Blog | Giving Balkans

Blog

Sigurno ste čuli onu urbanu legendu da čovek tokom jedne godine u snu proguta tri pauka u proseku. Ovo, naravno, nije istina.

Saznaj više

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovalo je utorak 5. marta društveni dijalog pod nazivom „Filantropija kao davanja za opšte dobro – unapređenje podsticajnog okvira“.

Saznaj više

U trenucima kada se društvo bori sa različitim izazovima, podrška obrazovanju devojčica postaje ključna tema, ali nedovoljno zastupljena i negovana. Zato Alternativni centar za devojke, organizacija iz Kruševca koja je posvećena jačanju obrazovanja i podršci devojčicama, već tri godine uspešno sprovodi crowdfunding kampanje na platformi Donacije.rs pod nazivom „Podrži super devojčice".

Inspirisane Međunarodnim danom devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, kroz ovu inicijativu se promoviše obrazovanje devojčica i podiže svest o njihovom položaju. Ideja je do sada uvek bila ista: da se putem masovnog davanja od strane svih zainteresovanih građanki, građana i kompanija, podrži što veći broj devojčica uzrasta 8-14 godina kroz stipendije za razvoj njihovih talenata i veština.

U razgovoru sa osnivačicom Alternativnog centra za devojke (ACZD) Jelenom Memet, istražili smo dublje motivaciju koja stoji iza podrške obrazovanju devojčica, kako je crowdfunding postao ključan deo njihove strategije prikupljanja sredstava, i sa kojim izazovima su se suočavale tokom kampanja. Kroz ovaj intervju, dobili smo i uvid u njihova iskustva i postojeću potrebu za finansijskom podrškom u obrazovanju devojčica, pogotovo onih koje žive u manje razvijenim sredinama.

Saznaj više

Trag fondacija objavila je početak konkursa za sedamnaestu VIRTUS nagradu za filantropiju za 2023. godinu.

Saznaj više

Srpski filantropski forum otvorio je konkurs namenjen organizacijama civilnog društva kojim će podržati inicijative za unapređenje kvalitetnijeg obrazovanja, kroz promociju aktivizma, solidarnosti i filantropije. Krajnji cilj konkursa je da sledi misiju Srpskog filantropskog foruma, a to je da se predstavi kolika je moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro jer daje dobar primer celom društvu, posebno u kriznim situacijama.

Saznaj više

Na Nacionalni dan davanja koji se obeležava 9. oktobra, Srpski filantropski forum je u saradnji sa Ministarstvom prosvete odao priznanja izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti, a sve u cilju usmeravanja društva na pravi put nakon tragičnih događaja u maju 2023. godine.

Prethodnog meseca, Srpski filantropski forum i Ministarstvo prosvete su uputili poziv svim školama u Srbiji da kandidiju akcije škola, odeljenja ili pojedinaca koje su se isticale svojom humanošću, empatijom i solidarnošću. Najuspešnije akcije i ideje su nagrađene na svečanoj ceremoniji 9. oktobra u Dečijem kulturnom centru Beograd.

Ovim događajem počela je i velika društveno odgovorna kampanja „Godina dobrote” u kojoj će se raditi na daljoj promociji dobrih dela u školama, u saradnji sa lokalnim zajednicama, udruženjima, stvaranju partnerstava između škola i udruženja na lokalu kako bi se dobra dela što više širila. Dobra dela svih dobrotvora, škola i učenika će biti promovisana tokom cele godine.

Saznaj više

Transparentnost i odgovornost su ključni elementi za izgradnju poverenja između organizacija i javnosti. To je posebno važno u kontekstu neprofitnog sektora, gde organizacije često deluju kao posrednici između donatora i onih kojima je potrebna pomoć. Jedna takva organizacija koja se ističe svojim radom u Srbiji je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, poznata kao NORBS. 

NORBS, kao glas pacijenata sa retkim bolestima, usmeren je na zagovaranje i unapređivanje zakona u oblasti zdravstva u ovoj oblasti. Zato je osnovana i Fondacija NORBS+ kako bi se direktno pružala podrška osobama sa retkim bolestima. Fondacija se fokusira na obezbeđivanje medicinsko-tehničkih pomagala svojim članovima, s obzirom na njihovu veliku potrebu za ovom vrstom podrške. 

Razgovarali smo sa njihovim predstavnicima Stefanom Živkovićem, Ivom Omrčen, Lidijom Mladenović i Irinom Čepinac-Ban kako bismo bolje razumeli njihovu ulogu, inicijative i napore u podršci osobama koje se suočavaju sa retkim bolestima.  

Predstavljamo vam njihove aktivnosti, kao i u njihovu posvećenost transparentnosti kao ključnog elementa za izgradnju poverenja koju su pokazali i na svom profilu na Neprofitne.rs. Takođe, istražićemo kako se bore protiv stigme i diskriminacije prema osobama sa retkim bolestima i na koji način promovišu inkluziju i razumevanje. 

Saznaj više

Mediji o neprofitnim organizacijama i njihovim aktivnostima ne izveštavaju dovoljno, a kada izveštavaju to je retko, šturo, nedovoljno, u malom obimu i bez zalaženja u suštinu. Ovako će većina organizacija u regionu, ali i šire, opisati svoj odnos s medijima. 

„Mi radimo sjajne stvari, ali mediji ne zanima da izveštavaju o tome“, rečenica je koju vrlo često možete čuti od organizacija. Činjenica je da mediji ne posvećuju mnogo pažnje aktivnostima neprofitnih organizacija i da prostor za poboljšanje postoji. Dodatni problem je što neki mediji, posebno tabloidi, utiču na stvaranje loše i netačne slike o neprofitnim organizacijama, pa utiču na to da se u javnosti stvaraju predrasude i formira negativna slika o sektoru. 

Da bi se taj problem prevazišao, potrebno je da organizacije najpre medije, a potom i širu javnost, informišu i edukuju o svom radu i približe im svoju misiju. Komunikacija i dobra saradnja ključne su u tom procesu. Zbog toga u novom blogu pišemo o tome šta sve možete uraditi da uspostavite i(li) unapredite odnos vaše organizacije sa medijima i kako da vesti o akcijama i dobrim delima koja sprovodite dobiju više medijskog prostora. 

Saznaj više

U današnjem digitalnom dobu, tehnologija nam omogućava da na nove načine pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Donacije.rs, kao crowdfunding platforma posvećena podršci neprofitnim organizacijama, stalno radi na inovacijama kako bi olakšala građanima i odgovornim kompanijama da podrže aktuelne ideje koje se lansiraju na toj platformi.

U ovom tekstu, predstavljamo našu najnoviju funkcionalnost — „Podršku platformi", objašnjavamo kako se koristi i koju vrednost donosi za naš rad, a samim tim i za sve društveno korisne ideje koje se već godinama podržavaju putem Donacije.rs.

Saznaj više