju, uz besplatan prevoz čamcem do sàmog utvrđenja.

Razgovor sa njihovim osnivačem i predsednikom Milošem Sretenovićem usledio je nakon što je udruženje dobilo plavi bedž na platformi Neprofitne.rs, čime dokazuju svoju odgovornost prema zajednici i svima koji žele da podrže njihov rad i napore da sačuvaju ono što je vredno čuvanja.

U nastavku pročitaj kako grupa mladih koji ne čekaju da se promene sàme dogode, već ih sàmi stvaraju, doprinosi izgradnji kapaciteta, kulturi, volontiranju, planinarenju i drugim oblastima koje zajedno razvijaju i neguju.

Saznaj više